Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC)

Artikkel

International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC)

International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) (internasjonalt sertifisert ammeveileder) er en beskyttet tittel som beskriver hvilket nivå og erfaring en ammeveileder har.

International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) (internasjonalt sertifisert ammeveileder) er en beskyttet tittel som beskriver hvilket nivå og erfaring en ammeveileder har.


Den personen som innehar denne sertifiseringen har lang klinisk erfaring og et høyt teoretisk kunnskapsnivå. 

Det internasjonale rådet for godkjenning av ammespesialister, IBLCE (International Board of Lactation Consultant Examiners), ble stiftet i 1985 for å lage og administrere en uavhengig, frivillig eksamen for å identifisere personer som "innehar de nødvendige ferdigheter, kunnskaper og holdninger for å gi mødre og barn hjelp med amming av høy kvalitet". Det stilles ikke krav til at vedkommende har ammet eller er kvinne. 

Eksamen

Har du en 3-årig høgskoleutdanning som helsearbeider er minimumskravet: 

  • Du må kunne dokumentere at du har minimum 90 kurstimer innenfor ammeveiledning i løpet av de siste 5 år innen eksamen. Du må også ha kurs i lunge-hjerte redning av nyere dato. 
  • Du må kunne dokumentere at du har gitt minimum 1000 timers direkte ammeveiledning i løpet av de siste 5 år innen eksamen.  

Det kreves bred kunnskap innen anatomi og fysiologi, brystets utvikling, melkeproduksjon, ammestart, problemløsning, amming av store barn og syke barn, veiledning, kommunikasjon, ernæring og barnets utvikling. 

Det er ingen spesielle kurs som leder til denne eksamen. Det er helt fritt hvordan man vil legge det opp. Ammeveiledning trinn I-IV, gir 24 tellende kurstimer for dere som ønsker å ta denne eksamen. Har du tatt høyskolestudiet "Videreutdanning i ammeveiledning" ved Oslo universitetssykehus gir dette nok tellende timer.

Alle kurstimer må være innen de fem siste årene. Det anbefales å danne en studiesirkel om dere er flere som ønsker å ta denne eksamen. 

Faglitteraturen om amming og laktasjon på det nivå som kreves, er på engelsk. Eksamen arrangeres som netteksamen i mai og oktober for kandidater over hele verden. Eksamen arrangeres på forskjellige godkjente sentre for netteksamen i Norge. 

Eksamen består av en dagseksamen med 200 spørsmål med flere svaralternativ (multiple choice). Opptil 75 av spørsmålene er bilder med kliniske problemstillinger. 

Re-sertifisering

Sertifiseringen må fornyes etter fem år ved å vise til at du har deltatt på et bestemt antall timer med kurs. Etter ti år må eksamen tas på nytt. Dette innebærer at man må holde seg oppdatert både teoretisk og praktisk.