Få varsel ved oppdateringer av «Karantene og isolering»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Karantene og isolering
Oops, noe gikk galt...
... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.
... last inn siden på nytt og prøv igjen.
Karantene og isolering
Publisert Oppdatert
Her finner du informasjon om hvem som bør i karantene eller isolering, og råd om hvordan dette skal gjennomføres.

Her finner du informasjon om hvem som bør i karantene eller isolering, og råd om hvordan dette skal gjennomføres.
Råd til alle i befolkningen
- Husk god hånd- og hostehygiene.
- Hold 1 meter avstand til andre enn de du bor med. Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming.
- Får du symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme og du bør ta en test.
Litt, mye eller helt avstand?
Figuren nedenfor oppsummerer råd om avstand til ulike grupper (oppdatert 2020-10-30).

Råd til deg som er pålagt karantene

Dersom du blir pålagt karantene, er du i utgangspunktet frisk, men har vært i en situasjon der du kan ha blitt smittet. Enten som nærkontakt til en person med covid-19, eller fordi du har vært på reise i et land, eller en region med mye smitte i løpet av siste 10 døgn.
Som hovedregel varer karantenen i 10 døgn. Det er anbefalt at du tester deg i karantenetiden hvis du er i karantene som nærkontakt, men et negativt testsvar vil ikke forkorte din karantene. Dette fordi karantenen skal forebygge videre smitte.
Personer som kommer til Norge fra land med karanteneplikt, skal i innreisekarantene. Fra 25. januar er det innført testplikt på grenseovergangsstedet i Norge for alle innreisende fra land eller områder med karanteneplikt. Innreisekarantene kan forkortes dersom man tester negativt for covid-19 en PCR-test, som er tatt tidligst 7 døgn etter ankomst (covid-19 forskriften §4d). Muligheten til å forkorte innreisekarantene ved testing er avhengig av at det er kapasitet til å gjennomføre test to, eller at arbeidsgiver står for testen. Dersom test to ikke tas, må personen være i innreisekarantene i 10 døgn.
Gjennomført vaksinasjon påvirker foreløpig ikke karantenekrav eller anbefaling om test.
Fra 25. januar må personer som har oppholdt seg i Storbritannia, Sør-Afrika, Irland, Nederland, Østerrike, Portugal eller Brasil siste 10 døgn, og er tolv år eller eldre, teste seg for SARS-CoV-2 med testmetoden PCR ved grenseovergangsstedet i Norge. Personer som har oppholdt seg i de overnevnte land mellom 15-25 januar 2021 skal så snart som mulig teste seg med testmetoden PCR. De skal testes selv om de allerede er testet.
Når du er i karantene, gjelder følgende:
- Du skal være i karantene i 10 døgn etter siste kontakt med den syke, eller etter ankomst til Norge. Innreisekarantene kan avsluttes dersom det foreligger to negative tester, den første må, fra og med 25. januar, være tatt på grenseovergangsstedet i Norge ved ankomst, og den andre tidligst 7 døgn etter ankomst. Les mer om egnet sted for karantene nedenfor.
- Alle som har vært utsatt for smitte med covid-19, som nærkontakt de siste 10 dager, bør teste seg.
- Du kan omgås barn du bor sammen med som normalt, men hold avstand (over 1 meter) til andre voksne og unngå besøk.
- Du skal ikke gå på skole, jobb, barnehage eller andre aktiviteter utenfor hjemmet.
- Du skal ikke ta lengre reiser innenlands.
- Du skal ikke ta offentlig transport.
- Du skal unngå steder der det er vanskelig å holde avstand.
- Du bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kaféer. Ved mangel på alternativer kan du gå ut for å gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek – men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (minst 1 meter) til andre, bruk munnbind og unngå kø.
- Du kan gå tur ute, men hold minst 1 meter avstand til andre.
- Vær årvåken på egne symptomer. Dersom du får akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste, mister smaks- eller luktesansen, eller har andre symptomer på covid-19 mens du er i karantene, regnes du som sannsynlig smittet av covid-19. Da skal du la deg teste så snart som mulig og isolere deg hjemme i påvente av prøvesvar. Hvis du har husstandsmedlemmer, anbefales det at den/de er i karantene til prøvesvaret foreligger.
- Ved positiv test fortsetter du hjemmeisoleringen, og det skal gjøres full smittesporing. Ved negativ test fortsetter du karantenen som planlagt, men karantenen opphører for dine husstandsmedlemmer.
- Er du i tvil om du skal være i karantene? Ta karantenesjekken (helsedirektoratet.no)
- Til deg som har tatt koronatest
- Last ned figuren som plakat "Karantene".
Egnet sted for karantenen
- Det viktigste kravet for at et sted skal være egnet for karantene er at man skal kunne holde god avstand til andre voksne i hele karantenetida.
- Det vanligste er å gjennomføre karantene i eget hjem. For at et annet oppholdssted enn eget hjem skal egne seg, må det være mulig å unngå kontakt med andre enn de du vanligvis bor sammen med.
- Hybler/kollektiv kan være egnet som oppholdssted dersom dette er personens eget hjem. Man bør da tilstrebe avstand til andre og bruke fellesarealer minst mulig. Kommuneoverlegen kan vurdere om boligen egner seg for karantene når en person defineres som nærkontakt.
- Studentboliger stilt til disposisjon av Studentsamskipnaden er i utgangspunktet ikke egnet som karantenested. Studentsamskipnadenes studentboliger skal vurderes etter unntaket i §5 andre ledd bokstav d, der det stilles krav om enerom, eget toalett og eget kjøkken for at studenten skal kunne gjennomføre karantene i studentboligen.
- Overnattingssteder der man må omgås andre gjester, er ikke egnet for karantene. Opphold i campingbil, -vogn, telt eller hytte på campingplasser uten eget bad/toalett og kjøkken godtas ikke som adresse for gjennomføring av karantenetiden hvis man må dele fasiliteter med andre personer enn de nærmeste/reisefølget. Det samme gjelder opphold på adresser der man må dele rom/fasiliteter med andre enn de man vanligvis bor sammen med, for eksempel hybelhus og andre boliger med felles bad eller kjøkken.
- “Brakkebyer”, asylmottak og studentboliger kan være egnet sted for karantene, forutsatt at man har enerom med eget bad/toalett og kjøkken (eventuelt organisert matlevering). For organisering av tilrettelagt oppholdsted for karantene der mange bor sammen, se under.
Om karantenehotell og unntak fra dette
Hovedregelen er at personer som ankommer Norge fra land og områder med karanteneplikt skal oppholde seg på karantenehotell. Dette gjelder ikke for personer som er bosatt (registrert i folkeregisteret) eller har fast bolig i Norge, og det er også enkelte andre unntak jf. Covid-19 forskriftens § 5.
Karantenehotellene skal tilrettelegge for lek og aktiviteter for barn som må oppholde seg på karantenehotell.
- Karantenehotellene bør tilrettelegge for at barn og unge får leke og være i aktivitet (helsedirektoratet.no)
For unntaksbestemmelsen fra karantenehotell for innreisende som kommer til Norge for å utføre arbeid eller oppdrag, jf. §5 bokstav c, må det fremlegges bekreftelse på at arbeids- eller oppdragsgivere sørger for et oppholdssted som er egnet. Krav til egnethet inkluderer;
- Mulig å unngå nærkontakt med andre
- Enerom
- TV og internett på rommet
- Eget bad
- Eget kjøkken eller matservering
For unntaksbestemmelsen fra karantenehotell for innreisende som har et annet formål med oppholdet enn arbeid eller oppdrag, jf. § 5 bokstav d, Må det fremlegges bekreftelse fra den som stiller oppholdsstedet til disposisjon, på at oppholdsstedet oppfyller vilkårene for egnethet. Dette inkluderer;
- Mulig å unngå nærkontakt med andre
- Enerom
- Eget bad
- Eget kjøkken eller matservering
- Reisekarantene - Spørsmål og svar (regjeringen.no)
Smittevernråd for karantenested der mange bor sammen
Her følger punkter som bør vurderes ved tilrettelegging av oppholdssteder der mange skal være i karantene, for eksempel et karantenehotell. Juridiske og økonomiske forhold rundt slike opphold, er det Helsedirektoratet som gir informasjon om.
Risikovurdering
Ansvarlig for oppholdsstedet som skal ta imot personer som er i karantene bør gjennomføre risikovurdering av fasilitetene og tilrettelegge forholdene for å ivareta smittevern. Risikovurderingen av oppholdsstedet bør blant annet omfatte:
- Hvilke områder som egner seg for de som skal være i karantene.
- Hvordan gjeldende smitteverntiltak skal ivaretas (avstandskrav, hånd-/hostehygiene, ventilasjon i rommet, toalettfasiliteter, matservering, håndtering av tekstiler og avfall).
- Plan for bruk av munnbind for personer i karantene og beskyttelsesutstyr hvis det er
- Tiltaksplan hvis karantenepersoner eller ansatte blir syke med covid-19.
Leder/arbeidsgiver ved oppholdsstedet må sikre at organisering og ansvar knyttet til de som er i karantene er kjent for ansatte.
Det er kommuneoverlege som har det medisinskfaglige ansvaret for de som skal være i karantene i sin kommune.
Kommuneoverlege må i samarbeid med oppholdsstedet etablere rutiner som sikrer ansatte og andre beboere mot smitte.
Avstandskrav
Vurder behovet for merking i korridorer og fellesområder og om det er behov for å henge opp informasjonsmateriell om avstandskrav.
Håndhygiene
Håndhygienefasiliteter skal være tilgjengelig der personer i karantene oppholder seg og eventuelt i andre fellesområder.
Det bør utarbeides skriftlig informasjonsmateriell om når og hvordan håndhygiene skal utføres for de som er i karantene og ansatte.
Beskyttelsesutstyr for ansatte
Det er ikke rutinemessig behov for bruk av beskyttelsesutstyr.
Leder/arbeidsgiver bør imidlertid gjennomføre en risikovurdering av behovet for bruk av beskyttelsesutstyr (munnbind, hansker, frakk, visir) og ha etablert rutiner for bruk. Ansatte må ha fått opplæring i hvordan beskyttelsesutstyret benyttes og hvilke situasjoner hvor det er påkrevet.
Det må også etableres systemer for innkjøp og egnet lagring av beskyttelsesutstyr.
Matservering
Personer i karantene skal spise på rommet og de skal ikke benytte felles spisesal eller buffetservering. Maten bør serveres på rommet ved å sette serveringsbrettet på et avlastningsbord på utsiden av rommet. Ansatte banker på og forlater dørområdet.
På rommet må skriftlig informasjon finnes om at brukt serveringsbrett settes på utsiden av døren etter bruk. Ansatte tar hånd om serveringsbrettene og frakter de til områder hvor rengjøring av utstyret foregår.
Tekstilhåndtering
Eksisterende rutiner for håndtering av brukte tekstiler bør gjennomgås både med tanke på interne rutiner og ved avtale med eksternt vaskeri.
Personer i karantene bør selv skifte sengetøy og kaste urent tøy i oppsamlingssekk som skal finnes på rommet. På rommet må skriftlig informasjon finnes om hvilke tekstiler personen i karantene kan legge i sekken (f.eks. at privat tøy ikke kan legges der) og at fylte sekker knyttes igjen og settes på utsiden av døren.
Ansatte tar hånd om sekkene med urent tøy, som bringes til vaskeriet eller annet lagringssted, atskilt fra andre gjenstander frem til vask.
Avfallshåndtering
Eksisterende avfallsrutinene bør gjennomgås for å ivareta smittevern.
Personer i karantene bør selv legge avfall i avfallspose, som skal finnes på rommet. På rommet må skriftlig informasjon finnes om at fylte avfallsposer knyttes igjen og settes på utsiden av døren.
Ansatte tar hånd om avfallssekkene, som bringes til avtalt søppelkontainer.
Rengjøring/desinfeksjon av rommet
Personer i karantene bør selv rengjøre eget rom med engangskluter.
For oppholdsstedet er det tilstrekkelig å rengjøre rommet når karantenetiden opphører. Følg eksisterende rutiner for renhold, i tillegg til forsterket renhold av felles berøringspunkter.
Den som er i karantene
Personer i karantene må få informasjon om smitteverntiltak, inkludert;
- Nødvendigheten av å holde avstand.
- Håndhygiene og hostehygiene.
- Regelmessig lufting av rommet hvis mulig.
- Bruk av munnbind hvis ansatt må komme inn på rommet eller ved forflytning.
- Hva de skal gjøre dersom de blir syke.
Det bør fortrinnsvis være helsepersonell fra kommunen som følger opp de som er i karantene.
Det frarådes at ansatte går inn på rommet til de som er i karantene. Dersom ansatte unntaksvis må gå inn i rommet, må den som er i karantene lufte ut rommet først, ta på munnbind og holde avstand.
Ansatte må vurdere om det er behov for å bruke beskyttelsesutstyr dersom avstand ikke kan opprettholdes.
Den som er i karantene skal i utgangspunktet ikke være sammen med andre personer. Besøk bør utsettes inntil smittestatus er avklart. Informasjon om hvordan personer i karantene skal forholde seg finnes under Råd til deg som er pålagt karantene
Rutiner dersom en i karantene eller en ansatt blir syk
Kommunelege må via leder/arbeidsgiver ved oppholdsstedet må ha etablert rutiner for hvordan både personen som er i karantene og ansatte ved oppholdsstedet skal forholde seg dersom personen utvikler symptomer forenlig med covid-19.
Råd til deg som er i karantene, men som må reise med offentlig transport
Personer i karantene skal som hovedregel ikke benytte offentlig transport, og aldri hvis de har symptomer på covid-19.
Personer i innreisekarantene kan likevel bruke offentlig transport for å komme seg til egnet karantenested i eller utenfor Norge.
Personer i smittekarantene kan bare gjennomføre en slik reise etter særskilt vurdering av kommunelegen. Kommunelegen vil blant annet ta hensyn til grad av smitteeksponering og eventuelt prøveresultat i sin vurdering. Husstandsmedlemmer uten negativt prøvesvar vil vanligvis ikke få slik tillatelse.
For slike reiser i karantene gjelder følgende:
- Reis raskeste vei.
- Det er påbudt å bruke munnbind under hele reisen, unntatt for barn under 12 år. Bruk anbefalt type munnbind og følg rådene om korrekt bruk.
- Vær ekstra nøye med å ha god hånd- og hostehygiene.
- Forsøk å unngå avganger der du ikke klarer å holde minst 1 meters avstand til andre. Forhåndsbestilte/registrerte plasser bør benyttes.
- Dersom du må overnatte underveis, skal dette skje på et forhåndsbestilt overnattingssted og gjennomføres i tråd med krav og anbefalinger for karantene.
Unntak fra karanteneplikten
I noen tilfeller kan det gis unntak fra karanteneplikt, les mer om dette her:
- Endringer i unntak fra karanteneplikten § 6 c for utenlandske arbeidstakere
- Regler om karantene og unntak fra karanteneplikten ved ankomst til Norge (hdir.no)
- Reisekarantene - Spørsmål og svar (regjeringen.no)
Det er gitt egne anbefalinger for oppfølging og testing av personer som gis unntak fra karanteneplikten.
Til deg som er pålagt hjemmeisolering

Dersom du har sannsynlig eller påvist covid-19, må du isoleres enten hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted. Hjemmeisolering er for deg som har sannsynlig eller påvist covid-19, men som ikke trenger å ligge på sykehus.
Dette gjelder når du er i hjemmeisolering:
- Du skal, om mulig, holde helt avstand til andre. For barn og personer med behov for helsehjelp, må omsorgsbehovet prioriteres høyest.
- Hvis mulig, ha eget rom og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
- Du bør få maten levert til rommet eller være alene på kjøkkenet.
- Bor du sammen med andre, bør du isolere deg på rommet ditt og holde helt avstand til de du bor sammen. Du skal ikke gå ut av hjemmet, men kan oppholde deg i egen hage eller på egen balkong forutsatt avstand til andre.
- Du må få hjelp av andre til å gjøre nødvendige ærend.
- Du og din husstand kan ikke ha besøk.
- Hvis du må være nærmere andre husstandsmedlemmer enn 2 meter, er det anbefalt at du benytter munnbind dersom helsetilstanden tillater det. Alternativt er det anbefalt at husstandsmedlemmene benytter munnbind når de er nærmere den syke enn 2 meter. Barn i barneskolealder og yngre er ikke anbefalt å bruke munnbind. For barn under 2 år er bruk av munnbind frarådet.
- Avtal med legen din hvordan du skal følge med på egen helsetilstand.
- Ring helsevesenet hvis du har behov for legehjelp fordi sykdommen din forverres (for eksempel ved pustevansker) eller av andre årsaker. Fortell at du har covid-19 når du ringer. Da kan de iverksette tiltak for å hindre at andre blir smittet. Du skal ikke benytte offentlig transport.
- Rengjør hjemmet hyppig og særlig overflater slik som baderomservant, toalett, dørhåndtak og kjøkkenbenk. Vanlige rengjøringsmidler kan benyttes. Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader. Se også: Rengjøring under og etter hjemmeisolering.
- De du bor sammen med, skal være i karantene.
- De du bor sammen med, må også være nøye med håndhygiene. Det er særlig viktig at de du bor sammen med vasker eller desinfiserer hendene når de forlater rommet der du (som er hjemme isolert) oppholder deg, og etter kontakt med deg eller utstyr du har brukt, og særlig før de forlater huset.
Se også:
- Forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (Covid-19-forskriften) §11 (lovdata.no)
- Hjemmekarantene og hjemmeisolering - råd til helsepersonell
- Opphevelse av isolasjon
- Brosjyre og video om hjemmekarantene og isolasjon - informasjon på mange språk
- Hvis du mistenker du er syk
- Håndhygiene, hostehygiene, bruk av munnbind, rengjøring og klesvask
- Råd og informasjon for gravide og ammende
- Råd og informasjon for barn og ungdom
- Råd og informasjon til risikogrupper
- Brosjyrer og video med generell informasjon om korona på flere språk