Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Pasienterfaringer - en viktig del av kvaliteten på helsetjenester»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Pasienterfaringer - en viktig del av kvaliteten på helsetjenester

Artikkel

Pasienterfaringer - et viktig mål på kvalitet i helsetjenestene

FHI har ansvaret for nasjonale brukererfaringsundersøkelser og tilhørende helsetjenesteanalyser. Vi jobber også med innovasjons- og forskningsprosjekter om brukeropplevd kvalitet i helsetjenesten.

FHI har ansvaret for nasjonale brukererfaringsundersøkelser og tilhørende helsetjenesteanalyser. Vi jobber også med innovasjons- og forskningsprosjekter om brukeropplevd kvalitet i helsetjenesten.


Innhold på denne siden

Hvorfor måles pasienterfaringer

Pasienterfaringer er en viktig del av kvaliteten på helsetjenester, og bedre pasienterfaringer har sammenheng med sterkere etterlevelse av behandlingsanbefalinger, bedre kliniske resultater, bedre pasientsikkerhet og mindre helsetjenestebruk. Pasientrapporterte erfaringer med helsetjenester handler om individuelle oppfatninger om i hvilken grad helsetjenesteleveransen svarer til individuelle behov (f.eks. kommunikasjon med sykepleiere og leger, personalets lydhørhet, muligheter for involvering, sikkerhet og koordinering).

PREMs og PROMs

Pasientrapporterte erfaringer måles ofte vha. PREMs (Patient-Reported Experience Measures). Pasientrapporterte utfall omhandler ethvert aspekt av en pasients helsestatus som rapporteres direkte fra pasienten (dvs. uten tolkning av pasientens svar av en lege eller noen andre). Pasientrapporterte utfall måles ofte vha. PROMs (Patient-Reported Outcome Measures).

Aktuelle prosjekter

FHI har ansvaret for nasjonale brukererfaringsundersøkelser og tilhørende helsetjenesteanalyser, og jobber også med innovasjons- og forskningsprosjekter om brukeropplevd kvalitet i helsetjenesten. Noen sentrale prosjekter vi for tiden jobber med er :