Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Nyhet

Risikofaktorer for død før fylte 70 år

Smittsomme sykdommer er ikke hovedutfordringen for befolkningens liv og helse. Usunn livsstil tar flest liv i Norge. Dette viser den norske sykdomsbyrderapporten som Folkehelseinstituttet nå publiserer.

– 46 prosent av alle dødsfall før fylte 70 år i Norge kan forklares av atferdsfaktorer som usunt kosthold, overvekt, tobakk, lav fysisk aktivitet, og alkohol- og narkotikabruk, sier Stein Emil Vollset, leder ved Folkehelseinstituttets nyopprettede Senter for sykdomsbyrde og professor ved Universitetet i Bergen.

Forebyggingstiltak mot disse risikofaktorene vil kunne gi et betydelig løft for den norske folkehelsen.

Kosthold overtar for røyken

– Om vi ser på alle aldre under ett, ser det nå som et usunt kosthold utgjør en større risiko for folkehelsen enn røyk. Ikke fordi er usunt kosthold er farligere enn røyk, men fordi stadig færre nordmenn røyker. Siden 1990 er andelen røykere i Norge redusert fra 35 prosent til 13 prosent, sier Vollset.

– Høy kroppsmasseindeks – måleenhet for overvekt og fedme - er rangert som risikofaktor nummer fire i Norge. Mye av skadene av overvekt kommer gjennom høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes, sier Vollset.

Etterslep av røyking

– Dødsfall som skyldes høyt blodtrykk har gått ned. Røykedødsfall har vist en svak nedgang, mens dødelighet knyttet til alkohol og narkotika har rykket opp, sier Vollset.

Årsaken til at røyking fortsatt ligger høyt som risikofaktor, selv om antall røykere har gått ned, forklarer Vollset med at risikoen ved røyking henger igjen i flere tiår for sykdommer som for eksempel kols og lungekreft. Hjerte- og karrisikoen faller imidlertid betydelig straks en stumper røyken.

Mer planter og mindre salt

Et mer plantebasert kosthold (frukt, grønnsaker, fiber, nøtter og frø), mindre salt og mindre bearbeidet kjøtt, er kostholdsfaktorer som det internasjonale sykdomsbyrdeprosjektet identifiserer som forbedringspotensialer i det norske kostholdet.

– Dette er i tråd med de norske kostholdsrådene fra Helsedirektoratet, så vi er allerede på rett vei. Det er bare å gjøre mer av det vi allerede har begynt på, sier Vollset.