Få varsel ved oppdateringer av «Hvordan får du trygt drikkevann fra vanntank i bobilen?»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Hvordan får du trygt drikkevann fra vanntank i bobilen?
Artikkel
Hvordan får du trygt drikkevann fra vanntank i bobilen?
For mange er tiden inne for klargjøring av bobilen for våren. Bobiler har to vannsystemer – ett for drikkevann og ett for avløpsvann/gråvann. Rådene her handler om hvordan man sikrer trygt drikkevann fra tank i bobiler.

For mange er tiden inne for klargjøring av bobilen for våren. Bobiler har to vannsystemer – ett for drikkevann og ett for avløpsvann/gråvann. Rådene her handler om hvordan man sikrer trygt drikkevann fra tank i bobiler.
Hvor lenge kan vannet stå i tanken?
Brukere av en bobil som er mye i bruk, fyller som regel kontinuerlig på nytt, friskt vann på ferskvannstanken. Rent vann som fylles på en ren/desinfisert tank beregnet for drikkevann, kan stå lenge uten at vannet blir av dårlig kvalitet.
- Plast kan over tid avgi lukt og bismak på vannet, men det er ikke farlig å drikke det. Står bilen ubrukt over flere måneder, er anbefalingen å bytte vannet for å få vekk usmak.
- Temperaturforhold har også en betydning for vannkvalitet. Skift vannet oftere ved høy temperatur.
- Kommer det forurensning inn på tanken bør vannet byttes med én gang, og tanken bør desinfiseres.
- Blir vanntanken utsatt for sollys og varme kan det forekomme algevekst/grønske på innsiden av tanken. Dette vil normalt ikke være farlig, men kan gi grobunn for bakterier, og bør fjernes manuelt med en børste, samt med midler beregnet for dette (se mer i avsnittet om rengjøring og desinfisering).
Påfyll av vann

Når du fyller vann på tanken i Norge, anbefaler vi å benytte vann fra et godkjent vannverk. Det er viktig at vannet ikke blir forurenset når du fyller på vanntanken. Vær ren på hendene før du begynner og unngå å ta på korker og åpninger i tanken. Pass på at ikke påfyllingsslangen blir liggende på bakken slik at den blir forurenset. Hvis du benytter vannslangen hjemme kan det være lurt å desinfisere ytterste del av slangen og munnstykket:
- Tapp først ut gammelt vann som har ligget i slangen som brukes til å fylle tanken.
- Legg ytterste del av hageslangen og munnstykket i en 10 liters bøtte med vann og tilsett to korker husholdningsklor. La dette virke i ca. 30 minutter.
- Skyll godt ut til klorlukten forsvinner og fyll tanken med friskt vann.
I land utenfor Norden kan bakteriefloraen være forskjellig fra det vi er vant til. Toleransen for «norske mager» kan være annerledes og du bør dermed være mer forsiktig med å drikke vann dersom du er usikker på vannkvaliteten du har fylt på tanken. For å være på den sikre siden kan du ha drikkevann på en liten kanne og bruke vannet fra tanken til matlaging. Maten må da varmebehandles, eller vannet kokes for å være helt trygt. Har du mistanke om at du har fått vann på tanken som er infisert med bakterier, er rådet å bruke flaskevann inntil du har tømt og renset tanken.
Er du for eksempel langt inne på fjellet, er usikker på vannkvaliteten på tanken og flaskevann ikke er tilgjengelig, bør du koke vannet. Vannet gis et oppkok (til det bobler), før du avkjøler det og kan drikke det.
Rengjøring og desinfisering av vanntanken
Rengjøring av vanntanken er viktig for å hindre vekst av mikroorganismer. Det er viktig å bruke et egnet middel som rengjør og desinfiserer hele vannsystemet. Mikroorganismer kan du fjerne med midler du får kjøpt i butikker som forhandler camping- og bobilutstyr. Dersom du kjøper et rensemiddel er det viktig at du følger bruksanvisningen for produktet. Et annet, og billig alternativ, er å bruke husholdningsklor. Sjekk innholdsfortegnelsen til produktet som skal inneholde ca. 4 prosent natriumhypokloritt – aktivt klor. Hvis vanntanken har fått belegg/begroing, så må tanken rengjøres før klorbehandlingen. Dette er fordi klor har liten effekt på belegg/begroing.
- Tøm tanken helt for vann.
- Hvis det er begroing/alger på innsiden, så rengjør dette manuelt med en børste hvis du kommer til, eventuelt benytt et middel beregnet til formålet.
- Skyll godt.
Så til desinfiseringen:
Vanlig husholdningsklor fra dagligvarebutikken er et tilgjengelig og rimelig desinfeksjonsmiddel. Innholdet av klor er vanligvis rundt 4 %, og vi har tatt det som utgangspunkt.
- Doser 0,25 dl husholdningsklor per 100 liter vann.
- Ha i klor og fyll straks på med vann slik at kloren blandes godt i vannet.
- Kjør gjerne en tur med bobilen. Bilens bevegelse bidrar til at klor blandes godt med tankvannet.
- Klorblandingen skal være i tanken i minst én time for å gi tilstrekkelig desinfiserende effekt.
- Tapp ut vannet fra tanken og fyll så opp med rent vann og tapp ut vannet igjen. Gjenta dette flere ganger inntil klorlukten er borte.
- Fyll deretter tanken med rent vann.
Vi anbefaler å tømme og rengjøre vanntanken (hvis behov), når du setter bort bobilen på høsten. Før bobilen tas i bruk på våren anbefaler vi at du desinfiserer og fyller på med nytt rent drikkevann.