Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Årsrapport 2020: Infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Årsrapport 2020: Infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr

Melding

Årsrapport 2020: Infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

I 2020 var det en nedgang for de aller fleste infeksjonssykdommene som smitter fra mat, vann og dyr med meldingsplikt til MSIS. Størst nedgang så vi for campylobacteriose, salmonellose, enterohemorragisk E.coli (EHEC), hepatitt A, legionellose og giardiasis. Nedgangen skyldes hovedsakelig langt færre smittet på reise utenfor Norge, men også smitteverntiltak i samfunnet som følge av covid-19-pandemien har sannsynligvis hatt betydning.  Samtidig med nedgangen i antall personer smittet i utlandet var det en økning i antall innenlandssmittede blant annet for sykdommene cryptosporidiose, campylobacteriose og yersiniose.

Vektorbårne sykdommer

Det totale antallet meldte tilfeller av vektorbårne sykdommer gikk ned i 2020 sammenlignet med 2019. Det var færre meldte importerte tilfeller av malaria og denguefeber noe som mest sannsynlig kan tilskrives redusert reisevirksomhet som en følge av pandemitiltakene. Antall meldte tilfeller med Lyme borreliose var relativt stabilt sammenlignet med de forutgående årene, mens det var en økning i antall meldte tilfeller av skogflåttencefalitt.