Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Hva gjør vi hvis sparepæra knuses?»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Hva gjør vi hvis sparepæra knuses?

Artikkel

Hva gjør vi hvis sparepæra knuses?

I sparepærer er det litt kvikksølv. Hvis de knuses, slipper kvikksølvet ut. Dette gir minimal helserisiko, men likevel er det en god regel å bli kvitt alt glass og alle kvikksølvrester.

I sparepærer er det litt kvikksølv. Hvis de knuses, slipper kvikksølvet ut. Dette gir minimal helserisiko, men likevel er det en god regel å bli kvitt alt glass og alle kvikksølvrester.


Innhold på denne siden

Kvikksølv og sparepærer

Miljødirektoratet arbeider målrettet for å redusere utslipp av tungmetallet kvikksølv, fordi kvikksølv og kvikksølvforbindelser er giftige

EU innførte i 2008 forbud mot omtrent all bruk av kvikksølv. Samtidig skal vi spare energi. Det er snart slutt på de vanlige glødelampene, fordi de varmer mye mer enn de lyser. I stedet har vi fått sparepærer, som inneholder kvikksølv. Henger dette sammen?

Hvorfor kvikksølv i sparepærer?

Lysstoffrør og sparepærer trenger litt kvikksølv for at de skal virke, dvs det er kvikksølvdamp i gassutladningen inne i lyskilden, ved lavt trykk og en temperatur på ca 40 grader (kokepunktet for kvikksølv er 357 grader). Når lampen er slått av er omtrent alt kvikksølvet kondensert som partikler. Etter hvert som lyskilden blir gammel, blir noe av kvikksølvet absorbert i belegget på innsiden av glasset.

Om noen år blir antakelig LED-baserte lyskilder billige, og de inneholder ikke kvikksølv. Men inntil videre ser det ut til at vi må leve med lyskilder som hver har 2-5 milligram metallisk kvikksølv. Det er ikke mye, men det er nok til at vi bør ta noen enkle forholdsregler når uhellet er ute og et lysrør eller en sparepære knuser.

Hva gjør du dersom en kvikksølvholdig pære knuses?

  • Du bør åpne vinduet og lufte, samtidig som du gjør godt rent.
  • Samle sammen lyspærerestene best mulig.
  • Synlige partikler og glassrester kan også plukkes opp med en bit tape.
  • Bruk gjerne kost og feiebrett, og tørk opp grundig med en fuktig klut.
  • Både kluten og glassrestene kan du samle sammen i en plastpose som må leveres til et mottak for spesialavfall (bør i mellomtiden plasseres utendørs).
  • Løse tepper kan tas ut og bankes.
  • Luftingen av rommet kan gjerne fortsette i 15 minutter etter at du er ferdig med rengjøringen.

Hva gjør du hvis sparepæren din ikke knuses?

Kanskje unødvendig å si det: Alle pærer, enten de er knust eller ikke, skal leveres til godkjent mottak for spesialavfall! Så har du gjort ditt for at kvikksølv ikke kommer på avveie.

Hva med støvsugeren?

Støvsuging kan bidra til å spre kvikksølvrester, og derfor bør man unngå å bruke den dersom gulvet har glatt overflate uten sprekker. Har du teppegulv, eller gulv med sprekker? Da er det likevel best å bruke støvsuger, slik at alle kvikksølv- og glassrester blir fjernet.

Kvikksølvpartikler kan sitte igjen i støvsugeren, og etter bruk kan du la støvsugeren gå en halv time utendørs, med motoren i gang, før du skifter støvposen. Støvsugerposen kaster du sammen med det øvrige avfallet fra oppryddingen. I tillegg kan du ta av støvsugerslangen og skylle den innvendig med vann.

Ingen grunn til panikk

Det er veldig lite kvikksølv i en sparepære, og det er omtrent umulig å tenke seg at eksponeringen kan være helsefarlig. Likevel er det en god regel å bli kvitt alt glass og alle kvikksølvrester.

Kvikksølvet er faktisk mest farlig når det kommer ut i naturen, fordi det omdannes til organiske kvikksølvforbindelser som tas opp særlig i fisk. Slike kvikksølvforbindelser er svært giftige og de kan finne veien til enkelte matvarer. Derfor er det så viktig at kvikksølvet ikke slipper ut i miljøet!

Men er det lurt å riste teppene ute dersom kvikksølvet gjør mest skade i naturen?
- Dette dreier seg om ørsmå mengder og selv 2 mg kvikksølv i hagen er veldig lite. Innsamling av kvikksølvholdig avfall gjelder samlet sett større mengder. Det beste bør ikke bli det godes fiende, sier avdelingsdirektør Gunnar Brunborg ved Folkehelseinstituttet.