Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Hvis barn har akutt luftveisinfeksjon»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Hvis barn har akutt luftveisinfeksjon

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Hvis barn har akutt luftveisinfeksjon

Publisert Oppdatert

Mange foreldre er usikre på hvordan de skal vurdere om barn med luftveissymptomer trenger å være hjemme. Folkehelseinstituttet har laget flytskjema for å hjelpe foresatte med denne vurderingen. Ved bekymring for barnet er det viktig å kontakte lege.

Mange foreldre er usikre på hvordan de skal vurdere om barn med luftveissymptomer trenger å være hjemme. Folkehelseinstituttet har laget flytskjema for å hjelpe foresatte med denne vurderingen. Ved bekymring for barnet er det viktig å kontakte lege.


Symptomer på covid-19 hos barn

Barn i barneskolealder og yngre blir sjeldnere syke av  koronavirus, og spiller en mindre rolle i smittespredningen. Hvis de blir syke, har de oftest et lett forløp av covid-19. Symptomene er ofte milde og kortvarige og kan være vanskelige å skille fra andre luftveisinfeksjoner.

Med luftveissymptomer menes for eksempel hoste, sår hals, nesetetthet og rennende nese. Barn med covid-19 behøver ikke å ha feber og hoste. De minste barna vil ofte ikke klage på vond hals og kroppsverk, men det merkes gjerne at de er i ferd med å bli syke ved at de sutrer mer enn vanlig, og/eller ikke vil spise. Dette kalles nedsatt allmenntilstand.

Når du er bekymret for ditt syke barn

I de fleste tilfeller vil barn som er syke med nedsatt allmenntilstand ikke ha covid-19, men andre infeksjoner eller andre tilstander med behov for behandling. Når du er bekymret for ditt syke barn er det derfor viktig å kontakte helsetjenesten for hjelp med å vurdere om barnet bør undersøkes av lege. Det er viktig at legevurdering ikke forsinkes på grunn av bekymring for smitte med covid-19.

Generelt bør det være lavere terskel for å kontakte lege jo yngre barnet er.Det er grunn til å  kontakte lege hvis barnet har:

  • nedsatt allmenntilstand (barnet er slapt og ikke i sin vanlige form/endret adferd)
  • anstrengt pust og/eller puster fortere enn vanlig når barnet er i ro
  • feber i kombinasjon med luftveissymptomer og/eller nedsatt allmenntilstand

Når skal barn med luftveissymptomer være hjemme fra barnehage og skole?

Dersom barn har fått symptomer på luftveisinfeksjon siste døgn (nyoppstått), bør barnet holdes hjemme, særlig dersom barnet har flere symptomer samtidig eller har nedsatt allmentilstand. Barn i barneskole- og barnehagealder som kun har rennende nese og ellers er i godform behøver ikke å holde seg hjemme.

Ved kun lette luftveissymptomer uten feber, kan man se an tilstanden hjemme i inntil 48 timer. Ved rask bedring, kan barnet gå tilbake til barnehage/skole uten å testes. Hvis barnet ikke er bedre etter 48 timer, anbefales kontakt med fastlege eller legevakt for å vurdere om barnet trenger legetilsyn og/eller trenger å testes for covid-19.

Flytskjema Barn i barnehage- eller barneskolealder med nyoppståtte luftveissymptomer.PNG

Se også:

Når kan barn i barneskolealder og yngre komme tilbake i barnehage/skole?

Allmenntilstanden avgjør når barn kan komme tilbake i barnehage/skole etter gjennomgått luftveisinfeksjon. Dette gjelder selv om barnet fortsatt har noen restsymptomer som rennende nese (uansett farge og tykkelse på snørret) eller lett hoste. Slike symptomer er vanlig i tiden etter en luftveisinfeksjon hos mindre barn.

Så lenge restsymptomene kan knyttes til en gjennomgått infeksjon, og ikke er nyoppståtte eller økende, kan barnet komme tilbake i barnehage/skole når allmenntilstanden er god eller tilbake til normalt. 

Dersom barnet er testet skal svaret på prøven foreligge før barnet kan komme tilbake til barnehage/skole. Alle som får påvist covid-19 skal i isolasjon, og følges opp av helsetjenesten i kommunen.

Barnet kan komme tilbake til barnehage/skole selv om andre i familien har luftveissymptomer. Dersom andre i familien har fått påvist covid-19, skal barnet i karantene og følges opp av helsetjenesten i kommunen.

Når skal ungdom med luftveissymptomer være hjemme fra skole, og når kan de komme tilbake til skole?

Sykdomsbildet ved covid-19 hos ungdom likner mer på det hos voksne, særlig hos eldre ungdommer. Ungdom som har fått symptomer på luftveisinfeksjon de siste 24 timene skal være hjemme fra skolen og kontakte teststasjon for å testes for covid-19. Dette gjelder også ved milde symptomer.

For mer informasjon om råd til ungdom (ungdomsskolealder og oppover) med nyoppståtte luftveissymptomer, se 

Når kan barn i barneskolealder og yngre møte på helsestasjon, hos fastlegen, og i andre tjenester for barn og unge?

Barn med restsymptomer som kan knyttes til en gjennomgått infeksjon, og som ikke er nyoppståtte eller økende som beskrevet over, kan møte på helsestasjon, hos fastlegen og i andre tjenester når allmenntilstanden er god eller tilbake til normalt for dette barnet. På denne måten kan barn fortsatt få nødvendig og lovpålagt oppfølging i de ulike tjenestene. Med andre tjenester menes for eksempel tannhelsetjenesten, psykisk helsetjeneste i kommunen, BUP og PPT.

Relasjonsbygging og trygghet en sentral del av arbeidet i oppfølging av barn og unge, og fysiske konsultasjoner skal tilstrebes og kan ikke ensidig erstattes av digitale konsultasjoner.

For ungdom vil det innebære at de som er symptomfrie kan møte i tjenestene som normalt. Dersom ungdommer har symptomer, må det vurderes hva som vil være riktig fremgangsmåte for å kunne møte i tjenesten: ved behov for oppmøte, bør negativ koronatest foreligge hos ungdom med symptomer, eller det kan vurderes om avtalen eventuelt kan utsettes hvis det vurderes som forsvarlig. Dersom det vurderes at kvaliteten vil være likeverdig, kan avtalen gjennomføres digitalt i stedet for fysisk oppmøte.

Mer informasjon:

 

Historikk

18.01.2021: Presisert at barn har en mindre rolle i smittespredning og språklige endringer. 

02.11.2020: Lagt til avsnitt helt til slutt i artikkelen om at ungdom kan møte i tjenestene som normalt når de er symptomfrie 

30.10.2020: Endring i avsnitt "Når skal barn med luftveissymptomer være hjemme fra barnehage/skole?

29.10.2020: Lagt til avsnitt om når ungdom med luftveissymptomer skal være hjemme og når de kan komme tilbake til skole og lagt til lenke til Tannhelsetjenesten.

 

28.10.2020: Lagt til avsnitt om når barn i barneskolealder og yngre kan møte på helsestasjon, hos fastlegen, og i andre tjenester for barn og unge

18.09.2020: Endret avsnitt om barn kan gå tilbake til skole

16.09.2020: Endret lenken under flytskjema, slik at den går til en side og ikke kun en løs pdf.

15.09.2020: Artikkelen er opprettet.

Innhold på denne siden