Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Tilfeller av botulisme i Europa etter helsereiser til Tyrkia»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tilfeller av botulisme i Europa etter helsereiser til Tyrkia

Melding

Tilfeller av botulisme i Europa etter helsereiser til Tyrkia


Det er rapportert flere tilfeller av botulisme hos personer som har vært i Tyrkia for behandling av overvekt med botulinumtoksin (BoNT/ botox). Tilfellene er rapportert fra Tyskland (n=12), Østerrike (n=1), Sveits (n=1) og Tyrkia (n=63).  Pasientene har vært på en klinikk i Istanbul og en klinikk i Izmir i Tyrkia i perioden mellom 22. februar til 1. mars.

Foreløpig er ikke alle årsaksforholdene rundt hendelsen klare, men etterforskning pågår i Tyrkia. De aktuelle sykehusene har fått sine aktiviteter stoppet.

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) oppfordrer sterkt EU/EØS-borgere til å unngå slankebehandling (intragastriske behandlinger) med BoNT i Tyrkia, da dette for tiden er forbundet med en betydelig risiko for å utvikle botulisme.

Personer som har reist til Istanbul og Izmir for intragastrisk BoNT-behandling mellom 22. februar og 1. mars 2023, oppfordres til å kontakte lege/ helsepersonell for råd, spesielt hvis de opplever symptomer som svakhet, pustevansker og/eller svelgevansker. Det er da viktig å opplyse om reise og prosedyre som har vært gjort.

Botulisme er en forgiftning med giftstoffer (toksiner) dannet av bakterien Clostridium botulinum. Sykdommen skyldes oftest mat forurenset med toksin. Giftstoffene kan føre til svært alvorlige symptomer, inkludert lammelser.

Botulinumtoksinet (BoNT) kan brukes til medisinske og kosmetiske formål (botox behandling). Botulisme etter slike injeksjoner (iatrogen botulisme) er svært sjeldent, men kan forekomme hvis pasienten får for høy dose.

Botulisme er en alvorlig sykdom som kan kreve intensivbehandling. Symptomer på botulisme inkluderer svakhet og tretthet. Man kan oppleve tåkesyn, hengende øyelokk, svelgevansker og munntørrhet, og i mere alvorlige tilfeller oppstår pustevansker.

Denne saken er omtalt hos ECDC:

Informasjon om botulisme:

Fortløpende nyheter om økt forekomst og utbrudd av smittsomme sykdommer i ulike deler av verden: