Få varsel ved oppdateringer av «Hva er et læringsnettverk?»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Hva er et læringsnettverk?
Artikkel
Hva er et læringsnettverk?
Læringsnettverk er et pedagogisk rammeverk for å spre god praksis på tvers av profesjoner, enheter og organisasjoner.
Læringsnettverk er et pedagogisk rammeverk for å spre god praksis på tvers av profesjoner, enheter og organisasjoner.
Læringsnettverk som metode er bygget på the Breakthrough Series (BTS) som ble utviklet i 1995 av the Institute for Healthcare Improvement (IHI) i USA. (1) Formålet var å lukke gapet mellom det vi vet og det vi gjør. Metoden går ut på å samle team fra ulike helsetjenester/enheter for å lære og forbedre sammen. På den måten kan god praksis deles på tvers og spres. Modellen har stadig utviklet seg og er nå tilpasset norske forhold.
I Norge var det Legeforeningen som først prøvde ut modellen. De kalte den gjennombruddsmetoden. Metoden baserer seg på kvalitetsforbedring, endringsarbeid og arbeidspsykologi (2).
I dag er læringsnettverk som metode for kvalitetsutvikling utbredt. KS og Folkehelseinstituttet har hatt ansvar for mange ulike læringsnettverk. Helsedirektoratet har gjennom "I trygge hender 24/7" anvendt læringsnettverk som metode for pasientsikkerhet. (3)
Et læringsnettverk blir brukt for å skape en arena for felles kompetanseutvikling. I nettverkene oppstår det en felles læringsprosess for et definert område en ønsker å utvikle. Læringsnettverk er et pedagogisk rammeverk for å spre god praksis på tvers av profesjoner, enheter og organisasjoner.
Læringsnettverk for satsningen Gode pasientforløp
Etter at samhandlingsreformen kom i 2012 ble det synlig at det var behov for å strukturere pasientforløpene på en mer koordinert og helhetlig måte. Helse- og omsorgsdepartementet ga KS og tidligere Kunnskapssenteret for helsetjenesten, nå Folkehelseinstituttet, oppgaven å utvikle nasjonale læringsnettverk for utvikling av Gode pasientforløp.
Erfaringene fra samarbeidsprosjektet Helhetlig pasientforløp i hjemmet hadde vist gode resultater og var et kunnskapsgrunnlag en ønsket å spre sammen med retningsendringen Hva er viktig for deg?
Satsningen Gode pasientforløp startet med to læringsnettverk i perioden 2014-2016. Ett nasjonalt på Gardemoen og ett regionalt på Agder. Satsningen ble godt mottatt og fra 2016-2019 ble det igangsatt et arbeid med å gjennomføre 8 nye regionale læringsnettverk med Gode pasientforløp.
I kvalitetsreformen Leve hele livet (4) foreslås det at satsningen Gode pasientforløp skal fortsette til ut 2023, slik at alle kommuner og helseforetak i Norge får mulighet til å delta.
Oppbygging av Gode pasientforløp
Når kommuner og helseforetak fra en region ønsker å delta, må de danne et forbedringsteam i sin virksomhet. Teamet bør være tverrfaglig sammensatt og ha deltakelse fra både ledelse og fagfolk. Dette er for å få god forankring i arbeidet og bidra til at de som jobber ute i praksisfeltet setter de riktige målene og iverksetter de riktige tiltakene. Deltakere i tverrfaglig team kan skape grobunn for økt samhandling og bedre forståelse for hverandres fagfelt. Teamet skal utpeke en leder som skal sikre fremdrift i forbedringsarbeidet. Størrelse på teamet vil være avhengig av virksomheten. Ved sammensetning av forbedringsteam kan det være klokt å velge personer som har vist seg å være gode rollemodeller. I forbedringsarbeidet er det forventet at forbedringsteamet skal måle på tiltakene som er iverksatt. Det må derfor velges en måleansvarlig som skal følge opp valgte målepunkt i nettverksperioden.
Læringsnettverkene har et løp på 18 måneder, i tillegg til 3 måneder med forberedelser. Her får teamet en forberedelsespakke hvor de skal intervjue pasienter, pårørende og helsepersonell som har vært involvert i krevende pasientforløp. På den måten får teamene et innblikk i brukerens perspektiv.
Teamene møtes totalt til fire todagers samlinger. På samlingene vil det være en kombinasjon av foredrag og gruppeoppgaver. Her vil det bli lagt til rette for at de ulike teamene kan dele erfaringer med hverandre. Mellom samlingene blir det tilbudt oppfølging i grupper, for å dele erfaringer og få drahjelp til veien videre. Det er mellom samlingene teamene må legge inn innsats og jobbe med eget forbedringsarbeid. Det blir lagt opp til en femte samling som kalles erfaringssamling. Program og innhold blir utarbeidet i samarbeid med regionen. Samlingen får fram erfaringer så langt og hvordan partnerskap mellom kommuner og sykehus kan utvikles videre.
Læringsnettverkene utvikler en felles plattform for å utveksle erfaringer, søke samarbeidsrelasjoner, utveksle ideer og reflektere over eget arbeid.