Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Identifisering av skadedyr og skadedyrtelefonen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Identifisering av skadedyr og skadedyrtelefonen

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Identifisering av skadedyr og skadedyrtelefonen

Publisert Oppdatert

Har du funnet et dyr du lurer på hva er eller har du spørsmål om skadedyr? Seksjon for skadedyrkontroll bistår kommunehelsetjenesten, skadedyrfirmaer og publikum med å identifisere og svare på spørsmål om skadedyr.

Bestemmelse av skadedyr. FHI - Heidi Heggen
Bestemmelse av skadedyr. FHI - Heidi Heggen

Har du funnet et dyr du lurer på hva er eller har du spørsmål om skadedyr? Seksjon for skadedyrkontroll bistår kommunehelsetjenesten, skadedyrfirmaer og publikum med å identifisere og svare på spørsmål om skadedyr.


Ved skadedyrproblemer ønsker sekjson for skadedyrkontroll å være behjelpelige med informasjon. Vi svarer på spørsmål om skadedyr på telefon og e-post og bestemmer innsendte insektprøver.

I mange tilfeller vil det være mest fornuftig først å kontakte et skadedyrbekjempelsesfirma, kommunehelsetjenesten eller næringsmiddeltilsynet på stedet. Dersom det er nødvendig vil disse enten videresende en prøve av skadedyrene til Folkehelseinstituttet eller anbefale at det blir tatt direkte kontakt med Folkehelseinstituttet.

Identifisering av skadedyr

Seksjon for skadedyrkontroll identifiserer innsendte insekter, midd, parasitter og andre skadedyr, og gir råd om forebygging og bekjempelse av de aktuelle skadedyrene. Seksjonen er akkreditert  for tjenesten ”identifisering av skadedyr”. Seksjonen identifiserer ikke skadedyr på planter.

Ved å oppdage og identifisere skadedyr på et tidlig tidspunkt kan omfanget av skadene reduseres. Dette gjelder ved angrep alle typer skadedyr uansett om de er til direkte skade for folks helse eller skader matvarer og bygninger.

Ved tidlig oppdagelse og identifisering av skadedyr kan bekjempelsen gjøres mer målrettet og bruken av bekjempelsesmidler reduseres. På denne måten øker muligheten for å få til en vellykket bekjempelse samtidig som miljøet spares for unødvendig kjemikaliebruk.

Innsending av prøver

Identifisering av skadedyr samt veiledning om bekjempelse koster kr. 350,-. Dyrene kan sendes med posten. Det tar normalt 1-2 uker før du får svar.

Ved innsending av skadedyrprøve i posten er det fint om du fyller ut skjema for innsending.

Prøven sendes til: Folkehelseinstituttet, Avdeling for smittevern og beredskap, Seksjon for skadedyrkontroll, Postboks 222 Skøyen, 0213 Oslo.

Telefon- og e-posthenvendelser

På "Skadedyrtelefonen", alle hverdager mellom kl. 13.00-14.00, svarer ansatte ved seksjon for skadedyrkontroll på alle mulige spørsmål om skadedyr. Telefonnummeret er 21 07 77 00. 

Spørsmål om skadedyr kan også sendes på e-post til .

Skadedyrtelefonen

Har du funnet et dyr du lurer på hva er eller har du spørsmål om skadedyr?

Ring Skadedyrtelefonen 21 07 77 00 (kl.13-14), eller send oss e-post til skadedyr@fhi.no.