Få varsel ved oppdateringer av «Arrangementer, samlinger og aktiviteter»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Arrangementer, samlinger og aktiviteter
Oops, noe gikk galt...
... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.
... last inn siden på nytt og prøv igjen.
Arrangementer, samlinger og aktiviteter
Publisert Oppdatert
Ved arrangementer må arrangør følge regler for antall deltagere og avstand

Ved arrangementer må arrangør følge regler for antall deltagere og avstand
Strengere tiltak i 25 kommuner på Østlandet
Regjeringen innførte 24.1.21 strenge tiltak i 25 kommuner på Østlandet på grunn av utbrudd av den engelske varianten av koronaviruset. Tiltakene gjelder til og med 31. januar 2021.
Informasjon om tiltak i Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås:
- Kraftige tiltak i ti kommuner etter utbrudd av den engelske virusmutasjonen
- Kraftigere tiltak i ti østlandskommuner - spørsmål og svar
Informasjon om tiltak i Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvet:
Disse tiltakene kommer i tillegg til nasjonale anbefalinger og tiltak, og andre lokale tiltak i kommunene.
I denne artikkelen beskriver vi:
- anbefalinger og forskriftsfestede krav om samlinger og arrangementer
- hvordan man kan vurdere risiko for smitte ved arrangementer, samlinger og aktiviteter og hvilke risikoreduserende tiltak som er aktuelle
Disse rådene må ses i sammenheng med gjeldende forskrifter og anbefalinger fra Helsedirektoratet.
- Covid-19-forskriften(Lovdata.no)
- Arrangementer, gruppestørrelse og avstand (Helsedirektoratet.no)
Type sammenkomst/arrangement |
Antall |
Eksempler |
Private sammenkomster i eget hjem |
Inntil 5 gjester i tillegg til de som bor i boligen. |
Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. |
Private sammenkomster på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler |
Innendørs: Inntil 10 personer. Utendørs: Inntil 20 personer. |
Bursdagsfeiring, bryllup, dåp minnestund, firmafest ol. Barn i samme kohort i barnehage eller barneskole kan møtes med et nødvendig antall voksne personer som tilretteleggere. |
Arrangementer innendørs uten fastmonterte seter |
Inntil 10 personer. Begravelser/ bisettelser: Inntil 50 personer. |
Kirke, moske, konsert, lokal forestilling, konferanse, foreldremøter på skolen, innendørs markeder og messer. |
Arrangementer innendørs med fastmonterte seter |
Inntil 200 personer |
Kino, opera, konsert, teater, konferanse ol. |
Arrangementer utendørs uten fastmonterte seter |
Inntil 200 personer |
Idrettsarrangementer, utendørskonserter, utendørs markeder og messer, pop-up-konserter o.l. |
Arrangementer utendørs med fastmonterte seter |
Inntil 600 personer, i grupper på inntil 200 personer (forutsetter minst 2 meters avstand mellom gruppene) |
Idrettsarrangementer, utendørskonserter ol. |
Kommuner kan innføre strengere tiltak lokalt
Kommunene kan innføre strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen både for private sammenkomster og for arrangementer. Se nettsiden til din kommune for informasjon om lokale tiltak.
Sammenkomster i private hjem
Dette rådet gjelder både innendørs og utendørs.
I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn 5 gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men man må likevel ikke være flere enn at man kan holde avstand.
For slike sammenkomster gjelder:
- Syke personer ikke deltar, selv om de bare har milde symptomer.
- Lokalet er stort nok til at gjester kan holde 1 meters avstand hvis de ikke er fra samme husstand eller tilsvarende nære.
- Gjestene kan vaske hendene eller bruke hånddesinfeksjonsmiddel ved behov.
Barn i barnehage- eller barneskolekohorter kan ha besøk fra egen kohort, slik at hele kohorten kan inviteres hjem i for eksempel barnebursdag.
Alle bør redusere antall personer man har kontakt med, slik at man er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke.
Arrangementer
De fleste private sammenkomster og arrangementer bør utsettes eller avlyses. Om de likevel må avholdes, gjelder følgende:
Forskriftsfestede krav og bestemmelser
Med arrangementer menes i forskriften følgende sammenkomster på offentlig sted eller i lokaler og utendørs arealer som leies eller lånes ut, inkludert hoteller, grendehus, forsamlingshus, konferansesaler og haller:
- idrettsarrangement, inkludert stevne, cup, turnering og kamp, men ikke organisert trening
- kulturarrangement, inkludert konserter, utstillingsåpninger, opera, ballett, teater og kino, men ikke organiserte øvelser, trening og prøver
- seminarer, konferanser, kurs og andre faglige sammenkomster, inkludert bespisning uten servering av alkohol, men ikke møter eller sammenkomster som ledd i ordinært arbeid eller undervisning på skole eller universitet
- livssynssamlinger og seremonier, inkludert seremonier ved bryllup, begravelser, dåp og konfirmasjon
- varemesser og midlertidige markeder, men ikke loppemarkeder til inntekt for frivillige organisasjoner
- private sammenkomster; sammenkomster for familie, venner og bekjente eller sosiale samlinger i tilknytning til arbeid eller skole, inkludert tilstelninger etter seremonier, fester og bespisning med servering av alkohol i forbindelse med seminarer, konferanser, kurs og andre faglige sammenkomster.
Antall deltakere private sammenkomster (innendørs og utendørs)
For private sammenkomster utenfor eget hjem kan det være inntil 10 deltakere innendørs og inntil 20 deltakere utendørs. Private sammenkomster er der familie, venner og bekjente, skoleelever eller kollegaer samles i sosiale tilstelninger (for eksempel bursdagsfest, dåp, konfirmasjon, bryllup, skoleball eller firmafest) på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler. Barn fra samme kohort i barnehage eller barneskole kan likevel møtes utenfor hjemmet med et nødvendig antall voksne personer som tilretteleggere.
Antall deltakere på andre arrangementer (innendørs og utendørs)
Det er tillatt med arrangementer på offentlig sted for inntil:
- 10 personer innendørs der publikum ikke sitter i fastmonterte seter. I begravelser og bisettelser innendørs kan det være 50 personer.
- 200 personer innendørs hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.
- 200 personer utendørs der publikum ikke sitter i fastmonterte seter.
- 600 personer utendørs der publikum sitter i fastmonterte seter, fordelt på grupper/ kohorter på inntil 200 personer. Det skal være minst to meter avstand mellom kohortene og det må være minst en meter mellom deltagerne i hver kohort.
Ved idrettsarrangementer for personer under 20 år, skal utøvere, foresatte, tilskuere og andre som er til stede uten å ha oppgaver under gjennomføringen av arrangementet, inngå i beregningen av det totale antallet personer.
Ved «åpne arrangementer» som ofte skjer utendørs, for eksempel pop-up konserter, gjelder også reglene for arrangement. Dersom slike arrangementer skal gjennomføres, må arrangementsområdet være fysisk avgrenset, det vil si innenfor et inngjerdet område, et område avgrenset med sperrebånd eller lignende. Slik avgrensning er nødvendig for at man skal kunne begrense antall deltagere og kunne registrere deltagere for å ha oversikt over hvem som er til stede.
Antall deltakere på arrangementer som varer over tid
For arrangementer som varer over lengre tid kan kohorter med inntil 200 deltakere skiftes ut i løpet av dagen. Kohortene må skiftes ut på en smittevernfaglig forsvarlig måte og det må ikke være kontakt mellom kohortene.
Ansatte kommer i tillegg til antall deltakere
Ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av et arrangement regnes ikke som en del av deltagerantallet. Ansatte og arrangørene kan være de samme for flere kohorter.
Fastmonterte seter
Begrepet «fastmonterte seter» er brukt både når det gjelder å regulere antall personer som kan være til stede på et arrangement og avstand mellom personer.
Fastmonterte seter er typisk seter i kino, i teater, på stadion og lignende. Benker regnes ikke som fastmonterte seter, ettersom benkene ikke er individuelle seter og det er lettere å flytte seg nærmere hverandre. Det innebærer at benker i kirker, idrettshaller og lignende, ikke regnes som fastmonterte seter. Faste bønneplasser eller lignende i eksempelvis muslimske trossamfunn regnes heller ikke som fastmonterte seter.
I lokale føringer brukes av og til begrepet «faste (tilviste) sitteplasser». Dette bør ikke forveksles med de nasjonale reglene for arrangementer med fastmonterte seter.
- Hvor mange kan være til stede på et arrangement? (Regjeringen.no)
Avstand
Deltakere skal kunne holde minst 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller tilsvarende nære, og avstanden må kunne holdes under hele arrangementet. Arrangøren skal sikre at det er én meter mellom sitteplasser, fra skulder til skulder. Arrangøren skal ikke gjennomføre aktiviteter som krever mindre avstand mellom utøvere eller deltakere enn det.
Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Hvis man står rygg til rygg, eller etter hverandre som i kø, er det mindre risiko for smitte, men avstand skal likevel tilstrebes.
Fastmonterte seter
- Ett ledig sete mellom fastmonterte seter mellom publikummere på samme seterad regnes som tilstrekkelig avstand.
- Personer fra samme husstand eller tilsvarende nære, kan sette seg sammen.
- Det kan ikke sitte personer i mer enn halvparten av de fastmonterte setene, med mindre alle kan holde minst 1 meters avstand i alle retninger til personer i annen husstand.
Unntak fra krav om avstand
Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen er unntatt fra avstandskravet på arrangementer. Enkelte andre grupper kan også unntas fra avstandskravet ved et arrangement dersom det er nødvendig for at aktiviteten skal kunne utøves normalt, se covid-19 forskriften §13 c for hvilke grupper som er unntatt.
Det kan ikke gjøres unntak fra avstandskravet for publikum eller tilskuere ved arrangementet. Unntaket gjelder bare under pågående aktivitet, og det er viktig at utøverne forholder seg til de andre til enhver tid gjeldende smittevernråd for øvrig.
Krav til arrangør
En person eller virksomhet skal utpekes som arrangør med ansvar for at arrangementet oppfyller kravene i covid-19 forskriften. De som er til stede skal informeres om hvem som er arrangør og hvem som kan kontaktes ved spørsmål om smittevern.
Arrangøren er ansvarlig for:
- å ha oversikt over hvem som er til stede for å kunne bistå kommunen ved en eventuell senere smitteoppsporing. Lister med kontaktinformasjon til deltakere skal slettes etter 14 dager. Arrangøren skal informere de som er til stede om at det nedtegnes en egen oversikt
- å iverksette tiltak som bidrar til at syke ikke deltar på arrangementet
- å følge relevante standarder om smittevern
- å tilrettelegge for at avstandskrav og smittevern kan følges under hele arrangementet
For arrangementer som har skjenkebevilling skal det ikke skjenkes alkohol.
Arrangementer som ikke omfattes av forskriften om arrangementer
Loppemarkeder til inntekt for frivillige organisasjoner omfattes ikke av forskriften om arrangement. De generelle bestemmelsene om minst én meter avstand mellom personer som ikke er i samme husstand og krav om god hygiene bør fremdeles overholdes ved arrangering av loppemarked.
Generelle tiltak for å redusere smitterisiko
Planlegging og risikovurdering
Alle arrangører må lage en plan for gjennomføring for å sikre god smittevernhåndtering. Som arrangør skal du ha tilstrekkelig kapasitet og ressurser for en god gjennomføring.
Arrangøren må selv gjøre en risikovurdering og avgjøre hvordan de skal overholde kravene til gjennomføring og om det er forsvarlig å avholde arrangementet. Derfor er det viktig å sette seg inn i gjeldende råd for smittevern. Se også tabell for risikovurdering nedenfor.
For større arrangementer er det aktuelt å kontakte lokale helsemyndigheter for spørsmål om gjennomføringen er smittevernfaglig forsvarlig. Arrangøren bør gjøre en risikovurdering og lage en gjennomføringsplan før møte med lokale helsemyndigheter. Sammen med lokal helsetjeneste bør det lages en plan for hvordan mistenkt smittede skal håndteres. Vurder konsekvensene for personer som blir syke eller nærkontakter som er avhengig av fly eller offentlig transport for hjemreise. For disse kan det være behov for isolasjon/karantene på hotell eller lignende.
Ved «åpne arrangementer» bør arrangør i tillegg til å planlegge for selve arrangementet, også vurdere risikoen for at arrangementet vil tiltrekke seg et større antall personer utenfor det avgrensede området og om dette vil innebære en smitterisiko.
Informasjon til ansatte og deltakere
- Gi informasjon på forhånd til deltakere og ansatte om at personer som mistenker at de kan være syke med det nye koronaviruset ikke skal komme på arrangementet. Dette gjelder også personer som er i hjemmeisolasjon eller i karantene. Se Karantene og isolering.
- Ha synlig informasjon på arrangementsstedet om
- generelle hygieneråd synlig på arrangement stedet (for eksempel plakater).
- symptomer på sykdom, hva deltagere/utøvere/publikum skal gjøre hvis de får symptomer under arrangementet og hvor de skal henvende seg (for eksempel plakater). Se Hva skal du gjøre hvis du mistenker at du er smittet med koronavirus (covid-19)?
Vurdering av lokalet
Deltakere må kunne holde 1 meter avstand gjennom hele arrangementet, derfor må du gjøre en vurdering av arealet i lokalet du skal bruke. Som en tommelfingerregel kan man beregne 4 m2 per person. I lokaler der personer sitter stille under arrangementet (f. eks ved bord eller i en sal) vil arealbehovet kunne være noe mindre.
Synging/roping blant publikum kan medføre økt dråpeutskillelse (spytt) og dermed økt smitterisiko, og det bør tas hensyn til dette når arealbehovet vurderes.
Ventilasjon
Smitterisikoen kan være økt i rom med dårlig ventilasjon, særlig når mangepersoner er samlet. Det anbefales vanlig nivå av ventilasjon og normalt vedlikehold av ventilasjonssystemet. Å øke graden av ventilasjon i allerede godt ventilerte rom kan potensielt øke smitterisikoen. Der det ikke finnes mekanisk ventilasjon, bør man lufte gjennom vinduer før og under arrangementet.
Kontaktreduserende tiltak
Sørg for å unngå trengsel der kan bli kø og der deltakere samles i klynger.
Eksempler på tiltak er:
- God oppmerking. For eksempel tape på gulvet, markering på bakken e.l.
- Ulike oppmøtetider/-sted. Stedene bør være tydelig merket med fargekodede skilt, bånd e.l.
- Del deltagerne inn i mindre grupper for å redusere antall kontakter. Dette vil også lette arbeidet ved en eventuell senere smitteoppsporing og hindre at mange må følges opp med testing eller karantene.
Arrangementer med fellessang
Covid-19-syke personer skiller ut dråper og partikler fra munn og nese som kan inneholde virus. Dråpene har ulik størrelse, og hvor mange som skilles ut varierer avhengig av hvordan man puster eller bruker stemmen. Dråpemengden øker ved fysisk aktivitet, når man hoster eller nyser og ved sang eller roping. Synging blant deltagerne på arrangementer, for eksempel i kirker og andre trossamfunn, kan derfor medføre økt dråpeutskillelse og økt smitterisiko.
- Det anbefales å tilrettelegge for 2 meters avstand mellom personer ved fellessang innendørs i områder med økt smittespredning.
- Utendørs er minst 1 meter avstand tilstrekkelig.
- Personer fra samme husstand kan sitte/stå sammen.
Hånd- og hostehygiene
- Det må være god kapasitet for at deltagere/utøvere/publikum kan vaske hendene med såpe og vann eller bruke desinfeksjonssprit. Dette er spesielt viktig ved inngangsområdet, ved toaletter og ved spisesteder:
Renhold
- Forsterket renhold (for eksempel matserveringsområder, toaletter og hyppige kontaktpunkter). Se Rengjøring og desinfeksjon ved covid-19 til sektorer utenfor helsetjenesten.
- Dersom arrangementet inkluderer aktiviteter hvor deling av utstyr er aktuelt, se
Verktøy for arrangør
Det er utviklet en mal for risikovurdering av arrangementer og en sjekkliste for å sikre ivaretagelse av smitteverntiltak.
Last ned mal for risikovurdering og sjekkliste for gjennomføring i Word eller pdf:
- Risikovurdering av arrangementer (word)
- Risikovurdering av arrangementer (pdf)
- Sjekkliste for godt smittevern i forbindelse med arrangementer (word)
- Sjekkliste for godt smittevern i forbindelse med arrangementer (pdf)
Arrangementer som gjennomføres på serveringssteder
For arrangementer som skal gjennomføres på serveringssteder se:
Arrangementer og aktiviteter for barn og unge av lengre varighet
De generelle rådene for arrangementer beskrevet ovenfor gjelder også for arrangementer og aktiviteter for barn og unge. Med aktiviteter av lengre varighet menes dagtilbud flere dager etter hverandre eller opphold med overnatting.
Selv om offentlige arrangementer med inntil 10/200 personer er tillatt, anbefales det å dele barna inn i mindre grupper for å lettere følge smittevernrådene. Dette er beskrevet i Veiledere om smittevern i barnehager og skoler. Det samme gjelder for aktiviteter som ikke defineres som arrangementer.
Gruppestørrelser
Antall barn/unge i gruppene bør vurderes i forhold til type aktivitet, deltagernes alder, utvikling, behov for oppfølging og hvor stor voksentetthet som er nødvendig for gjennomføring av aktiviteten. I de fleste tilfeller bør disse gruppene ikke være større enn 20 personer. For aktiviteter med yngre barn (småskole og nedover) bør gruppestørrelsen reduseres ytterligere.
Faste deltakere i grupper
Gruppene bør i størst mulig grad ha de samme deltagerne gjennom hele arrangementet, og blanding av grupper bør begrenses. Gruppene bør også ha de samme lederne gjennom arrangementet. Gruppene bør spise, sove og ha aktiviteter som krever en viss nærhet, hver for seg.
Foresattes deltakelse
Foresatte bør unngå å oppholde seg i fellesarealer tilknyttet arrangementet/aktiviteten utover det som er nødvendig i forbindelse med levering og henting. Foresatte bør også holde minst 1 meters avstand til andre barn og voksne.
Levering og henting
Deltakerne bør ikke møte opp til arrangementer/aktiviteten før planlagt oppstart. Deltakerne bør forlate aktivitetsområdet med en gang etter arrangementet/aktiviteten er slutt. Slik unngår du samlinger i for store grupper, og sørger for at anbefalinger om avstand mellom personer og grupper følges.
Alle bør oppfordres til å benytte alternativer til kollektivtransport til og fra aktiviteten. Dersom felles transport benyttes, bør smittevernrådene kunne ivaretas, inkludert å holde seg til de gruppene barna skal være i på arrangementet/aktiviteten.
Mer informasjon om smittevern og organiserte idrettsaktiviteter
For mer informasjon om smittevernråd i forbindelse med organiserte idrettsaktiviteter, se Idrett og trening og Veileder i smittevern for idrett (Helsedirektoratet). Mange kultur-, idretts- og aktivitetsforeninger informasjon om koronautbruddet på sine nettsider.
Fritak fra avstandskrav for barn og unge
Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen er unntatt fra avstandskravet på arrangementer. For enkelte arrangementer og aktiviteter kan også andre personer under 20 år unntas fra avstandskravet der det er til hinder for normal utførelse av aktiviteten, i henhold til covid-19-forskriften.
Dette gjelder
- a) personer under 20 år som deltar på sommerskole, sommerleir, aktivitetsleir, kulturskole, leirskole, skoleavslutning og andre skolelignende fritids- eller ferietilbud, samt de som står for arrangementet,
- b) dansere, musikere og scenekunstnere under 20 år ved gjennomføring av kulturarrangement, dersom disse ellers trener eller øver sammen og
- c) utøvere under 20 år som deltar i idrettsarrangement eller konkurranse som gjennomføres innenfor samme idrettskrets eller innenfor samme region der region brukes som geografisk avgrensning, samt støtteapparat og dommere.
Tilsvarende kan barn/unge ved aktiviteter som ikke regnes som et arrangement, fritas fra anbefalingen om å holde 1 meters avstand dersom de omgås til vanlig, for eksempel en skoleklasse, treningsgruppe e.l.
Sjekkliste og verktøy for arrangør
- Risikovurdering av arrangementer for barn og unge av lengre varighet (word)
- Risikovurdering av arrangementer for barn og unge av lengre varighet (PDF)
- Sjekkliste for godt smittevern i forbindelse med arrangementer for barn og unge av lengre varighet (word)
- Sjekkliste for godt smittevern i forbindelse med arrangementer for barn og unge av lengre varighet (PDF)
Vaksinasjon og betydning for planlegging av arrangementer og samlinger fremover
Det blir fortløpende vurdert hvordan tiltakene for å hindre smittespredning kan tilpasses utviklingen av pandemien. Per januar 2021 er det fremdeles usikkert hvordan tiltakene vil endres i månedene fremover når deler av befolkningen er vaksinert.