Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Fra 1. mars 2023 kan apotek ekspedere vaksiner, immunglobuliner og sera på blå resept §4»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Fra 1. mars 2023 kan apotek ekspedere vaksiner, immunglobuliner og sera på blå resept §4

Melding

Fra 1. mars 2023 kan apotek ekspedere vaksiner, immunglobuliner og sera på blå resept §4


I forskrift om stønad til dekning av utgifter til viktige legemidler mv. (blåreseptforskriften) §4 er det endret hvem som kan utlevere vaksiner, immunglobuliner og sera på blå resept. Tidligere var det kun Folkehelseinstituttet (FHI) som kunne ekspedere slike resepter. Når oppdatert forskrift trer i kraft 1. mars 2023, kan også apotek utlevere de aktuelle preparatene på blå resept.

Forskriftsendringen innebærer at lege kan skrive ut resept på vaksiner, immunglobuliner og sera på lik linje med andre legemidler, eller rekvirere preparatene fra FHI som før. FHI kan fremdeles ikke ta imot e-resepter. Det er ingen endring i hvilke vaksiner, immunglobuliner og sera som dekkes på blå resept.

Apotek skaffer fortrinnsvis vaksinene fra apotekgrossist, og fakturerer HELFO på lik linje med øvrige blåresepter.

Posteksponeringsprofylakse må gis innen kort tid etter mulig smitte. Hvis preparatet er tilgjengelig på lokalt apotek, kan dette være det raskeste alternativet. Lege bør imidlertid ikke forskrive posteksponeringsprofylakse fra apotek uten å forsikre seg om at preparatet er tilgjengelig lokalt. Hvis preparatet ikke er tilgjengelig lokalt, kan det rekvireres fra Folkehelseinstituttet som har et utvidet sortiment av aktuelle preparater og vaktavtale som sikrer utlevering alle dager, døgnet rundt. Lege på Smittevernvakta er tilgjengelig for rådgiving og vurdering av indikasjon.   

Preeksponeringsprofylakse (forebyggende vaksinasjon) er ikke tidskritisk, og det vil som regel være hensiktsmessig å skrive ut resept for utlevering via apotek. 

10.3.2023: Det er problemer med e-reseptforskrivning av vaksiner på § 4. Årsaken er sperrefunksjonalitet i lege-EPJ. Inntil funksjonaliteten blir endret rekvireres preparatene på papirresept (eller evt. telefon ved medisinsk hast) fra apotek eller FHI.

Forskrift om endring i forskrift om stønad til dekning av utgifter til viktige legemidler mv. (blåreseptforskriften) (Lovdata)

Forskrift om stønad til dekning av utgifter til viktige legemidler mv (blåreseptforskriften)