Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Rapport om mat- og vannbårne infeksjoner i 2019»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Rapport om mat- og vannbårne infeksjoner i 2019

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Melding

Rapport om mat- og vannbårne infeksjoner i 2019

Publisert


Det var flere meldte tilfeller av mat- og vannbårne infeksjoner i 2019 sammenlignet med 2018. Som tidligere år er Campylobacteriose den klart vanligst meldte mat- og vannbårne infeksjonen. Harepest (tularemi) var sykdommen som hadde høyest prosentvis økningen innenlands.

I rapporten du lese mere detaljer om blant annet

  • Tarmpatogene E. coli
  • Salmonellose
  • Tularemi
  • Parasitter, flåttbårne og andre eksotiske sykdommer

Årsrapport 2019 Overvåkning av infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr, inkludert vektorbårne sykdommer

Siden 2017 har vi sett at flere pasienter enn tidligere testes for parasitter, virus og tarmpatogene E. coli, og vi antar derfor at graden av underdiagnostisering av disse sykdommene er mindre enn tidligere.

Viktig å overvåke
Norges gunstige smittestatus kan raskt endres, dersom vi ikke fortløpende overvåker situasjonen og iverksetter nødvendige tiltak. Sykdommer som nå er under «kontroll», kan lett blusse opp på nytt.

Smitte fra vann mat og dyr er et stort helseproblem internasjonalt. Sammenlignet med andre land har Norge har en gunstig situasjon når det gjelder slik smitte. En betydelig andel av tilfellene som registreres i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), skyldes smitte ved reise eller opphold i utlandet. Forekomsten av smittestoffer i husdyr og næringsmidler produsert i Norge, er relativt beskjeden sammenliknet med de fleste andre land.

Faktorer som påvirker forekomsten av mat og vannbårne sykdommer i Norge:

  • endringer i befolkningssammensetningen med flere mottagelige personer (særlig eldre og personer med dårlig immunforsvar)
  • økt internasjonal handel med mat samt nye matvaner
  • nye produksjonsrutiner
  • klima- og miljøendringer

Rapportert forekomsten av vektorbårne sykdommer påvirkes av:

  • økt oppmerksomhet om sykdommene
  • endringer i reiseaktivitet
  • klimatiske forhold som kan påvirke utbredelsen av vektorene
  • introduksjon av nye vektorer og smittestoffer

Antall tilfeller som meldes til overvåkingssystemet MSIS vil også påvirkes av:

  • endringer i meldingskriterier
  • endringer i laboratorierutiner og tilgjengelig avansert diagnostikk