Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Til deg som skal ta koronatest»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Til deg som skal ta koronatest

Til deg som skal ta koronatest - råd ved positiv og negativ test

På denne siden finner du informasjon til deg som skal ta koronatest, hva du skal gjøre ved positiv test og hva du skal gjøre ved negativ test.

På denne siden finner du informasjon til deg som skal ta koronatest, hva du skal gjøre ved positiv test og hva du skal gjøre ved negativ test.


Innhold på denne siden

Til deg som skal ta koronatest  

Du kan benytte både selvtesting med antigen-hurtigtest hjemme eller testing på teststasjon.

Hvis du benytter en selvtest som ikke er utlevert av det offentlige, er det anbefalt å bruke en test som er CE-IVD-merket. Disse kan blant annet kjøpes på apoteket. Felles for alle antigentester er at påliteligheten av svar avhenger av at prøvetaking gjøres korrekt, og at bruksanvisningen følges nøye når prøven analyseres og avleses. Det er viktig å være oppmerksom på at testen ikke brukes etter holdbarhetsdato, og at angivelse om temperatur ved lagring og bruk overholdes. Testene tåler ikke frost, og skal være romtempererte før de brukes.

Ring helsevesenet hvis du er bekymret for barnet ditt, eller dersom du selv har behov for legehjelp. Dette er uavhengig av positiv eller negativ test.

Dette skal du gjøre ved positiv covid-19-test

 • Ved positiv test, uavhengig av testmetode, er du pålagt isolasjon.
 • Du bør informere nærkontaktene dine snarest.
 • De du bor sammen med er pålagt karantene. De som har gjennomgått covid-19de siste 3 månedene og de som har fått oppfriskningsdose for mer enn 1 uke siden er unntatt karantene.
 • Dine øvrige nærkontakter anbefales å teste seg dag 3 og 5 etter siste kontakt.
 • Dersom du har behov for bistand kan du kontakte kommunens smittesporingsteam.
 • Har du tatt en positiv selvtest hjemme, bør du bekrefte denne på teststasjon slik at resultatet kan bli registrert

Nærkontaktene dine er de du vet du har vært nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter, eller har hatt direkte fysisk kontakt med i tidsrommet fra 48 timer før du fikk symptomer og fram til du isolerer deg.

Hvis du ikke har symptomer, regnes tiden fra prøven ble tatt.

Informasjon til nærkontaktene finnes her: Til deg som er nærkontakt.

 • Har du installert appen Smittestopp, oppfordrer vi deg til å melde deg smittet i appen. Dette forutsetter at du har testet deg på kommunens teststasjon.

Dette bør du gjøre ved negativ covid-19-test

 • Du bør bli hjemme til formen er god, symptomene er i tilbakegang og du har vært feberfri i 24 timer. Milde restsymptomer som rennende nese, snørr, heshet og noe hoste er greit.
 • Ved vage symptomer kan du gå på skole/ jobb samme dag, men hvis symptomene blir verre eller mer uttalte bør du gå hjem og vurdere å ta en ny test. Ansatte i helse- og omsorgstjenesten bør følge Råd om bruk av personlig beskyttelsesutstyr.
 • Ved mer alvorlige eller vedvarende symptomer bør du kontakte lege for vurdering.
 • Hvis du har testet deg som nærkontakt bør du fortsette å følge råd for nærkontakter.

Historikk

14.01.2022: Endringer i hht forskriftsendringer 14.01.22, opphevet karanteneplikt for øvrige nærkontakter og testanbefalinger.