Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «KAN og UngKAN – kartleggingsundersøkelser av fysisk aktivitet»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • KAN og UngKAN – kartleggingsundersøkelser av fysisk aktivitet

Artikkel

KAN og UngKAN – kartleggingsundersøkelser av fysisk aktivitet

Kartlegging av fysisk aktivitetsnivå, helserelatert fysisk form og determinanter for fysisk aktivitet hos barn, voksne og eldre i Norge.

Illustrasjonsfoto av familie som går tur i skogen.
Illustrasjonsfoto av familie som går tur i skogen. . Shutterstock

Kartlegging av fysisk aktivitetsnivå, helserelatert fysisk form og determinanter for fysisk aktivitet hos barn, voksne og eldre i Norge.


Fysisk aktivitets betydning for å forebygge tidlig død, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, overvekt og fedme, type 2 diabetes og noen kreftformer er veldokumentert.

Kartleggingene skal øke kunnskapen om fysiske aktivitetsvaner, fysisk form og faktorer relatert til fysisk aktivitet blant et landsrepresentativt utvalg barn, voksne og eldre i Norge. Det er til sammen gjennomført fem kartlegginger;

  • Tre av barn (ungKan1, ungKan2 og ungKan3) 
  • To av voksne og eldre (Kan1 og Kan2)
  • Kan3, som også inkluderer et utvalg, gjennomføres høsten 2023

Disse undersøkelsene gir verdifull informasjon om befolkningens aktivitetsvaner og hvordan disse utvikler seg over tid. Resultatene fra kartleggingene er sentrale i arbeidet med å målrette og evaluere innsatsen for å øke graden av fysisk aktivitet i befolkningen.

Fysisk inaktivitet – andelen av befolkningen som er utilstrekkelig fysisk aktive er en sentral indikator som inngår i det globale og nasjonale arbeidet med å forebygge ikke-smittsomme sykdommer (NCD) i betydningen kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes og kronisk lungesykdom:

Norges idrettshøgskole har i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet etablert et system for å kartlegge det fysiske aktivitetsnivået i befolkningen. Det er også de som gjennomfører undersøkelsene. Les mer om NIH: