Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Smittevernråd for reiser ved covid-19-pandemien»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Smittevernråd for reiser ved covid-19-pandemien

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Smittevernråd for reiser ved covid-19-pandemien

Publisert Oppdatert

Smittevernråd for reiser blir oppdatert fortløpende og kan endre seg raskt. Sett deg inn i hvilke råd som gjelder for reiser i Norge og til utlandet, og hvilke råd som gjelder for risikogrupper.

Smittevernråd for reiser blir oppdatert fortløpende og kan endre seg raskt. Sett deg inn i hvilke råd som gjelder for reiser i Norge og til utlandet, og hvilke råd som gjelder for risikogrupper.


Nasjonale og lokale smitteverntiltak

Regjeringen starter på første trinn i gjenåpningsplanen. De nye nasjonale tiltakene gjelder fra og med fredag 16. april. 

Her er de nasjonale tiltakene som gjelder inntil 16. april.

Kommunene kan innføre strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen. Se nettsiden til din kommune for informasjon om lokale tiltak.

Regjeringen anbefaler at man ikke gjennomfører reiser i inn- og utland, med mindre det er nødvendig.

Generelle smittevernråd for reiser 

De generelle rådene for smittevern er: 

 • Syke personer skal holde seg hjemme 
 • God hygiene 
 • Redusert kontakt mellom personer, og hold minst 1 meter avstand til andre enn dine nærmeste 

Det er mindre fare for smittespredning hvis du stort sett reiser sammen med egne familiemedlemmer eller andre du allerede ville vært i kontakt med på hjemstedet. Tenk over hva du skal gjøre dersom du blir syk og må isolere deg, eller dersom du må i karantene. Husk reiseforsikring og undersøk på forhånd om denne gjelder dit du skal reise. 

Planlegge reisen slik at du unngår smittespredning mellom steder. Dette kan for eksempel være å begrense reiser hvor du har nær kontakt med et stort antall mennesker, kanskje på mange forskjellige steder. 

Studenter og andre som oppholder seg i land eller områder med vedvarende smittespredning over en lengre periode, bør følge råd fra det norske utenriksdepartementet, lokale helsemyndigheter og utdanningsinstitusjonen/arbeidsgiver.  

Reiseråd for risikogrupper og deres pårørende 

Smittevernråd, for personer i risikogrupper og forklaring på hvem som har litt økt risiko, og hvem som har mer forhøyet risiko for smitte finner du i artikkelen om risikogrupper og deres pårørende

Personer i risikogruppene kan i mange situasjoner planlegge reise med barn, barnebarn, eller andre nære som man vanligvis ikke er sammen med, på en måte som gjør risikoen for smitte minimal. 

Råd: 

 • Når det er lite smitte i samfunnet, kan personer med lett forhøyet risiko reise. De bør imidlertid være ekstra oppmerksomme på de generelle smitteverntiltakene. 
 • For personer med klart forhøyet risiko må det gjøres en individuell vurdering av om reise bør gjennomføres, og av hvem de kan reise med. 
 • Dersom det er økt smitte i et område/land, bør de med lett forhøyet risiko vurdere om de skal dra på ferie-/fritidsreise dit, mens personer med høyere risiko for alvorlig forløp bør unngå alle reiser til slike områder/land. 
 • Du som risikoperson bør spesielt vurdere hvor tett du vil være på andre i reisefølget som du normalt ikke har nærkontakt med, hvor mange du vil reise sammen med og om det er mulig å ha eget soverom og toalett på reisen. 

Reise og ferie i Norge 

Regjeringen oppfordrer til å reise mindre – også innenlands i Norge. Ved reiser fra et område i Norge med mye smitte til et område med mindre smitte, bør du: 

 • redusere antall kontakter de første 10 dager
 • være særlig oppmerksom på symptomer og håndhygiene
 • holde to meters avstand til personer i riksikogruppen

Alle som får symptomer eller tror de har vært utsatt for smitte blir oppfordret til å teste seg. 

Mer om fritidsreiser innenlands i Norge: 

Bading, strandliv og friluftsliv i Norge 

Når du bader i fersk- eller saltvann er det ingen risiko for å bli smittet med covid-19 gjennom badevannet. Det er derimot viktig med god hygiene og å holde avstand til andre enn dine nærmeste. Forsøk å finne strender og badeplasser hvor det ikke er for mange andre. 

Du kan dra på telttur, fottur, sykling, riding, camping, gårdsferie og andre typer opplevelsesferie innenlands så lenge du følger de generelle rådene for smittevern.  

Råd før du reiser til utlandet 

Sett deg inn i karanteneregler som gjelder når du kommer tilbake til Norge.   

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, reiserådet gjelder til 15. januar 2021. Det er gjort et unntak for regioner og land i Norden og land i EØS/Schengen som har tilstrekkelig lav smittespredning.  

Tiltak og restriksjoner for å hindre smitte av covid-19 er innført i mange land, for eksempel transportrestriksjoner, karanteneordninger eller andre tiltak som kan få konsekvenser for deg når du reiser. Som reisende må du også være forberedt på å måtte svare på spørsmål om egen helse og kunne bli nektet innreise eller satt i karantene.  

Smittesituasjonen kan endre seg raskt, og før reiser til utlandet bør du ta høyde for at det kan være lokale utbrudd av covid-19, eller at det kan oppstå utbrudd mens du er på reise. Du bør sjekke lokale myndigheters råd dit du skal, hva reiseforsikringen dekker, inkludert hva som gjelder hvis du blir syk på reisen.  

Før reisen bør du bl.a vurdere følgende: 

 • Risiko for å bli smittet på reisen (reisemål, varighet, kontakt med andre mennesker). 
 • Risiko for å bli rammet av reiserestriksjoner, portforbud, karantene eller andre tiltak i landet man reiser til. 
 • Risiko for manglende kapasitet i helsetjenesten på reisemålet dersom du skulle bli syk.  
 • Risiko for manglende mulighet for hjemreise eller hjemsendelse dersom du skulle bli syk.  
 • Risiko for at du må karantene i Norge etter reisen.  
 • Risiko for at du ikke får jobbe de 10 første dagene etter reisen.  

Karantenereglene har hjemmel i Forskriften om smitteverntiltak ved koronautbrudd, paragraf 5: karanteneplikt ved ankomst til Norge (lovdata.no) 

Spørsmål og svar om reiser til utlandet: 

 • Utenriksdepartementet  - alfabetisk liste over land og hvilke regler som gjelder når du reiser til et land. 
 • Re-open EU (engelsk) - Reiseregler for ulike land i EU og Schengen-området 

Historikk

12.03.2021: Lagt inn lenk til regjeringens anbefalinger for påsken 2021

05.02.2021: Presisert i henhold til nasjonale tiltak.

Innhold på denne siden