Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Råd til personer som reiser til OL i 2018»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Råd til personer som reiser til OL i 2018

Nyhet

Råd til personer som reiser til OL i 2018

Generelt er det svært liten risiko for smitte med alvorlige sykdommer i området hvor OL i Sør-Korea arrangeres. Reisende bør likevel være oppmerksomme på mulighet for matbårne sykdommer og være godt vaksinert mot enkelte sykdommer.

Colourbox.com
Colourbox.com

Generelt er det svært liten risiko for smitte med alvorlige sykdommer i området hvor OL i Sør-Korea arrangeres. Reisende bør likevel være oppmerksomme på mulighet for matbårne sykdommer og være godt vaksinert mot enkelte sykdommer.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Vinter-OL 2018 vil finne sted 9. − 25. februar i Pyeongchang som ligger i Taebaekfjellene i Sør-Korea med høyder på fra 800 til 1000 meter. Mygg- og flåttaktivitet i de aktuelle områdene er på denne tiden nærmest ikke eksisterende, og det anses derfor ingen risiko for myggoverførte sykdommer om man holder seg til store byer og i områder hvor OL-arrangementene foregår.

Beskyttelse mot matbårne og andre sykdommer

Sør-Korea regnes som et land med gode hygieniske forhold. Det viktigste tiltaket for å unngå å bli smittet med en matbåren smittsom sykdom og mange andre sykdommer er god håndhygiene. Det vil si håndvask etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider. Bruk av alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel er et alternativ når håndvask ikke er mulig. Man bør ikke ta for gitt at alle serveringssteder har god kjøkkenhygiene. Folkehelseinstituttet anbefaler reisende å:

  • Velge restauranter som man antar har god hygiene.
  • Sørge for at fjørfe og kjøttprodukter er godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Vask frukt og grønnsaker med flaskevann.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk og rå egg.
  • Kranvann i Sør-Korea regnes vanligvis som trygt å drikke, men for ekstra trygghet kan man kjøpe vann på flasker.

Vaksinasjon

  • Generelt bør alle reisende til Sør-Korea være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene hvert tiende år. 
  • Personer som ikke er vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR), eller ikke har gjennomgått de aktuelle sykdommene, bør vaksinere seg før reisen.
  • Sør-Korea regnes som et land med forholdsvis lav forekomst av hepatitt A. Vaksinasjon med hepatitt A-vaksine anbefales til personer som under oppholdet er i områder med dårlige hygieniske og sanitære forhold.
  • Sør-Korea har et pågående utbrudd av sesonginfluensa. Personer som tilhører risikogrupper anbefales influensavaksine på lik linje som i Norge.   

Individuelle råd om vaksiner fås hos kommunehelsetjenesten, fastlegen eller reisevaksinasjonsklinikker. Vaksinasjon bør påbegynnes i god tid før avreise.

Unngå kontakt med fugler og fjærkre

Siden 2017 har det forekommet flere utbrudd av fugleinfluensa A(H5N6) hos ville fugler og fjærkre i Sør-Korea. Dette viruset kan i svært sjeldne tilfeller overføres til mennesker og gi alvorlig sykdom. Smitte til mennesker med dette viruset har hittil ikke forekommet i Sør-Korea. Reisende til Sør-Korea anbefales likevel å unngå kontakt med fugler samt å unngå besøk på steder hvor det holdes fjørfe.

Kondombruk

Som alltid bør man bruke kondom ved seksuell aktivitet med tilfeldige kontakter, også i utlandet.

Faste medisiner

Dersom du bruker faste legemidler bør du ta med nok for hele oppholdet. Legemidler i utlandet går ofte under andre salgsnavn enn det som brukes i Norge. De utleveres ofte bare på resept skrevet av en lege i landet og kan være vanskelige å få tak i.

Reiseforsikring

Legebesøk og sykehusopphold kan bli svært dyrt i utlandet. Tegn derfor reiseforsikring før reisen.

Hvis du føler deg syk under arrangementet, søk hjelp hos førstehjelpspersonell eller annet helsepersonell som vil være tilgjengelig på alle arenaer.

 For generelle råd ved utenlandsreiser se brosjyren: Gode råd for god reise