Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Endret råd om håndtering av EHEC»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Endret råd om håndtering av EHEC

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Melding

Endret råd om håndtering av EHEC

Publisert


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Folkehelseinstituttet har endret rådene for oppfølging av barn ≤ 5 år med blodig diaré og EHEC stx1a. Disse har tidligere blitt fulgt opp som høyvirulent EHEC, men vil fra nå bli fulgt opp som lavvirulent EHEC.

Sist gang rådene for oppfølging av EHEC ble revidert var i 2016. Da innførte Folkehelseinstituttet klassifisering av EHEC enten som høy- eller lavvirulent og vurderingen av smittevern og oppfølging av tilfellene ble differensiert avhengig av denne klassifiseringen.

For noen år siden så vi oftere tilfeller med EHEC stx1a og blodig diaré hos barn i barnehagealder (≤ 5 år). For å unngå utbrudd med blodig diaré i barnehager inkluderte vi disse tilfellene i høyvirulent gruppe (tidligere kalt hemolytisk uremisk syndrom (HUS)-assosiert gruppe). Tilfellene ble fulgt opp med smitteverntiltak tilpasset høyvirulent EHEC. Det er viktig å påpeke at denne gruppen (blodig diaré og stx1a hos barn ≤ 5 år) ikke var assosiert med utvikling av HUS selv om den ble klassifisert som høyvirulent. Folkehelseinstituttet har de senere år ikke hatt utbrudd med EHEC stx1a hos barn med blodig diaré i barnehage og vi ser slike tilfeller i mindre grad enn tidligere. Dette gjør at vi nå ønsker å definere alle Stx1/stx1 positive EHEC som lavvirulente.

Vi går også bort fra benevnelsen HUS-assosiert EHEC og vil isteden benytte høyvirulent EHEC. Vi har nå følgende definisjoner:

Høyvirulent EHEC

  • EHEC hos HUS-pasient uavhengig av virulensprofil
  • Stx2/stx2 positiv EHEC
    • Ved videre differensiering: stx2a, stx2c og/eller stx2d positiv EHEC

Lavvirulent EHEC

  • Stx1/stx1 positiv EHEC
  • stx2b, stx2e, stx2f eller stx2g positiv EHEC

Mer detaljert beskrivelse av høy- og lavvirulent EHEC og oppfølging av disse finner dere i Smittevernveilederen under kapitelet om E. coli enteritt.

Referanselaboratoriet ved FHI ønsker fortsatt at alle primærlaboratorier sender inn EHEC til oss for verifisering og karakterisering.