Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Råd til steder hvor mange bor tett (asylmottak, brakker, fengsel, båter o.l.)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Råd til steder hvor mange bor tett (asylmottak, brakker, fengsel, båter o.l.)

Råd til steder hvor mange bor tett (asylmottak, brakker, fengsel, båter o.l.)

Artikkelen gir råd om smitteforebygging på steder hvor mange bor tett (asylmottak, hybelhus, brakker, fengsel, båter o.l.). Grunnleggende smittevernanbefalinger er fortsatt viktige, og vil begrense spredning av smittsomme sykdommer, inkludert covid-19.

Artikkelen gir råd om smitteforebygging på steder hvor mange bor tett (asylmottak, hybelhus, brakker, fengsel, båter o.l.). Grunnleggende smittevernanbefalinger er fortsatt viktige, og vil begrense spredning av smittsomme sykdommer, inkludert covid-19.


For informasjon om generelle smittevernråd, se:

For råd til risikogrupper, se:

Spesielle utfordringer der mange bor tett

Smittespredning skjer primært innendørs der flere mennesker befinner seg nær hverandre over tid. Man har sett flere store utbrudd i boliger hvor personer deler soverom og der folk generelt lever tett. Risiko for smitte er høyest i små rom med dårlig ventilasjon. Risikoen øker også med oppholdstiden.  

På steder hvor mange bor tett kan det være vanskelig for den enkelte å holde avstand til andre, og det er ikke sikkert man kjenner til hvem som tilhører risikogrupper. Selv om det ofte er liten plass og flere deler fasiliteter som kjøkken, bad og oppholdsrom, er det viktig at beboere gis mulighet til å holde avstand til andre. Dette er  viktig på steder der mange bor tett, for eksempel på asylmottak eller på steder som skip, fengsler eller anlegg der arbeidere bor på arbeidsplassen.

For å redusere risikoen for smittespredning i innkvarteringer der mange bor tett, bør det foreligge en risikovurdering og en plan for hvordan innkvarteringen skal organiseres.

For mer informasjon

Praktiske smittevernråd

Vaksinasjon

  • Alle over 15 år bør få tilbud om koronavaksine etter nasjonalt vaksinasjonsprogram. For uvaksinerte som kommer til Norge er det en fordel om tilbud om koronavaksine blir gitt så raskt som mulig. Se Hvem kan få koronavaksine?

Innkvartering

  • Av smittevernhensyn for den enkelte, bør så få som mulig innkvarteres per boenhet. En boenhet er definert som en leilighet eller en del av et bygg som inneholder soverom, bad/toalett og kjøkken. 
  • Dersom det oppstår smitte, bør man følge gjeldende anbefalinger, se nyoppståtte luftveissymptomer, testing for covid-19 og positiv test.

Fellesareal

Ventilasjon

Særskilt rettet mot asylmottak

UDI har selv utarbeidet en smittevernveileder for asylmottak der FHI har gitt innspill: 

Se også:

Historikk

07.03.2022: Oppdatert lenke om symptom, test og påvist covid-19.

12.02.2022: Oppdatering i henhold til gjeldende råd fra regjeringen fra 12.02.22. Krav om isolering bortfaller. Anbefaling om enerom fjernet. Generelle råd tatt bort og viser i stedet til grunnleggende smittevernanbefalinger i Smittevernråd for befolkningen.

08.02.2022: Fjernet avsnitt om at det helst ikke bør være mer enn fem, maks 10 personer, per boenhet. Endret lenke (dersom det oppstår en smittesituasjon) fra TISK, som er arkivert, til Oppfølging av nærkontakter og hjemmeisolering.

02.02.2022: Presiseringer knyttet til overgangen ved lavt tiltaksnivå og pressekonferanse 1.februar. Oppdatering av lenker. Endret anbefaling om vaksinering fra alle over 12år til alle over 15 år.

18.01.2022: Oppdatering om ventilering med ny lenke.

10.12.2021: Lagt til lenke til Råd til arbeidsplasser og virksomheter.

08.12.2021: Råd om 1 meter avstand, oppdaterte lenker, endret overskrift fra «beredskap» til «tilrettelegging», lagt til informasjon om egnet karantenested, tatt bort differensiering i råd for vaksinerte og uvaksinerte og oppdatert informasjon med lenke til TISK.

02.12.2021: Nytt punkt om smitte til en i boenheten/hustandsmedlem.

12.11.2021: Oppdatert terminologi og spesifisering av lengde «kortvarig».

21.10.2021: Spesifisering rundt innkvartering dersom vaksinestatus er ukjent.

14.10.2021: Tidligere arkivert artikkel som er tatt frem igjen. Endret og kortet ned i trå med «Normal hverdag med økt beredskap». Revidert og fjernet lenker som ikke lenger er aktive.

25.09.2021: Arkivert

17.09.2021: Generell oppdatering med oppdatering om vaksinering og immunitet. Endring av rekkefølge i Praktiske smittevernråd. Korting av råd særskilt rettet mot asylmottak.

28.05.2021: Lagt til råd for personer som er beskyttet og vaksinert og presiseringer for ventilasjon. Ellers språklige oppdateringer.

23.03.2021: Lagt ved lenke til UDIs smittevernveileder for asylmottak