Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Ebolautbrudd i Kongo»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ebolautbrudd i Kongo

Nyhet

Oppdatering 02.06.17

Ebolautbrudd i Kongo

Verdens helseorganisasjon (WHO) mottok den 9. mai informasjon om flere syke og døde med symptomer forenlige med ebola i et avsidesliggende og vanskelig tilgjengelig område av Kongo. Området ligger i Bas Uele Provinsen nordøst i landet og grenser mot den Sentralafrikanske Republikk.

CDC, Frederick Murphy
CDC, Frederick Murphy

Verdens helseorganisasjon (WHO) mottok den 9. mai informasjon om flere syke og døde med symptomer forenlige med ebola i et avsidesliggende og vanskelig tilgjengelig område av Kongo. Området ligger i Bas Uele Provinsen nordøst i landet og grenser mot den Sentralafrikanske Republikk.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Per 31. mai er det rapportert 17 mistenkte tilfeller av ebola i Kongo. To sykdomstilfeller er bekreftet å være ebola. Flere mistenkte tilfeller har blitt avkreftet de siste dagene. Det siste bekreftede tilfellet ble rapportert 11. mai. Kontakter av de syke følges tett opp for å sikre rask behandling og iverksettelse av smitteverntiltak dersom de utvikler symptomer. Per 31. mai er det fortsatt ca 100 kontakter under oppfølging.

WHO og helsemyndighetene i Kongo jobber sammen om håndteringen av utbruddet. Det er sendt ut etterforskningsteam og det gjøres epidemiologiske undersøkelser. I tillegg styrkes overvåkingen og det gis støtte til kommunikasjonsarbeid, logistikk og forsyninger. Fokus er å nå frem med hjelp til de syke samt sikre at eventuelle smittede nærkontakter av de syke følges opp.

WHO har ikke anbefalt restriksjoner for reisende til eller fra Kongo.

– Kongo har tidligere hatt flere utbrudd med ebola, ingen av disse har utviklet seg til store utbrudd slik vi så i Vest-Afrika. Folkehelseinstituttet følger utviklingen nøye gjennom internasjonale faglige nettverk, sier Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

– Vi fraråder ikke reise til Kongo men anbefaler generelt å unngå unødvendige reiser inn i området hvor det pågår ebolautbrudd, sier Vold.

WHO og Leger uten grenser har fått etisk og regulatorisk godkjenning for å kunne benytte en ny ebolavaksine for ring-vaksinasjon av kontakter til ebolapasientene. Dette vil kun bli gjennomført dersom utbruddet igjen øker i omfang. Samme vaksine og samme vaksinasjonsmetode viste god effekt da det ble prøvd ut under utbruddet i Vest-Afrika i 2015. Fordi vaksinen ennå ikke er godkjent for allmenn bruk må alle signere informert samtykke før de kan bli vaksinert.

Efficacy and effectiveness of an rVSV-vectored vaccine in preventing Ebola virus disease: final results from the Guinea ring vaccination, open-label, cluster-randomised trial (Ebola Ça Suffit!)

Symptomer og forløp

Ebola smitter mellom mennesker ved direkte kontakt med blod og sekreter. Ved utbrudd rammes særlig familiemedlemmer og helsepersonell. Inkubasjonstiden for ebola-virussykdom er 2–21 dager. Symptomene er sterk hodepine, høy feber, slapphet, muskelsmerter, halsonde etterfulgt av oppkast, diaré og utslett. Etter 5–7 dager kan det oppstå indre og ytre blødninger. Dødeligheten ved Ebola-virussykdom er 50–90%.

Under utbruddet med ebola i Vest-Afrika var Folkehelseinstituttet involvert i utprøving av en ebolavaksine som ga svært lovende resultater. Vaksinen er per i dag ikke tilgjengelig på det kommersielle markedet, men en WHO ekspertgruppe anbefalte i april 2017 at vaksinen likevel tas i bruk dersom det oppstår en ny utbruddssituasjon.

Ebola virusinfeksjon (Smittevernveilederen)

WHO: Statement on Ebola in the Democratic Republic of the Congo

ECDC: Rapid Risk Assessment - Outbreak of Ebola virus disease in Bas Uele province, Democratic Republic of the Congo