Få varsel ved oppdateringer av «Luktplager i innemiljøer»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Luktplager i innemiljøer
Artikkel
Luktplager i innemiljøer
Lukt er en vanlig årsak til opplevd ubehag. Men luktterskelen og hva som oppleves ubehagelig er individuelt.

Lukt er en vanlig årsak til opplevd ubehag. Men luktterskelen og hva som oppleves ubehagelig er individuelt.
Kanskje har toleransen for lukt fra omgivelsene blitt mindre i samfunnet. Når vi legger økt vekt på at inneklimaforhold kan ha uønskede helseeffekter, kan kanskje det bidra til at folk i større grad enn tidligere både legger merke til og bekymrer seg for ukjent eller sjenerende lukt.
Parfyme – ikke god lukt for alle
Luktplager kan også forårsakes av det mange forbinder med god lukt. Et typisk eksempel på dette er parfymelukt som en del mennesker (særlig astmatikere) plages av. I Canada er det innført parfymeforbud for ansatte på sykehus.
Luktstoffer kan ha irriterende egenskaper
Vanligvis har ikke luktplager i seg selv direkte sammenheng med helseeffekter, men mer med følelse av ubehag. Det er imidlertid vist at forsøkspersoner som har blitt utsatt for parfymestoffer i øynene uten at de har kjent lukten, opplever øyeirritasjon. Det kan tyde på at luktstoffer også kan ha irriterende egenskaper (Elberling et al, 2006; Millqvust et al, 1999).
Hos noen kan lukt utløse åndenød, hoste, slimdannelse, irriterte øyne, snue, hodepine og trøtthet. Visse grupper luktstoffer, deriblant hydrokarboner, kan gi plager hos enkelte personer med høy følsomhet.
Kan forårsake betinget refleks
Kanskje er det slik at lukt også kan bidra til å forverre plagene gjennom en ubevisst innlært reaksjonsmåte (betinget refleks). Det kan skje hvis et astmaanfall inntrer samtidig som en person kjenner en spesiell lukt, deretter vil et astmaanfall kunne utløses av lukten alene.
- Se også: Kapittel 2.6 i FHI-rapport 2015:1 om inneklima