Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Avstand og færre kontakter»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Avstand og færre kontakter

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Avstand og færre kontakter

Publisert Oppdatert

Økt avstand og færre nære kontakter er to sentrale smittereduserende tiltak i håndteringen av koronapandemien. Ved å øke avstanden mellom mennesker og redusere antall kontakter, reduseres risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet. 

Illustrasjon koronavirus

Økt avstand og færre nære kontakter er to sentrale smittereduserende tiltak i håndteringen av koronapandemien. Ved å øke avstanden mellom mennesker og redusere antall kontakter, reduseres risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet. 


Fra 4. januar og frem til 19. januar anbefaler regjeringen å begrense sosiale kontakter. Unngå å ha gjester i hjemmet i denne perioden. Dette gjelder også ungdom. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

Råd til alle i befolkningen  

 • Husk god hånd- og hostehygiene.  
 • Hold 1 meter avstand til andre enn de du bor med. Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming.      
 • Risikoen for smitte er høyere innendørs enn utendørs, særlig i små og dårlig ventilerte rom.
 • Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme og du bør ta en test.

Hold avstand  

Covid-19 smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte. Ved å øke avstanden mellom mennesker reduseres risikoen for å smittes av covid-19.   

Du og de du bor med kan omgås normalt. "De du bor med” inkluderer også en kjæreste. Hvis du bor alene, kan du ha to-tre nære venner som du kan være fysisk nær. Det bør være de samme over tid.     

Barn og ungdom kan i tillegg til de som de bor med og eventuell kjæreste, ha to-tre nære venner som de kan være fysisk nær (bør være de samme over tid). Barn i barnehage og barneskole kan ha normal lek og omgang med barn som tilhører samme kohort. 

Minst en meter avstand er hovedregelen: 

 • Hold avstand til alle du ikke bor med, og til de du ikke kan være fysisk nær.  
 • Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Rygg mot rygg, eller etter hverandre (som i kø), gir mindre risiko for smitte. Når du sitter ved siden av noen, bør det være 1 meter avstand fra din skulder til den andres skulder.   
 • Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming.   
 • Kortvarige passering av andre gir liten risiko for smitteoverføring.    

Minst to meter avstand er anbefalt når du skal være ekstra forsiktig, for eksempel hvis du er i en situasjon der du:   

 • er i kontakt med personer som har covid-19 (personer som er i isolering)   
 • er i kontakt med personer i risikogrupper, når det er mye smitte i samfunnet   
 • deltar på aktivitet med kraftig pusting (synging, trening med høy intensitet osv.)    
Sosiale kontakter, sirkler med definisjoner
Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

Mer om avstand 

Basert på tilgjengelig kunnskap vurderer FHI at 1 meter avstand gir tilstrekkelig risikoreduksjon i de fleste situasjoner, men 1 meter avstand utelukker ikke smitte. I situasjoner der personer i liten grad beveger seg er risikoen mindre, for eksempel i lokaler med fastmonterte seter. Risikoen for smitte er mindre dersom ansikt til ansikt kontakt unngås. Vi anbefaler derfor at sitteplasser prioriteres fremfor ståplasser i situasjoner med trengsel i kollektivtrafikken.    

Covid-19 smitter betydelig mindre ute enn inne. God ventilasjon og luftutskifting reduserer smitterisikoen. FHI anbefaler derfor å holde ekstra avstand i dårlig ventilerte rom.    

 Les mer:    

Ha færre kontakter enn vanlig  

Det å ha kontakt med mange andre øker risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet. Vi anbefaler derfor alle å begrense antall kontakter både i private sammenhenger, på arrangementer og på arbeidsplass, skole og studiested.    

 • Du og de du bor med kan omgås normalt. De du bor med inkluderer også en kjæreste. Hvis du bor alene, kan du ha to til tre nære venner som du kan være fysisk nær. Det bør være de samme over tid.    
 • Der mange bor sammen, for eksempel i asylmottak, studentboliger eller brakkebyer, bør man dele opp boligen/bygget, slik at kun mindre grupper (maks 5-10) bruker de samme fellesområdene. De mest risikoutsatte bør ha eget bad, toalett og kjøkken eller få maten levert.   
 • Andre kontakter bør også være de samme over tid, for eksempel egne grupper på arbeidsplassen eller i skolen og barnehagen.      

Flere nasjonale anbefalinger og påbud er rettet mot å ha færre kontakter:  

 • Unngå å ha gjester i hjemmet. Det er unntak for nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase.
 • Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner, eller til en fast husstand.
 • Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk av noen få venner fra egen kohort.
 • Unge og voksne som har vært i situasjoner der det har vært vanskelig å holde minst én meters avstand, bør holde minst to meter avstand ved besøk hos personer i risikogruppene.  
 • Antallsbegrensninger for private og offentlige sammenkomster og arrangementer 

Merk. Den enkelte kommunen kan ha vedtatt strengere anbefalinger eller påbud. Du må derfor også følge med på kommunens hjemmeside for å holde deg oppdatert om hva som gjelder der du bor.  

Ta vare på deg selv og andre

På grunn av koronapandemien må vi holde avstand til hverandre. Det gjør livet utfordrende for mange. Hvordan skal vi ta vare på oss selv og hverandre nå? Hvordan kan vi være sosiale uten at noen blir utsatt for smitte? 

Råd for koronahverdagen

Om hverdagen under koronautbruddet:

Historikk

14.01.2021: Lagt inn avsnitt om regjeringens anbefaling for 4.-19. januar, bl. a. om at ungdom bør unngå å ha gjester. Lagt inn lenk til helsenorge om råd for koronahverdagen.

08.01.2021: Endring og presisering av at midlertidige anbefalinger og vedtak fra 4. januar 2021 gjelder til 19. januar.

04.01.2021: Lagt inn nye restriksjoner på antall sosiale kontakter. 

17.12.2020: Lagt til avsnitt Ta vare på deg selv og andre, med lenke til informasjon på Helsenorge

07.12.2020: Lagt til setning og referanse om at koronaviruset smitter betydelig mindre ute enn inne.

Innhold på denne siden