Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Hva skal du gjøre hvis du er syk eller mistenker at du er smittet?»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Hva skal du gjøre hvis du er syk eller mistenker at du er smittet?

Hva skal du gjøre hvis du er syk eller mistenker at du er smittet av koronavirus?

Publisert Oppdatert

Hvis du er syk eller har symptomer på sykdom, hold deg hjemme. Har du symptomer på covid-19 bør du teste deg.

Illustrasjon koronavirus

Hvis du er syk eller har symptomer på sykdom, hold deg hjemme. Har du symptomer på covid-19 bør du teste deg.


Innhold på denne siden

Illustrasjon: FHI
Illustrasjon: FHI

De vanligste symptomene på covid-19 er også vanlige ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Mange får hoste og/eller feber. I tillegg er det vanlig med nedsatt smak- og luktesans, hodepine, slapphet og muskelverk. Etter hvert utvikler noen tungpustethet. 

Man er mest smittsom i dagene rett før og rett etter symptomene starter. Det gjelder både for SARS-CoV-2 og for en rekke andre luftveisvirus.  

Råd til deg som mistenker at du er smittet 

 • Hold deg hjemme hvis du er syk eller har nyoppståtte luftveissymptomer (feber, hoste, tungpustethet, hodepine, slapphet, nedsatt lukt- eller smakssans, muskelverk, sår hals med mer). 
 • Test deg for koronavirus hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer. Dette kan du gjøre på en av de kommunale teststasjonene.
 • Hvis du er elev eller student og skal ha test i stedet for karantene i regi av kommunen/skolen/utdanningsinstitusjonen, vil du få informasjon om testregimet som erstatter karantenen. Noen kommuner vil utlevere antigen hurtigtester til selvtest hjemme. Hvis du får symptomer, eller hvis antigen hurtigtesten er positiv må du ta en bekreftende PCR-test på en kommunal teststasjon og gå i isolasjon.
 • På nettsidene til kommunen du oppholder deg i, finner du praktisk informasjon om hvordan, hvor og når du kan få testet deg. I avsnittet «Til deg som har tatt koronatest» finner du informasjon om hva som skjer etter at du har tatt en test.  
 • Det er gratis for alle som oppholder seg i Norge å teste seg for covid19 på kommunale testsentra. Dette gjelder også personer uten personnummer (personer uten lovlig oppholde/papirløse migranter). Helsepersonell har taushetsplikt, og kan ikke gi videre informasjon om deg og din helse. Mer informasjon om dette finnes på Helsenorge.no: Helsehjelp ved covid-19 for personer uten lovlig opphold

Egne råd for barn: 

Er du syk og trenger legehjelp, eller har behov for individuell helserådgivning, kontakt fastlege på telefon eller elektronisk. 

 • Har du behov for mer akutt helsehjelp, og ikke kommer i kontakt med fastlege, ring 116 117. 
 • Ved livstruende sykdom eller skade, ring 113.  

Symptomer ved covid-19, forkjølelse og allergi

Er du usikker på om du har symptomer på covid-19, bør du teste deg. Symptomer på covid-19 kan være vanskelig å skille fra andre luftveisinfeksjoner og allergi. Dette gjelder for eksempel sår hals, tett/rennende nese og nysing. Alle voksne og ungdommer bør derfor ha lav terskel for å teste seg.

Typiske symptomer ved covid-19 og allergi

Tabellen under kan hjelpe deg med å skille covid-19 fra de vanligste luftveisinfeksjonene og fra allergi. 

Tabell. Typiske symptomer ved covid-19 og allergi. 

 Symptomer

Covid-19

Allergi

Feber

Vanlig

Sjelden

Hoste

Vanlig

Noen ganger

Tungpustethet

Vanlig

Noen ganger

Hodepine

Vanlig

Noen ganger

Slapphet

Vanlig

Noen ganger

Nedsatt lukte- og/eller smaksans

Vanlig

Noen ganger

Muskelverk

Vanlig

Sjelden

Sår hals

Noen ganger (vanlig hos barn)

Sjelden (men kløe kan forekomme)

Rennende eller tett nese

Noen ganger

Vanlig

Nysing

Sjelden

Vanlig

Hvis du har symptomer etter koronavaksinasjon

Reaksjoner de 3 første dagene etter at du er vaksinert med koronavaksine:

Symptom  

Tiltak  

Symptomer som ved mistenkt vaksinasjonsbivirkning:  

Feber, hodepine, muskelverk, leddverk, trøtthet 

Hold deg hjemme fra jobb til du er feberfri og har forbedret allmenntilstand.  

Hvis symptom varer over 48 timer, vurder å teste deg for koronavirus. 

Symptomer som ikke er typisk for vaksinasjonsbivirkning:  

Hoste, sår hals, rennende nese, tungpust, tap av smak/luktesans   

Hold deg hjemme fra jobb og test deg for koronavirus. 

Til deg som har tatt koronatest  

Noen tester kan gi svar i løpet av en halv time (antigen hurtigtester), andre tester (PCR) får du vanligvis svar på i løpet av 1-2 dager.

Hvis du skal benytte en antigen hurtigtest anbefales det ås bruketester som er klinisk evaluert og anbefalt av EU for bruk i pandemien.  

Kontakt lege hvis du blir syk eller trenger medisinsk hjelp mens du venter på svar.  

Hva skal du gjøre mens du venter på prøvesvar?  

 • Hvis du har testet deg fordi du har symptomer (feber, hoste, blitt tungpustet eller mistet smaks- eller luktesans) er hovedregelen at du skal holde deg hjemme til du har fått svar på testen. Det vil si, ikke gå på jobb eller skole, ikke ta offentlig transport eller oppsøk offentlige steder og hold ekstra god avstand til andre. De du bor med trenger ikke å holde seg hjemme, heller ikke dersom de jobber i helsetjenesten.  
 • Hvis du er i pålagt karantene og har testet deg fordi du har fått symptomer (feber, hoste, blitt tungpustet eller mistet smaks- eller luktesans) skal du følge reglene for isolasjon. Reglene for isolasjon er strengere enn karantenereglene. De du bor sammen med skal være i karantene fram til du har fått svar på prøven.  
 • Hvis du er i pålagt karantene som nærkontakt, er det anbefalt testing, selv om du ikke har symptomer. 
 • Hvis du har tatt koronatest uten at du har symptomer på korona og uten at du har vært utsatt for smitte (ikke i karantene), behøver du ikke å holde deg hjemme til du har fått prøvesvar. Det kan for eksempel være dersom du tar testen fordi du er med i et forskningsprosjekt, skal besøke en institusjon, eller trenger å ta test for å kunne reise. 

Slik får du svar på koronatesten 

Etter det har gått 1-2 dager kan du kan finne svaret på din koronatest på Helsenorge.no:  

Dersom du har koronavirus står det at resultatet er positivt. Dersom du ikke har koronavirus står det at resultatet er negativt. 

Dersom testen viser at du har koronavirus (positivt prøvesvar) 

Hvis testen viser at du har koronavirus, skal du i isolasjon. Kommunen vil ringe deg for å gjøre det vi kaller for “smittesporing” for å stanse smitten. Alle du bor med, og alle som du har vært nært sammen med, må da i karantene.

Hvis du har tatt en antigen hurtigtest med positivt prøvesvar bør du kontakte kommunens teststasjon for å få tatt en bekreftende PCR-test og gå i isolasjon.

Hvis du bruker Smittestopp, husk å gi beskjed til andre brukere gjennom appen.

Kommunen har taushetsplikt. Det er viktig at dere forstår hverandre, så spør hvis du lurer på noe. Du kan be om tolk dersom det er vanskelig å forstå språket. Tolk er gratis. 

Dersom testen viser at du ikke har koronavirus (negativt prøvesvar) 

 • Dersom du tok testen fordi du hadde symptomer på koronavirus, kan du gå tilbake på jobb eller skole når du er feberfri og i fin form. Lett hoste eller lignende som henger i, er ok.  
 • Dersom du tok testen mens du er i pålagt karantene, må du fullføre karantenen, også selv om du føler deg frisk, med mindre testen ble tatt mer enn 7 døgn etter smitteeksponering, da kan karantenen avsluttes når negativt svar foreligger.

Informasjon på 40 språk: 

Til deg som har gjennomgått covid-19

Når du er ferdig med isoleringsperioden, regnes du ikke lenger som smitteførende. Isolering oppheves også i de tilfellene der andre i din husstand fortsatt er i isolasjon eller karantene.

Selv om de fleste får milde luftveissymptomer, har noen vedvarende symptomer slik som tap av/endret smak- og luktesans, resthoste, tungpusthet og nedsatt almenntilstand, også etter at isolasjonstiden er over. Disse symptomene går som oftest over av seg selv etter litt tid. I begynnelsen kan det være bra å veksle mellom hvile og forsiktig fysisk aktivitet, for eksempel å gå på tur.

Noen få har vedvarende symptom over lengre tid. Hvis du har besvær som begrenser hverdagen din, og som ikke forbedres, bør du ta kontakt med din fastlege.

Hvis du får vanskeligheter med pusten, eller føler deg veldig syk, bør du kontakte legevakten 116 117, alternativt 113 ved behov for øyeblikkelig hjelp.

Informasjon for befolkningen

Informasjon og råd om koronaviruset: vår temaside og helsenorge.no 

Informasjonstelefon for koronaspørsmål: 815 55 015 (hverdager 08-15.30)

Ved behov for akutt helsehjelp, ring fastlegen. Får du ikke kontakt med fastlegen, ring legevakt på 116 117. Ved fare for liv og helse, ring 113.

Historikk

09.09.2021: Presiseringer i Råd til deg hvis du er syk eller mistenker at du er smittet

31.08.2021: Inkludert punkter om antigen hurtigtest.

01.07.2021: Setning om ventekarantene fjernet.

18.06.2021: Mindre tekstrevisjon. Lagt til Hvis du er i pålagt karantene som nærkontakt, er det anbefalt testing, selv om du ikke har symptomer. Da skal de du bor sammen med være i ventekarantene til negativt prøvesvar foreligger.

10.05.2021: Overflyttet tekst «til deg som har gjennomgått covid-19»

09.04.2021: Lagt til at dersom du bruker Smittestopp, husk å gi beskjed til andre brukere gjennom appen under avsnittet "Til deg som har tatt koronatest".

14.02.2021: Fjernet de spesifikke symptomene i avsnittet "Hva skal du gjøre mens du venter på prøvesvar?" og endret fra "bør" til at hovedregelen er at man skal holde seg hjemme.

06.02.2021: Lagt til avsnittet "Hvis du har symptomer etter koronavaksinasjon".

04.02.2021:
Inkludering av testing og behandling til alle som oppholder seg i landet.

06.01.2021:
Revisjon: Tydeliggjort at alle med mistanke om Covid-19 bør teste seg.

15.12.2020: Fjernet setningen "Er du i tvil om du bør testes, kan du får svar på koronasjekk.no" Lagt inn setningen: "Hvis du mistenker at du er smittet bør du testes".  

30.11.2020: Endret tittelen fra "Hva skal du gjøre hvis du mistenker at du er smittet med koronavirus (covid-19)?" til "Hva skal du gjøre hvis du er syk eller mistenker at du er smittet med koronavirus?" Restrukturert innholdet i artikkelen.

25.09.2020: Ny plakat med forenklet infografikk om hvem som skal være hjemme og hvem som skal testes. Lenke til tilsvarende skjema for barn. Tydeliggjort i teksten hvem som skal være hjemme og hvem som skal testes.

11.09.2020: Endret tittel og forkortet og omskrevet innledende avsnitt om de vanligste symptomene. Redigert tekst i avsnittet «Råd til deg som mistenker at du er smittet». Fjernet avsnitt; «Når husstandsmedlem har akutt luftveisinfeksjon» og avsnitt «Når barn har akutt luftveisinfeksjon», som begge var en gjentagelse av tidligere budskap.

08.09.2020: Under avsnittet "Når hustandsmedlem har akutt luftveisinfeksjon"; strøket setning om at de selv bør testes og holde seg hjemme til prøvesvar foreligger og de er syptomfrie. Erstattet dette med lenk til "Når du har akutt luftveisinfeksjon" 

04.09.2020: Presisert at man ved negativ test kan du gå tilbake på jobb/skole når du er i god allmenntilstand (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon.

28.08.2020: Beskrivelse hos symptomer og barn. Når barn skal testes er justert.

27.08.2020: Under punktet "Når kan barn i barneskolealder og yngre komme tilbake i barnehage/skole?" lagt inn under kulepunkt 2 at barn kan komme tilbake til barnehage/skole når "allmenntilstanden er tilbake til normalt for dette barnet."

Fjernet "For barn som har testet negativt er.." fra setning om allmenntilstand under "Når du har akutt luftveisinfeksjon"

26.08.2020: Råd om barn og fravær harmonisert med råd gitt andre steder. Endret setningen "Barn i barneskolealder og yngre blir sjeldnere smittet av det nye koronaviruset" til "Barn i barneskolealder og yngre blir sjeldnere syke av det nye koronaviruset."

24.08.2020: Fjernet "dersom de er testet og funnet negative for covid-19" fra andre punkt under Når kan barn under 10 år komme tilbake i barnehage/skole?

08.07.2020: Forkortet innledende avsnitt om de vanligste symptomene. Fjernet avsnittet «Symptomer hos de eldste og de yngste» og henvist til siden "Fakta om koronaviruset SARS-CoV-2 og sjukdommen covid-19"Presisert at alle som har nyoppståtte luftveissymptomer skal testes. Presisert at lette restsymptomer ikke behøver tillegges vekt hos barn som har testet negativt. Forkortet tekst om hvordan skille mellom covid-19 og allergi, og presisert at det er avvik from vanlig symptombilde som bør vektlegges i vurderingen mot covid-19.

24.06.2020: Fjernet at man bør ved luftveissymptomer bør holde seg hjemme ett døgn etter symptomfriet, og erstattet det med at man bør holde seg hjemme til man er symptomfri. 

04.05.2020: Forkortet første avsnitt om "Når du har akutt luftsveisinfeksjon".

30.04.2020: Hele teksten er endret i forhold til endret nasjonal strategi for testing og med oppdatert informasjon om symptombilde.

09.04.2020: Lagt inn setning "Også andre symptomer kan forekomme (se Viruset, smittemåtar og sjukdom)" tilslutt i første avsnitt. Endret tekst fra "Slapphet, hodepine eller muskelverk er alene ikke tilstrekkelig til å mistenke akutt luftveisinfeksjon i denne sammenheng" til "..mistenke covid-19 i denne sammenheng".

03.04.2020: Artikkelen er redigert, har fått ny tittel, og det er lagt inn informasjon om hvordan man kan skille mellom covid-19, forkjølelse og allergi. 

23.03.2020: Endret teksten fra "Du bør isolere deg hjemme til ett døgn etter at du er blitt symptomfri" til "Hold deg hjemme til et døgn etter at du er blitt sympromfri"

19.03.2020: Lagt til tekst om "hvorfor". 

16.03.2020, kl 06.50-07.20: Endret fra "skal" til "bør" være hjemme.