Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Rettigheter, innsyn og sletting i SYSVAK»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Rettigheter, innsyn og sletting i SYSVAK

Artikkel

Rettigheter, innsyn og sletting i SYSVAK

Alle som er vaksinert og har fått registrert sine opplysninger i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK har rett til å se hva som er registrert om seg selv i registeret.

Alle som er vaksinert og har fått registrert sine opplysninger i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK har rett til å se hva som er registrert om seg selv i registeret.


Innsyn i egne og egne barns vaksinasjoner

På vaksinetjenesten på helsenorge kan du se hvilke vaksinasjonsopplysninger som er registrert om deg selv og sine barn under 16 år.

Dersom du av ulike grunner ikke kan benytte vaksinetjenesten, kan du kontakte helsestasjonen for utskrift av vaksinasjonskort. Alternativt kan du ved en skriftlig henvendelse til SYSVAK brukerstøtte få tilsendt en utskrift fra registeret. Henvendelsen må inneholde navn og fullt fødselsnummer, 11 siffer. Utskrift fra registeret belastes med et administrasjonsgebyr på kr 100 + mva. 

Innsyn og logg over bruk på Helsenorge

I tjenesten Helseregistre på helsenorge.no finner du en oversikt over hvem som har sett på, eller fått utlevert data som er registrert om deg i SYSVAK-registeret. Folkehelseinstituttet plikter å loggføre alle oppslag som er gjort på den enkelte innbygger koplet til en vaksinasjon. Vaksinasjonsopplysninger er underlagt taushetsplikt etter helsepersonelloven. Oppslag på vaksinasjonsstatus kan gjøres fra journalsystemet som vaksinatør bruker, fra webløsningen SYSVAK-nett og fra Kjernejournal. I tillegg er det utviklet en løsning for kommuner i forbindelse med vaksinasjonsplanlegging knyttet til koronavaksinasjonsprogrammet. Ved bruk av denne løsningen kan kommuner gjøre oppslag på mange innbyggere samtidig.

Korrigering av feil eller mangler

Dersom du oppdager feil eller mangler i dine eller ditt barns vaksinasjonsopplysninger, kan du be om at disse blir rettet. Ta kontakt med det stedet der vaksinene ble satt og be om at feilen blir rettet. Helsepersonalet kan sjekke hva som er registrert i SYSVAK, og både slette og legge inn nye korrekte registreringer. Når informasjonen mangler i Vaksinetjenesten, har heller ikke SYSVAK andre opplysninger i registeret.

Dersom det ikke er mulig å kontakte vaksinasjonsstedet, for eksempel fordi det ikke eksisterer lenger, kan du enten henvende deg til fastlege eller annet helsepersonell for bistand, eller du kan sende skriftlig henvendelse per post til Folkehelseinstituttet ved SYSVAK. Henvendelsen må inneholde navn og fullt 11-sifret fødselsnummer, samt dokumentasjon som viser at de registrerte opplysningene er feilaktige. Dokumentasjon kan være kopi av vaksinasjonskort eller utskrift fra journal.

Dokumentasjon sendes til:

  • Folkehelseinstitutt ved SYSVAK, Postboks 222 Skøyen, 0213 Oslo.

Helsepersonell som mottar forespørsler om retting eller sletting kan henvende seg til SYSVAK brukerstøtte for hjelp.

Sletting av vaksineopplysninger

Den som vaksinerer skal informere deg om registrering i vaksinasjonsregisteret SYSVAK. 

Registreringer kan kreves slettes, men da må det dokumenteres at registreringen er av sterkt belastende karakter, jf. helseregisterloven § 25.

Lenke til ytterligere informasjon:

Innsyn i helseregisterdata fra SYSVAK 

Rett til informasjon om, innsyn i, retting og sletting av helseopplysninger (artikkel på fhi.no)

 

Historikk

20.02.2022: Lagt inn informasjon om innsyn og logg over bruk på Helsenorge.