Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Varsel om risiko for kontaminasjon av pasientprøver med influensavaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Varsel om risiko for kontaminasjon av pasientprøver med influensavaksine

Melding

Varsel om risiko for kontaminasjon av pasientprøver med influensavaksine


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Referanselaboratoriet for influensa ved FHI har oppdaget pasientprøver kontaminert med influensavaksine. Prøvene er positive for alle humane influensavirus. Avdeling for mikrobiologi ved Haukeland universitetssykehus har sett det samme og mottatt prøver med tegn på tilsvarende kontaminasjon.

Det er viktig at vaksinasjon og prøvetaking av pasientprøver foregår på en slik måte at risiko for kontaminasjon reduseres og at prøvetakere er bevisste på risiko for kontaminering med vaksine fra overflater, trolig via prøvetakers kontakt med prøvepinner. Laboratorier bør også undersøke nærmere prøver som er positive for mer enn ett influensavirus i samme prøve. Påvisning av influensa B-Yamagata for tiden er for eksempel svært lite sannsynlig da dette viruset ikke er påvist på flere år, men er en komponent i vaksinen.

Slik kontaminasjon er trolig ikke nytt, men oppdages kanskje først nå når det er oppgang i koronatilfeller på samme tid som det vaksineres for influensa. De fleste koronatilfeller nå testes nemlig både for SARS-CoV-2 og influensa.