Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Stramt tungebånd hos spedbarn»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Stramt tungebånd hos spedbarn

Artikkel

Stramt tungebånd hos spedbarn

Stramt tungebånd (ankyloglossia) kan føre til ammeproblemer. Som helsepersonell må vi derfor forholde oss til diagnosen, selv om det mangler evidens av god kvalitet (RCT) som dokumenterer effekt av behandlingen.

Stramt tungebånd (ankyloglossia) kan føre til ammeproblemer. Som helsepersonell må vi derfor forholde oss til diagnosen, selv om det mangler evidens av god kvalitet (RCT) som dokumenterer effekt av behandlingen.


Innhold på denne siden

Helsepersonell som jobber med ammende kvinner, må kunne identifisere og veilede ved alle typer ammeutfordringer, hvorav stramt tungebånd er en av mange mulige årsaker til problemer.

Veileder for diagnostikk og behandling av stramt tungebånd hos spedbarn

Nasjonal kompetansetjeneste for amming har sammen med en tverrfaglig, landsdekkende arbeidsgruppe utarbeidet en veileder, som ble ferdigstilt og publisert i 2021: Veileder for diagnostikk og behandling av stramt tungebånd hos spedbarn (pdf). Det er gjort en systematisk kunnskapsgjennomgang, ved bruk av GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation). Formålet med veilederen er å bidra til kunnskapsbasert diagnostikk og behandling av symptomgivende, stramt tungebånd, slik at spedbarn kan få riktig behandling.

Opplæring av helsepersonell vedrørende diagnostikk og behandling av stramt tungebånd må foregå lokalt. Nasjonal kompetansetjeneste for amming har ikke oversikt over hvilke instanser eller hvem som innehar kompetanse i de ulike helseregioner.  Generelt er det øre-nese-hals-leger og barneleger som har dette som sitt felt/henvisningspraksis. Det finnes også fastleger/helsestasjonsleger som har god kompetanse på diagnostikk og behandling av stramt tungebånd.

Henvisning til vurdering for stramt tungebånd må gjøres etter lokale avtaler.