Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Hvordan fjerner du flått?»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Hvordan fjerner du flått?

Artikkel

Hvordan fjerner du flått?

Her kan du se film om hvordan du fjerner flåtten. Fjern flåtten så raskt som mulig for å redusere risikoen for å bli syk.

Bilde av flått som suger blod
Flåttbitt. Foto: Colourbox.com

Her kan du se film om hvordan du fjerner flåtten. Fjern flåtten så raskt som mulig for å redusere risikoen for å bli syk.


Flått som har festet seg på huden må fjernes så raskt som mulig for å redusere risikoen for sykdomssmitte. Sitter flåtten fast i mer enn 24 timer, øker risikoen for overføring av Borrelia-bakterier.

Slik fjerner du flått:

  • Bruk fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner som du kjøper på apoteket. Ta tak i flåttnymfen helt nede ved huden og dra den rett ut. Voksne flått kan med fordel vris litt samtidig som de trekkes ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.
  • Du kan gjerne legge på litt desinfiserende sårsalve på bittstedet.

Gamle råd som at man skal smøre inn flåtten med oljer, fett, smør, vaselin, sprit, stearin og lignende for å få den til å slippe taket er ikke å anbefale. Ei heller fjerning ved hjelp av "q-tips"-trikset. Grunnen til at vi ikke anbefaler disse metodene er at de kan forsinke fjerningen av flåtten, og dermed føre til større risiko for sykdomssmitte. 

  • Kontakt lege dersom du får et rødt utslett som brer seg rundt flåttbittet i løpet av tre dager til fire uker etter flåttbittet.
  • Kontakt også lege ved feber, hovne lymfekjertler eller generell sykdomsfølelse. Disse symptomene kan komme og gå i perioder.