Hopp til innhold

Melding

Fornøyd med lettere tilgang til helsedata

Publisert Oppdatert


Professor ved Universitetet i Oslo er fornøyd med at han nå kan søke om helsedata fra ett sted og slår et slag for den nye ordningen i to videoer. 

I desember lanserte Direktoratet for e-helse, Kreftregisteret, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet et nytt felles søknadsskjema som skal gjøre det lettere for forskere å søke om tilgang til helsedata. Nå har Direktoratet for e-helse publisert en film nummer to om den nye nettsiden helsedata.no og det nye søknadsskjemaet.

Her er den nye filmen, der professor Tillmann von Soest ved Psykologiskinstitutt, Universitetet i Oslo viser hvordan forskere kan søke om data via helsedata.no.

Vil få mer tid til å forske

I den forrige forrige videoen uttalte professor Tillmann von Soest at et nytt, felles søknadsskjema kan gjøre hverdagen mye lettere for forskere.

– På den nye nettsiden får vi en god oversikt over forskjellige datakilder og registre som finnes, og kanskje enda viktigere; en veldig god oversikt over alle variabler vi kan bruke, alle typer data som ligger i systemet. Nå kan jeg faktisk bruke bare ett elektronisk system for å søke etter mange typer datakilder og sammenstille dem på en lettere måte i søknadsprosessen, sier von Soest.

Han tror at nettstedet www.helsedata.no vil hjelpe forskerne med å spare tid og ressurser.

– Den tiden kan vi heller bruke på det vi synes er gøy, nemlig det å forske, sier professoren.

Kan søke fra inntil 47 datakilder

Det var i desember at de fire etatene gjorde det mulig å søke om tilgang til forskningsdata fra inntil 47 ulike datakilder i ett og samme søknadsskjema.

Tidligere måtte du søke om data fra den enkelte datakilden, og ved bruk av data fra flere aktører, måtte du søke hver enkelt av dem. Nå er alt på ett sted.

Mer informasjon finner du i disse artiklene: