Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Identifisering av skadedyr og skadedyrtelefonen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Identifisering av skadedyr og skadedyrtelefonen

Artikkel

Identifisering av skadedyr og skadedyrtelefonen

Har du funnet et dyr du lurer på hva er eller har du spørsmål om skadedyr? Avdeling for skadedyrkontroll bistår kommunehelsetjenesten, skadedyrfirmaer og publikum med å identifisere og svare på spørsmål om skadedyr på e-post, telefon og innsending av prøver.

Bestemmelse av skadedyr. FHI - Heidi Heggen
Bestemmelse av skadedyr. FHI - Heidi Heggen

Har du funnet et dyr du lurer på hva er eller har du spørsmål om skadedyr? Avdeling for skadedyrkontroll bistår kommunehelsetjenesten, skadedyrfirmaer og publikum med å identifisere og svare på spørsmål om skadedyr på e-post, telefon og innsending av prøver.


Innhold på denne siden

I mange tilfeller vil det være mest fornuftig først å kontakte et skadedyrbekjempelsesfirma, kommunehelsetjenesten eller Mattilsynet på stedet. Kanskje finner du også svar på dine spørsmål på nettsidene våre? Skadedyrveilederen inneholder informasjon om skadedyrkontroll og beskriver over 150 skadedyr og andre tilfeldige gjester i hus og urbane miljøer.

Innsending av prøver

Vi identifiserer innsendte insekter, midd, parasitter og andre skadedyr (ikke skadedyr på planter). Identifisering av skadedyr samt veiledning om bekjempelse koster kr. 550,-. Dyrene kan sendes med posten. De må være døde, da det ikke er tillatt å sende levende dyr i posten. Se mer informasjon om pakking og sending på innsendingsskjemaet nedenfor. Det tar normalt 1-2 uker før du får svar.

Ved innsending av skadedyrprøve i posten er det fint om du fyller ut skjema for innsending.

Prøven sendes til: Folkehelseinstituttet, Avdeling for skadedyrkontroll, Postboks 222 Skøyen, 0213 Oslo.

Identifiseringen er en akkreditert tjeneste.

Skadedyrtelefonen: 21 07 77 00

På "Skadedyrtelefonen", alle hverdager mellom kl. 13.00-14.00, svarer ansatte ved avdeling for skadedyrkontroll på alle mulige spørsmål om skadedyr. Telefonnummeret er 21 07 77 00. 

e-post

Spørsmål om skadedyr kan sendes på e-post til . Hvis du har gode bilder av et dyr du lurer på hva er, vil vi i mange tilfeller kunne identifisere dyret utfra bildet. Hva skjer når du sender brev eller e-post til Folkehelseinstituttet?

Historikk

01.02.2023: Pris økt fra kr. 350,- til kr. 550,- på innsendte prøver.

06.01.2023: Teksten er noe omskrevet. Det varsles om prisøkning for identifikasjonstjenesten.

12.09.2022: "Seksjon for skadedyrkontroll" er endret ti "avdeling for skadedyrkontroll"

12.05.2021: Satt inn lenke "Hva skjer når du sender brev eller e-post til Folkehelseinstituttet?"

18.03.21: Det opplyses at svar på innsendte prøver kan ta lenger tid enn 1-2 uker på grunn av pandemien.

22.01.21: Det er presisert at dyr som sendes i posten må være døde. Det blir informert om at det er mulig å sende bilder av dyr på e-post. Det henvises nå til Skadedyrveilederen for informasjon om skadedyr.