Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Salmonellasyke hadde spist på samme kafé»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Salmonellasyke hadde spist på samme kafé

Nyhet

Syv av åtte personer med salmonella hadde spist på samme kafé

Mattilsynet har i samarbeid med kommunehelsetjenesten og Folkehelseinstituttet intervjuet pasientene om hvor de hadde vært og om hva de hadde spist i perioden før de ble syke.

Bakterier i skål (illustrasjonsbilde)
Bakterier i skål.

Mattilsynet har i samarbeid med kommunehelsetjenesten og Folkehelseinstituttet intervjuet pasientene om hvor de hadde vært og om hva de hadde spist i perioden før de ble syke.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

De syv personene var smittet med samme variant av bakterien Salmonella Typhimurium. DNA-profilen til denne bakterien er tidligere ikke sett i Norge. 

– Alle de syv pasientene som vi så langt har oppnådd kontakt med, har spist på samme kafé i perioden. Etterforskningsarbeidet kan være komplisert, og i mange saker vil man ikke klare å finne hvor smitten har kommet fra, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved Folkehelseinstituttet.

Mattilsynet har vært i kontakt med virksomheten og følger opp dette i samarbeid med kommuneoverlegen. Prøver fra mat og miljø blir analysert ved Veterinærinstituttet.

Mattilsynet: Salmonellasmitte trolig fra restaurant på Gardermoen

– Prøvene av pasientene ble alle tatt i slutten av august og vi har ikke mottatt noen flere pasientprøver i løpet av de siste dagene sier Lange.

– Det kan tyde på at utbruddet har vært avgrenset og nå er over, men vi følger situasjonen nøye sier hun.

Personene som er smittet er mellom 19 og 60 år, og er bosatt i Finnmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Akershus og Oslo.

– De vanligste symptomene på salmonellainfeksjon er diaré, feber og magesmerter. 

Om Salmonella

Reservoaret for Salmonella kan være både dyr og mennesker. Hvert år meldes det mellom 900 og 1300 tilfeller av salmonellose til Folkehelseinstituttet. De fleste tilfellene smittes i utlandet.

Salmonellabakterien smitter i hovedsak gjennom mat. Vanligst er kjøttprodukter, særlig svine- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukter, melk, skalldyr, kontaminerte grønnsaker og krydder kan være kilde for bakterien. Person- til personsmitte eller smitte fra husdyr, inkludert kjæledyr, (hund, katt, fugler og reptiler) og ville dyr (fugler, pinnsvin) kan forekomme. I tillegg kan det forekomme smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann.

Forekomsten av Salmonella er svært lav i norske husdyr og norskproduserte næringsmidler, sammenlignet med de fleste andre land i Europa. Det er derfor forholdsvis sjelden med smitte i Norge, men matvarer som er importert fra land der Salmonella er vanligere enn hos oss, utgjør en smitterisiko.

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. For å unngå å overføre smitte til andre, er det viktig at personer med diaré er nøye med håndvask etter toalettbesøk. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

For personer som jobber med næringsmidler er det spesielle anbefalinger 

Andre generelle tiltak for å forebygge smittsomme sykdommer som kan overføres fra mat eller vann er:

  • sørge for at fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat er godt gjennomstekt eller gjennomkokt
  • sørge for at andre kjøttprodukter er godt stekt på overflaten
  • unngå upasteurisert melk
  • vaske hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • vaske kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer før det samme utstyret brukes til annen mat
  • alltid skylle frukt, bær og grønnsaker, spesielt det som vi importerer fra utlandet, grundig før du spiser dem. Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises
  • i tillegg bør man unngå ikke-desinfisert drikkevann, og ved tvil om drikkevannskvaliteten bør man benytte flaskevann

Les mer om Salmonellose i Smittevernveilederen

Tidligere utbrudd av Salmonella i Norge