Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Global mangel på HPV-vaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Global mangel på HPV-vaksine

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Melding

Global mangel på HPV-vaksine

Publisert


Økt etterspørsel etter vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) globalt har ført til at produsentene ikke klarer å levere vaksine til alle som kan ha nytte av den. Situasjonen får ikke konsekvenser for tilbudet om HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. 

Stadig flere land innfører HPV-vaksine i sine program, i all hovedsak i høyinntektsland. Produksjon av vaksiner er komplisert og tar flere år. Det siste året har ikke vaksineprodusentene klart å produsere nok vaksine i forhold til denne økende etterspørselen. 

Globalt er sykdomsbyrden av livmorhalskreft svært høy, særlig i lavinntektsland og mange av disse ønsker nå å innføre vaksine. Disse landene har i dag liten tilgang til vaksine, screening eller behandling av livmorhalskreft. På bakgrunn av dette ber Verdens helseorganisasjon (WHO) sin strategiske gruppe for vaksinasjon (SAGE) at man prioriterer HPV-vaksine til jenter i alderen 9–14 år, og at innføring til andre grupper utsettes slik at hovedmålgruppen for vaksinasjon kan sikres tilgang til vaksine. Situasjonen får ikke konsekvenser for land som allerede har etablert tilbud om HPV-vaksine til flere grupper (gutter, eldre jenter), men kan få konsekvenser for tilgjengelighet av vaksinen til personer som ønsker å kjøpe vaksinen selv. I Norge får gutter og jenter tilbud om HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet når de går i 7. klassetrinn. 

HPV-vaksine beskytter mot de typene humant papillomavirus som er årsak til livmorhalskreft. Vaksinen har vist seg å være svært effektiv mot HPV-infeksjon og kan dermed hindre utvikling av forstadier til livmorhalskreft og livmorhalskreft forårsaket av HPV. WHO uttaler at livmorhalskreft kan utryddes innen utgangen av dette århundret dersom man oppnår høy vaksinasjonsdekning for HPV-vaksine hos jenter i alle land, i kombinasjon med å etablere screening mot livmorhalskreft (celleprøve fra livmorhalsen). HPV kan også kan forårsake andre former for kreft hos kvinner og menn.  Langvarig HPV-infeksjon kan føre til kreft i munn, svelg og endetarmsåpningen hos begge kjønn, samt penis hos menn. Disse kreftformene skyldes i all hovedsak HPV-typene 16 og 18, som vaksinen beskytter mot. 

Mer informasjon: 
World Health Organization: Weekly Epidemiological Record, 22 November 2019, vol. 94, 47 (pp. 541–560)

British medical journal: HPV: WHO calls for countries to suspend vaccination of boys. BMJ 2019;367: l6765  

Leveringsproblemer på HPV-vaksiner utenom barnevaksinasjonsprogrammet (Folkehelseinstituttet)