Få varsel ved oppdateringer av «Medisinsk fødselsregister (MFR) avholdt den 20. april det årlige institusjonsstatistikkmøtet hvor fødselstallene for 2022 ble presentert»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Medisinsk fødselsregister (MFR) avholdt den 20. april det årlige institusjonsstatistikkmøtet hvor fødselstallene for 2022 ble presentert
Melding
Medisinsk fødselsregister (MFR) avholdt den 20. april det årlige institusjonsstatistikkmøtet hvor fødselstallene for 2022 ble presentert
Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Årets møte trakk oppunder 130 deltakere fra hele landet. Klinikere fra landets fødeinstitusjoner, nyfødt- og barneavdelinger, barneklinikker og ansatte ved andre tilbud innen fødsels- og nyfødtomsorgen var tilstede. Formålet med møtet var å formidle statistikk og forskningsresultat som er et direkte resultat av de opplysningene helsepersonell registrerer og sender til MFR.
Avdelingsdirektør Pétur B. Júlíusson ved Avd. for helseregisterforskning- og utvikling, FHI, åpnet møtet og presenterte innledningsvis den organisatoriske strukturen rundt helseregisteret. Deretter fikk vi en detaljert presentasjon og innsikt i fødselsstatistikken av overlegene ved Medisinsk fødselsregister; Kristine Stangenes, Liv Cecilie V. Thomsen og Ferenc Macsali. Tallene viste at fødselshjelpen i Norge fortsatt er like god som før, og at 2022 viste en ytterligere nedgang i andelen kvinner som opplever intrauterin fosterdød. Videre er det store forskjeller mellom sykehus i intervensjonsgrad hos førstegangsfødende som har barn i hodeleie og som føder spontant eller igangsatt til termin.
Hvert år inviteres også ulike gjesteforelesere, og i år hørte vi om nedgangen i fruktbarhet siden 2009 og de mangfoldige årsakene (L. Dommermuth), hvordan terminbestemmelse med ultralyd i 1. trimester i forhold til 2. trimester reduserer feilmålinger og kjønnsbestemt risiko for alvorlige fødselsutfall (A. Einum), og at andelen barn diagnostisert med cerebral parese går ned og hvordan det går med disse barna senere i livet (G. Lillemoen Andersen). Vi ble presentert for forskjellige sider av historien rundt intrauterin fosterdød. Forekomsten har gått noe ned, spesielt i enkelte undergrupper, og grunnene ble diskutert av K. Laine og C. Haavaldsen. Sistnevnte gikk inn på hvordan induksjonstallene har økt kraftig de siste årene, mens forekomsten av uheldige utfall utenom fosterdød har forblitt uendret.
De mange gode innspill og diskusjoner tydet på stort engasjement hos deltakere og foredragsholdere.