Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Økende influensaaktivitet»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Økende influensaaktivitet

Nyhet

Økende influensaaktivitet

Influensaaktiviteten økte de siste ukene av 2015. Folkehelseinstituttet forventer økende forekomst utover i januar.

Influensaaktiviteten økte de siste ukene av 2015. Folkehelseinstituttet forventer økende forekomst utover i januar.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Høyest aktivitet i Midt- og Sør-Norge

Kart_uke 53.
Kart_uke 53.
I uke 53, som inkluderer nyttårshelgen, fikk 1 prosent av alle som gikk til legen diagnosen influensa. Andelen gjelder landet som helhet. Dette er en økning fra 0,7 prosent fra uken før.

Høyest aktivitet er det i Midt- og Sør-Norge, Nord-Norge har foreløpig lavere tall.

- Aktiviteten er foreløpig lav, men vi ser en økning som tyder på at sesongen er i gang, sier lege Karine Nordstrand ved avdeling for infeksjonsovervåking hos Folkehelseinstituttet.

Vanlig influensatype 

Det hyppigst påviste influensaviruset er influensa A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa. Dette viruset regnes nå som et vanlig sesonginfluensavirus, og har sirkulert hver sesong siden pandemien i 2009. Virusovervåkingen viser at alle de fire vanlige influensavirusene er i omløp, men foreløpig er det en klar overvekt av influensa A(H1N1)-virus.

- Laboratorierapporteringen fra jule- og nyttårsuken er ikke komplett og dataene er utypiske og krevende å tolke. Hittil er det for siste uke innrapportert 1939 analyserte prøver, hvorav 208 prøver var positive for influensavirus A og 21 for influensa B, sier Nordstrand.

Positivprosenten på landsbasis har økt fra 10,9 prosent til 11,8 prosent forrige uke. For andre uke på rad er det en klar økning i positive prøver, noe som også viser at sesongen er i gang.

5315 - Influensaovervåking 2015-16, uke 53 (pdf)

Influensavaksinen gir god beskyttelse

Influensa.jpg
Vaksinen gir beskyttelse mot tre influensavirus, også influensa A(H1N1). Vaksinen ser denne sesongen ut til å gi god beskyttelse overfor de virus som dominerer i Norge nå. Vaksine er sendt ut til landets kommuner men kan fortsatt bestilles fra vaksineavdelingen på Folkehelseinstituttet. Det tar opptil 14 dager før vaksinen gir beskyttelse.

- Hvis man tilhører en risikogruppe og ennå ikke har tatt vaksinen, haster det nå med å få gjort dette, sier Nordstrand.

Vaksineanbefalinger

- Når det gjelder sykehusinnleggelser, ser vi en økning i antall innleggelser. I overvåkingssystemet for alvorlig influensa ble det i uke 53 rapportert om 50 innleggelser, hvorav 44 pasienter fikk påvist influensa A og 6 pasienter fikk påvist influensa B, avslutter Nordstrand. 

Influensarapporter fra andre nordiske land viser også lav aktivitet, men Sverige melder om at årets influensautbrudd har startet.

Se også:

Forebygging av influensa

Råd til influensasyke