Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd av E. coli-infeksjoner (EHEC)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd av E. coli-infeksjoner (EHEC)

Nyhet

Utbrudd av E. coli-infeksjoner (EHEC)

Siden august 2017 har Folkehelseinstituttet funnet samme variant av bakterien E. coli O157:H7 hos fire personer.

Analyse av E. coli-bakterie i laboratoriet. Folkehelseinstituttet
Analyse av E. coli-bakterie i laboratoriet. Folkehelseinstituttet

Siden august 2017 har Folkehelseinstituttet funnet samme variant av bakterien E. coli O157:H7 hos fire personer.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Folkehelseinstituttet ble i midten av august varslet om et barn med E. coli O157:H7 infeksjon som utviklet Hemolytisk Uremisk Syndrom (HUS) og var hjemmehørende i Møre og Romsdal. I tillegg har Folkehelseinstituttet påvist samme bakteriestamme hos tre voksne med diarésymptomer bosatt i Hedmark, Buskerud og Hordaland.  EHEC er forkortelse for enterohemorragisk E. coli.

– Vi har gode prosedyrer på hvordan vi følger opp smitte med EHEC-infeksjon sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet. Vi samarbeider med Mattilsynet, kommunelegene og Veterinærinstituttet, og avhengig av behov foretas det blant annet intervjuer av de syke, samt eventuell prøvetaking i aktuelle matvarer og fra nærkontakter. 

Siden pasientene er bosatt i ulike fylker blir utredningen av utbruddet koordinert av Folkehelseinstituttet.

Ingen felles smittekilde avdekket

– Ingen av undersøkelsene rundt disse sykdomstilfellene har så langt avdekket noen felles smittekilde. Dette arbeidet tar tid og er komplisert. Det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, sier Line Vold.

Generelle forebyggende tiltak mot E. coli-enteritt:

  • All farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt.                               
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C).  
  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.

Ved reiser til land med dårlige hygieniske forhold er det i tillegg viktig å unngå ukokte grønnsaker, iskrem som ikke er ferdigpakket fra produsenten, og frukt som ikke kan skrelles. For øvrig bør man ved utenlandsreiser generelt påse at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann, og unngå drikkevann som ikke selges på flasker.

Om E.coli-bakterier

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC-bakterien. HUS er en alvorlig nyresykdom, som hos barn oftest skyldes giftproduserende EHEC-bakterier (bakterien produserer såkalte toksiner). Bakterien finnes normalt i tarm hos enkelte drøvtyggere (storfe, saug, geit), og kan overføres til mennesker på ulike måter. Dette kan for eksempel skje via mat forurenset med avføring fra dyr, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyr. Smitte kan også skje direkte fra person til person. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

Om HUS (Hemolytisk Uremisk Syndrom)

HUS er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer. Den vanligste årsak til HUS er infeksjon med en spesiell type E. coli-bakterier, kalt enterohemorragisk E. coli (EHEC), som gir særlig alvorlig sykdom. Barn er særlig utsatt for denne komplikasjonen. I de fleste tilfeller starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn.