Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Formål med NOIS»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Formål med NOIS

Artikkel

Formål med Norsk overvåkingssystem for antibiotikabruk og helsetjenesteassosierte infeksjoner (NOIS)

NOIS skal gi oversikt over forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner og bruk av antibiotika i sykehus og sykehjem, samt bidra til forebygging av slike infeksjoner og riktig bruk av antibiotika.

NOIS skal gi oversikt over forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner og bruk av antibiotika i sykehus og sykehjem, samt bidra til forebygging av slike infeksjoner og riktig bruk av antibiotika.


Bakgrunn

Helsetjenesteassosierte infeksjoner oppstår som følge av opphold eller behandling i helseinstitusjoner, og påfører pasienter lidelse, i verste fall død. Behandling av helsetjenesteassosierte infeksjoner kan føre til sykehusopphold eller forlenget sykehusopphold, og bruk av antibiotika. Bruk av antibiotika utgjør en risiko for utvikling av resistens hos bakterier. Dette gjelder spesielt bruk av bredspektrede antibiotika, som virker på mange forskjellige bakterietyper. Ved utvikling av resistens har antibiotika ikke lenger effekt på bakteriene. Følgelig kan infeksjoner forårsaket av antibiotikaresistente bakterier være vanskelige å behandle. Dette er et alvorlig og økende problem i hele verden. Riktig bruk av antibiotika er derfor viktig.  

Formål med NOIS

Overvåking av helsetjenesteassosierte infeksjoner er viktig for å få oversikt over forekomst, identifisere risikofaktorer og sette i verk forebyggende tiltak. Ved å forebygge helsetjenesteassosierte infeksjoner unngår pasienter lidelse og behandling med antibiotika.

I NOIS registreres bruk av antibiotika og årsak til (indikasjon for) at antibiotika gis. Det gir leger i sykehus og sykehjem en mulighet til å vurdere om deres bruk av antibiotika er i tråd med nasjonale retningslinjer.