Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd av meslinger i Østerrike»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd av meslinger i Østerrike

Melding

Utbrudd av meslinger i Østerrike


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Helsemyndighetene i Østerrike har rapportert om et utbrudd av meslinger som har pågått siden slutten av januar 2023. Per 24. mars er 89 tilfeller bekreftet, hovedsakelig lokalisert til regionen Steiermark. Utbruddet er det første betydelige utbruddet av meslinger som er rapportert i EU/EØS siden starten av covid-19-pandemien. Vaksinasjonsdekningen for meslinger i Østerrike var før utbruddet 94–95 % for dose en og 84–88 % for dose to i perioden 2018-2021, noe som er lavere enn det som er anbefalt for å oppnå flokkimmunitet i en befolkning.

Den betydelige nedgangen i antall tilfeller av meslinger rapportert i Europa gjennom pandemien representerer en reell nedgang på grunn av smitteverntiltakene, men kan og til dels forklares av underrapportering og underdiagnostisering. En liknende nedgang har vært observert i land i hele verden i den samme perioden. Det har i samme periode vært utfordringer knyttet til gjennomføring av barnevaksinasjon, og vaksinasjonsdekningen har derfor falt mange steder. Dette øker faren for utbrudd av meslinger i tiden som kommer.

Ved reiser til land eller områder med utbrudd eller høy forekomst av meslinger og lav vaksinasjonsdekning, både i og utenfor Europa, bør det vurderes å fremskynde MMR- vaksine til barn yngre enn 15 måneder, se artikkelen Når er det behov for fremskyndet MMR-vaksine?