Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Klinikernes informasjonsplikt om lagring av biologisk materiale i biobank etter HPV-test»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Klinikernes informasjonsplikt om lagring av biologisk materiale i biobank etter HPV-test

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Klinikernes informasjonsplikt om lagring av biologisk materiale i biobank etter HPV-test

Publisert Oppdatert

Ved påviste celleforandringer i livmorhalsen kan prøver bli testet for humant papillomavirus (HPV). Positive prøvesvar for HPV blir registrert i MSIS og biologisk materiale lagres i biobank. Det er mulig til å reservere seg mot at materialet fra prøven lagres i biobanken.

Illustrasjonsbilde
Photodisc

Ved påviste celleforandringer i livmorhalsen kan prøver bli testet for humant papillomavirus (HPV). Positive prøvesvar for HPV blir registrert i MSIS og biologisk materiale lagres i biobank. Det er mulig til å reservere seg mot at materialet fra prøven lagres i biobanken.


Informasjon til pasienten om registrering av HPV i MSIS

Pasienter som har fått påvist alvorlige celleforandringer eller kreft i livmorhalsen skal informeres om rett til reservasjon mot lagring av vevsprøver i MSIS HPV biobank. Informasjonen gis av helsepersonell i forbindelse med prøvetaking.

Pasientens reservasjonsrett

Pasienten har rett til å reservere seg mot at vevsprøven lagres og benyttes til ny evaluering av vaksineeffekt (MSIS-forskriften § 1-8a). Pasienten kan reservere seg ved å fylle ut reservasjonsskjema og sende det i posten til Folkehelseinstituttet.

Hvem skal gi informasjonen?

For at pasienter skal kjenne til sin rett til å reservere seg, bør informasjonen gis av helsepersonell i forbindelse med prøvetakingen. Folkehelseinstituttet har utarbeidet informasjon som kan benyttes i pasientinformasjonen:

Ytterligere informasjon om HPV er tilgjengelig på FHIs temasider. 

Hva må pasienten informeres om?

Dersom det påvises forstadier til kreft eller kreft i vevsprøven, kan prøven bli sendt videre til det nasjonale referanselaboratoriet for å teste om det er humant papillomavirus (HPV) i prøven.

HPV-positive prøvesvar vil bli registrert i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Formålet er å følge opp virkningen av HPV-vaksinasjonsprogrammet i Norge på forekomst og genotypefordeling av HPV hos kvinner som utredes for forstadier til livmorhalskreft eller livmorhalskreft. Dette kan kvinnen ikke reservere seg mot.

Dersom prøven tester positivt for HPV, lagres restmaterialet i biobank slik at prøveresultatet kan evalueres på nytt ved eventuell overgang til nye analysemetoder i fremtiden. Pasienten har rett til å reservere seg mot at biologisk materiale lagres og benyttes til vaksineevaluering i fremtiden.

Ta kontakt på dersom du har spørsmål eller vil bestille informasjonsmateriale.

    Kontakt

Innhold på denne siden