Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «WHO har bestemt sammensetningen av influensavaksinen for neste vinter»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • WHO har bestemt sammensetningen av influensavaksinen for neste vinter

Melding

WHO har bestemt sammensetningen av influensavaksinen for neste vinter


Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå annonsert sammensetningen av neste vinters influensavaksine.  

Som ventet, er H1N1-komponenten i vaksinen oppdatert, da den som var i vaksinen denne vinteren ikke ville gi en fullgod beskyttelse mot de nye H1N1-virusene som sirkulerer. Gjennom høsten 2022 hadde disse virusene endret seg såpass mye at det var behov for oppdatering av vaksinen. Vaksinerte personer hadde signifikant lavere antistoffrespons mot de nyere H1N1-virusene (mer utfyllende data i linken over). 

Data fra Danmark, USA og Canada viser en relativt god effekt av årets vaksiner for den nordlige halvkule mot influensa A samlet sett og influensa B - både mot bekreftet infeksjon, konsultasjon for influensasykdom i primærhelsetjenesten og mot sykehusinnleggelse forårsaket av influensa A(H3N2). Det er foreløpig ingen tilgjengelige vaksineeffektdata mot bare A(H1N1)-virus for den nordlige halvkule.

FHI jobber for tiden med å se på vaksineeffekt i Norge mot sykehusinnleggelse for alvorlig luftveisinfeksjon forårsaket av influensa.  Effekten av influensavaksinen varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent. Det vil si at cirka 60 prosent av de vaksinerte er beskyttet mot influensasykdom. Tall fra Danmark viser at effekten mot influensa B denne sesongen har vært så høy som 78 prosent samlet for alle aldersgrupper. Effekten mot influensa A samlet sett har vært i overkant av 40 prosent, med høyere effekt for yngre personer enn eldre. Mer om vaksineeffekten denne sesongen finnes i ukerapport for uke 8. 

Det er for øyeblikket økning i influensa B-tilfeller i Norge, og derfor vil det ennå være anbefalt å vaksinere seg. 

FHI bidrar som medlem i WHOs Globale Influenza Surveillance and Response System (GISRS) med overvåkingsdata, informasjon om virusene som har sirkulert i Norge, og utfall av sesongen og status for immunitet mot influensa i den norske befolkningen. Resultatene fra FHI presentert i rapporten viser også lavere immunitet i befolkningen mot de nyere H1N1-virusene i forkant av sesong og vaksinasjon.  

Les mer både i rapporten med det norske bidraget for i år og tidligere rapporter her: