Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Ingen flere med aktiv zikavirusinfeksjon i Norge per 31.05.16»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ingen flere med aktiv zikavirusinfeksjon i Norge per 31.05.16

Nyhet

Ingen flere med aktiv zikavirusinfeksjon i Norge per 31.05.16

Folkehelseinstituttet har per 31.05 testet 430 personer for aktiv zikavirusinfeksjon (påvisning av virus) og/eller tidligere gjennomgått infeksjon (antistoffer mot zikavirus). Det er fortsatt kun to personer som har fått påvist virus i blod med PCR-metodikk og fått bekreftet akutt sykdom forårsaket av zikavirus.

mygg

Folkehelseinstituttet har per 31.05 testet 430 personer for aktiv zikavirusinfeksjon (påvisning av virus) og/eller tidligere gjennomgått infeksjon (antistoffer mot zikavirus). Det er fortsatt kun to personer som har fått påvist virus i blod med PCR-metodikk og fått bekreftet akutt sykdom forårsaket av zikavirus.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Om lag 20 personer har testet positivt på antistoffer mot zikavirus forenlig med nylig eller tidligere gjennomgått infeksjon. Ingen gravide har så langt testet positivt for pågående zikavirus-infeksjon. De gravide som tester positivt på antistoff-testen, blir fulgt opp og vurdert med tanke på om de kan ha vært smittet før eller i aktuelle svangerskap.

 
   Antall personer testet  Antall positive -  aktiv infeksjon  Antall positive -  tidligere  gjennomgått infeksjon   Antall smittet i Norge
 Totalt 

 430

 20

 0

 Gravide  Ca. 60% av totalt antall testede

 0

 9

 0

Tabell: Resultater av testing for zikavirus per 31.5.2016

Hvem testes for Zika?

  • Gravide som kan ha vært eksponert for zikavirus under svangerskapet, uavhengig av om den gravide har symptomer på zikavirus-infeksjon eller ikke.
  • Personer med akutt sykdom forenlig med zikavirus-infeksjon som oppstår inntil 3 uker etter mulig eksponering for zikaviruset. Symptomene kan være utslett, feber, hodepine, muskel- og/eller leddsmerter, øyebetennelse (uten puss).
  • Personer med symptomer på Guillain-Barrés syndrom eller andre nevrologiske komplikasjoner som kan oppstå i forbindelse med zikavirus infeksjon. 

Med «eksponering» menes opphold i områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber eller ubeskyttet seksuell kontakt med en mann som har oppholdt seg i områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber.  

Av kapasitetsårsaker kan man per i dag ikke tilby testing av personer som har oppholdt seg i berørte områder og har ønske om å bli gravide. 

Gravide frarådes å reise til områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber

Vi minner om at Folkehelseinstituttet fraråder gravide kvinner å reise til områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber. Gravide kvinner som likevel velger å reise til berørte områder bør være spesielt nøye med myggbeskyttelse under oppholdet.

 For oppdatert liste over områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber se:

Alle reisende til områder med myggoverførbare sykdommer inklusive zikafeber bør beskytte seg mot myggstikk. Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket. I motsetning til malariamyggen, biter myggen som sprer zikaviruset også om dagen. Myggstikk kan best forebygges ved å:

  • Bruke klær som dekker kroppen (langermet skjorte, lange bukser og sokker)
  • Bruke myggmidler, eventuelt sove under myggnett og sprøyte boligen med insektmiddel. Myggmidler bør benyttes også på dagtid og innsmøringen gjentas ved svetting.

God myggstikkbeskyttelse er spesielt viktig for gravide og personer med immunsvikt eller alvorlige kroniske infeksjoner. Denne pasientgruppen bør som alltid rådføre seg med sin lege før reise.