Få varsel ved oppdateringer av «Håndhygiene, hostehygiene, rengjøring»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Håndhygiene, hostehygiene, rengjøring
Oops, noe gikk galt...
... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.
... last inn siden på nytt og prøv igjen.
Håndhygiene, hostehygiene, rengjøring og klesvask – råd og informasjon til befolkningen
Publisert Oppdatert
Her finner du råd og informasjon om håndhygiene, hostehygiene, rengjøring og klesvask.

Her finner du råd og informasjon om håndhygiene, hostehygiene, rengjøring og klesvask.
Hvordan forebygge smitte?
Sykdommen covid-19 smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte der virus overføres fra luftveiene til en syk person videre til en annen person. Derfor er god hygiene et viktig tiltak for å begrense smitte i befolkningen.
Hostehygiene og det å holde avstand er avgjørende for å begrense dråpesmitte. Håndhygiene, spesielt det å unngå å ta seg i ansiktet med urene hender, er viktig for å hindre indirekte kontaktsmitte.
- Fakta om koronavirus: Viruset, smittemåtar og sjukdom
- Fakta om smitteverntiltak for befolkningen og helsetjenesten
Håndhygiene
Ikke berør ansiktet med urene hender. Da hindrer du smitte via hendene til øyne, munn og luftveier.
Når bør du utføre håndhygiene?
- Før man lager eller spiser mat
- Etter toalettbesøk (bleieskift)
- Ved synlig skitne hender
- Etter kontakt med kroppsvæsker (for eksempel etter å ha pusset nesen)
- Etter kontakt med dyr
- Når man kommer til arbeid/barnehage/skole
- Etter å ha berørt kontaktpunkter på steder mange ferdes, inkludert arbeid/barnehage/skole
- Før du tar på munnbind og umiddelbart etter at det er tatt av
Håndvask eller hånddesinfeksjon?
Både håndvask og alkoholbasert hånddesinfeksjon er gode og effektive metoder for håndhygiene.
Alkoholbasert hånddesinfeksjon har redusert effekt når hendene er våte, synlig skitne eller tilgriset med organisk materiale som matrester og kroppsvæsker. Håndvask med såpe og vann er derfor normalt anbefalt som metode utenfor helsetjenesten.
I forbindelse med covid-19 epidemien utføres imidlertid håndhygiene hyppigere enn ellers. Alkoholbasert hånddesinfeksjon er enkelt å gjøre tilgjengelig og mindre irriterende for huden på hendene. Det kan derfor være et godt alternativ til håndvask når hendene er tørre og ikke synlig tilgriset.
For å oppnå tilfredsstillende effekt er det avgjørende å følge produsentens anbefalinger for mengde hånddesinfeksjonsmiddel og virketid.
Det er ikke behov for å utføre både håndvask og hånddesinfeksjon. En av delene holder.
Effektiv håndvask trinn for trinn:

Effektiv hånddesinfeksjon trinn for trinn:

Valg av desinfeksjonsmidler
I forbindelse med den pågående Covid-19-pandemien er det stor etterspørsel etter hånddesinfeksjonsmidler. Det har de siste månedene kommet mange nye produkter på markedet. Det er viktig at produktene som benyttes både er effektive, trygge og hudvennlige.
Folkehelseinstituttet anbefaler, som WHO og CDC, primært alkoholbasert hånddesinfeksjon, basert på etanol eller Isopropanol. Etanol er mindre irriterende for hud, øyne og slimhinner og kan derfor være å foretrekke som hovedkomponent. Alkoholkonsentrasjonen bør være mellom 70-90 prosent v/v.
Alkoholbasert hånddesinfeksjon har vært benyttet i helsetjenesten i Norge i flere tiår. Selv om enkelte reagere med irritert hud, viser erfaringene at alkoholbasert hånddesinfeksjon har god effekt og er skånsomt for huden på hendene.
Hånddesinfeksjonsmidler må overholde kravene i biocidregelverket, som forvaltes av Miljødirektoratet. Les mer på Miljødirektoratets side om krav til desinfeksjonsmidler i Norge.
Det finnes også hånddesinfeksjonsmidler med andre virkestoffer enn alkohol på markedet. For å kunne selges i Norge må produktene, som alkoholbasert hånddesinfeksjon, være tillatt for salg i henhold til kravene i Biocidforskriften. De må kunne vise dokumentert effekt i henhold til ES-NS-1500. Man har så langt begrenset erfaring med den kliniske bruken av disse produktene.
Hvordan tørke hendene etter håndvask?
Du kan tørke hendene ved å bruke engangs papirhåndklær eller lufttørkere. Dersom man velger lufttørkere er det viktig at disse holdes rene. Vi anbefaler lufttørkere som er formet slik at vann ikke kan samles i bunnen og blåses ut ved bruk.
Tekstilhåndklær kan brukes i private hjem, og skiftes regelmessig.
Lufttørkere bør ikke brukes i helseinstitusjoner. Les mer om tørking av hendene i den nasjonale veilederen for håndhygiene i helsetjenesten.
Hvordan forebygge tørre og såre hender?
Tiltak for å forebygge tørr og sår hud på hendene som følge av hyppig håndhygiene:
- Bruk hudvennlige såper (parfymefri, pH <5,5) og håndpapir av god kvalitet for å minske uttørking av hender. I private hjem er rene håndklær et godt alternativ.
- Vask hendene i lunkent vann, ikke varmt vann.
- Fukt hendene før du tar på såpen.
- Skyll hendene grundig etter vask slik at all såpe forsvinner.
- Klapptørk hendene til de er helt tørre, unngå å gni hardt med papiret/håndkle.
- Tørr og sår hud kan forebygges ved bruk av håndkrem. Smør hendene ved behov (for eksempel etter håndvask).
- Ved bruk av felles kremtuber (utover personer i samme husstand) er det viktig å passe på at åpningen på tuben ikke kommer i kontakt med hud eller gjenstander under bruk slik at kremen ikke forurenses.
Se også Folkehelseinstituttets håndhygieneveileder for råd om hudreaksjoner og hudpleie.
Bruk av engangshansker
Smitteoverføring via hender med hansker skjer på samme måte som for hender uten hansker. Derfor anbefaler vi ikke rutinemessig bruk av engangshansker:
Forsiktighetsregler ved bruk av hånddesinfeksjon
- Vær oppmerksom på at alkoholholdig hånddesinfeksjon er brennbar væske. Den bør derfor ikke lagres eller brukes ved høye temperaturer eller i nærheten av åpen flamme.
- Hendene må være helt tørre etter bruk av alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel før du utfører aktiviteter som kan innebære kontakt med varme, gnister, eller åpen ild (normal tørketid er 20-30 sekunder). Det er rapportert om tilfeller hvor det er oppstått brannskader som følge av at hender fuktet med hånddesinfeksjon har tatt fyr ved nærkontakt med åpne flammer, som for eksempel ved å tenne på stearinlys eller å fyre i ovn/peis.
- Hendene må også være tørre før du berører gjenstander i omgivelsene på grunn av risiko for statisk elektrisitet. Gnister kan oppstå. Det er rapportert om tilfeller hvor personer med hender fuktet med alkoholbasert hånddesinfeksjon har kommet i kontakt med metallgjenstand, og gnister har oppstått.
- Hånddesinfeksjon kan føre til skader ved inntak eller hvis du får det i øynene. Sikkerheten ved bruk og plassering må derfor spesielt vurderes i områder hvor barn, psykisk syke, mentalt reduserte eller andre grupper med økt risiko for utilsiktet inntak ferdes.
- Gjelder særlig små barn: Små barn kan få alkoholforgiftning ved inntak av mindre mengder alkoholholdig hånddesinfeksjonsmiddel. Det er derfor viktig at det alltid blir oppbevart forsvarlig og utenfor rekkevidde for barn, og at barn kun benytter hånddesinfeksjon under oppsyn av årvåkne voksne. Det er imidlertid ingen grunn til å være bekymret hvis barnet spiser med eller slikker hendene etter å ha brukt middelet da alkoholen raskt fordamper på huden.
- For bedrifter eller andre som oppbevarer alkoholholdig hånddesinfeksjon i større kvanta er det viktig å være bevisst på trygg oppbevaring etter gjeldende lovverk (Forskrift om håndtering av farlig stoff) og anbefalinger. I DSBs temaveiledning om oppbevaring om farlig stoff finnes det en liste over forhold som kan være relevant å ta hensyn til.
Les mer om typer av hånddesinfeksjon og forsiktighetsregler ved bruk i FHIs nasjonale veileder for håndhygiene.
Hostevaner
- Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
- Prøv å hoste/nyse i et papirtørkle (som du kaster etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.
Klesvask og rengjøring i hjemmet
- I husholdninger der det ikke er bekreftet smitte: utføre renhold som vanlig.
- I husholdninger der det er påvist smitte: rengjør daglig overflater som både den syke og andre berører, slik som baderomservant, toalett, dørhåndtak og kjøkkenbenk. Su kan bruke vanlige rengjøringsmidler.
- Håndklær og sengetøy som blir brukt av den syke vaskes på minimum 60 grader, andre tekstiler på høyest mulig temperatur. Tøy og tekstiler som har vært i kontakt med den syke bør oppbevares atskilt fra andre gjenstander frem til vask. Utfør håndhygiene etter håndtering av de urene tekstilene.
Munnbind i befolkningen
Råd om bruk av munnbind i befolkningen:
informasjon for befolkningen
Informasjon og råd om koronaviruset: vår temaside og helsenorge.no
Informasjonstelefon for koronaspørsmål: 815 55 015 (hverdager 08-15.30)
Ved behov for akutt helsehjelp, ring fastlegen. Får du ikke kontakt med fastlegen, ring legevakt på 116 117. Ved fare for liv og helse, ring 113.