Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Høy badevannstemperatur i Oslofjorden øker risikoen for bakteriesmitte»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Høy badevannstemperatur i Oslofjorden øker risikoen for bakteriesmitte

Nyhet

Oppdatering 27. juli:

Høy badevannstemperatur i Oslofjorden øker risikoen for bakteriesmitte

Høye badetemperaturer, blant annet i Oslofjorden, øker risikoen for smitte med vibriobakterier ved bading. Bakteriene kan forårsake alvorlig sykdom. Smitte kan skje via åpne sår og personer med påvist immunsvikt kan være spesielt utsatt.

Høye badetemperaturer, blant annet i Oslofjorden, øker risikoen for smitte med vibriobakterier ved bading. Bakteriene kan forårsake alvorlig sykdom. Smitte kan skje via åpne sår og personer med påvist immunsvikt kan være spesielt utsatt.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

På grunn av langvarig varmt vær mange steder har også badetemperaturene i en lengre periode vært høyere enn vanlig.

Høy vanntemperatur gir bedre vekstbetingelser for enkelte bakterier som finnes i brakk- og saltvann. Forhold med varm temperatur i Østersjøen og Oslofjorden kan føre til økt oppvekst av vibriobakterier. Enkelte slike vibriobakterier, som Vibrio parahaemolyticus og Vibrio vulnificus, kan forårsake alvorlige infeksjoner hos personer som bader i kystområder med høye vanntemperaturer. Smitte kan skje ved bading via sår (inkludert nylige tatoveringer). Personer med påvist immunsvikt eller personer med leversykdommer kan være spesielt utsatt. Sykdomsbildet kan variere fra lettere øregangsinfeksjon, rosen, sårinfeksjon til mer alvorlige blodforgiftning.

Forebyggende tiltak

– Slike infeksjoner er heldigvis svært sjeldne, men det er grunn til å gi noen råd om hvordan man kan forebygge smitte, sier avdelingsdirektør Line Vold ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet.

Disse rådene er:

  • Personer med sår bør ikke bade i sjøvann hvis ikke såret kan tildekkes med heldekkende, vanntett plaster.  Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt (for eksempel personer som bruker immundempende medisiner) og eldre.
  • Personer med immunsvikt og eldre bør bade med stor forsiktighet og det anbefales å bruke badesko for å hindre at man pådrar seg et sår under bading.
  • Skylling med rent springvann etter sjøbad anbefales for alle personer som har sår eller pådrar seg sår under bading. Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt og eldre.
  • Risikoen reduseres ved å kun ta korte bad og tørke seg grundig med rent håndkle etter bading.
  • Alle som bader med sår eller pådrar seg et sår under bading bør følge med på eventuelt forverring av såret og ta raskt kontakt med lege/legevakt ved tegn til sårinfeksjon, feber eller nedsatt allmenntilstand. Gi da beskjed til legen at du har badet. En eventuell infeksjon vil vise seg i løpet av ett til to døgn.

Overvåking av indikatorer for smitterisiko

Det europeiske smittevernsenteret ECDC overvåker hver sommer indikatorer som kan påvirke vekst av vibriobakterier i kystområder i Nord-Europa. Data per 17.7.2018 viser at det er moderat til høy risiko for tilstedeværelse av vibriobakterier i blant annet i indre og ytre Oslofjord.

Kart fra ECDC E3 Geoportal 

Faksimile web ECDC
Faksimile web ECDC

Oversikt over risiko for forekomst av vibriobakterier. Gul farge: lav risiko, oransje: medium risiko

Miljørettet helsevern i kommunene følger tett med på badevannkvaliteten i utpekte friluftsbad/badeområder. Det anbefales å følge med på deres nettsider og i media om badevannskvaliteten på aktuelle badestrender. Det er ikke praktisk mulig å analysere for vibriobakterier ved de enkelte badestrendene.

Badevann og risiko for smittsom sykdom