Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Tuberkuloseundersøkelse ved ankomst – forenklet alternativ»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tuberkuloseundersøkelse ved ankomst – forenklet alternativ

Melding

Tuberkuloseundersøkelse ved ankomst – forenklet alternativ


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Det er laget et alternativt flytskjema for tuberkuloseundersøkelse ved ankomst som innebærer at barn ikke behøver å ta IGRA (blodprøver) hvis de ikke har en kjent eksponering for tuberkulose.  

Det nye flytskjemaet er likestilt med det gamle, og helsetjenesten lokalt kan selv velge hvilket som passer best og når de eventuelt vil endre rutine.  Barn mellom 10 og 15 år kan enten ta IGRA som til nå, eller undersøkes med lungerøntgen slik som de voksne.

Bakgrunnen er at det er forventet mange nyankomne flyktninger fra Ukraina i tiden fremover. Alle nyankomne asylsøkere og flyktninger skal fortsatt undersøkes for tuberkulose etter ankomst til Norge, men det åpnes for større fleksibilitet med hensyn til hvilken metode som benyttes. 

Barn under 10 år utgjør svært sjelden noen smittefare for andre. De fleste som blir syke er smittet av personer i sin nærmestes krets. Det er derfor tilstrekkelig ut fra smittevernhensyn å bare ta IGRA av de barna som har en kjent eksponering for tuberkulose siste to år.