Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Mistanke om Q-feber hos husdyr i gårdsbesetning»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Mistanke om Q-feber hos husdyr i gårdsbesetning

Nyhet

Mistanke om Q-feber hos husdyr i gårdsbesetning

Det er mistanke om Q-feber i en besetning med melkekyr i Østlandsområdet. Bakterien kan smitte fra dyr til mennesker, men gir oftest mild eller ingen sykdom. Det er ikke påvist sykdom hos mennesker i forbindelse med det aktuelle funnet. Sykdommen kan behandles med antibiotika.

Ku på enga
Colourbox.com

Det er mistanke om Q-feber i en besetning med melkekyr i Østlandsområdet. Bakterien kan smitte fra dyr til mennesker, men gir oftest mild eller ingen sykdom. Det er ikke påvist sykdom hos mennesker i forbindelse med det aktuelle funnet. Sykdommen kan behandles med antibiotika.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Siste nytt 6. april 2018: Mistenkt Q-feber i gårdsbesetning avkreftet. 

Veterinærinstituttet og Mattilsynet opplyser at supplerende undersøkelser utført i Sverige og Frankrike har vist at melkekyr på en gård i Østlandsområdet likevel ikke har Q-feber. Alle restriksjoner på gården er opphevet. Videre oppfølging av personer som har oppholdt seg på den aktuelle gården er derfor ikke nødvendig.

Q-feber blant dyr er tidligere ikke rapportert i Norge, men er tidligere påvist hos dyr både i Danmark, Sverige og Finland samt en rekke andre land i Europa. Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten jobber i samarbeid med Folkehelseinstituttet for å få oversikt over situasjonen og forebygge spredning til andre dyr og videre til mennesker. 

All melk fra den aktuelle gården blir pasteurisert før den går ut til forbrukerne, og det er ingen risiko for å bli smittet ved å drikke melk eller spise kjøtt fra den aktuelle gården.

– Kommunehelsetjenesten følger opp personer som har oppholdt seg på den aktuelle gården.  Personer som kan ha vært utsatt for smitte er bedt om å være oppmerksom på symptomer og eventuelt søke lege, sier fungerende avdelingsdirektør Solveig Jore i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr.

Om Q-feber

Q-feber er en sykdom som smitter fra dyr til mennesker (såkalt zoonose). Sykdommen forårsakes av bakterien Coxiella burnetii. Reservoar for bakterien er vanligvis storfe, sau og geit. Spesielt smitteutsatt er slaktere, veterinærer og bønder som arbeider med dyr. 

Bakterien kan overleve lenge i miljøet, og smitter vanligvis mennesker ved inhalasjon av støv og små partikler som stammer fra smittede dyr, spesielt fra morkakevev og ull. Sykdommen kan muligens og i sjeldne tilfeller smitte gjennom konsum av upasteurisert melk og melkeprodukter. Smitte gjennom blodoverføring kan forekomme, men ellers smitter ikke sykdommen fra person til person. Tid fra eventuell smitte til akutt sykdom er fra to til fire uker. Det finnes ingen tilgjengelig vaksine mot sykdommen.

Symptomer

Rundt halvparten av de smittede blir syke. Akutt sykdom gir influensaliknende symptomer med feber, frysninger og hodepine, eventuelt lungebetennelse eller leverbetennelse. Kronisk sykdom opptrer i under 2 % av tilfellene, og kan blant annet forårsake betennelse på hjerteklaffene. Gravide og personer med nedsatt immunforsvar har økt risiko for komplikasjoner. Sykdommen kan behandles med antibiotika.

Mistanke om Q-feber i norsk storfebesetning (Veterinærinstituttet)