Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Årets influensasesong domineres av A(H1N1)-viruset»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Årets influensasesong domineres av A(H1N1)-viruset

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Nyhet

Årets influensasesong domineres av A(H1N1)-viruset

Publisert

Det hyppigst påviste influensaviruset denne sesongen er influensa A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa. Dette viruset regnes nå som et vanlig sesonginfluensavirus, og har sirkulert hver sesong siden pandemien i 2009.

Det hyppigst påviste influensaviruset denne sesongen er influensa A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa. Dette viruset regnes nå som et vanlig sesonginfluensavirus, og har sirkulert hver sesong siden pandemien i 2009.


 «Det at A(H1N1) nå dominerer gir ingen grunn til spesiell bekymring sammenliknet med tidligere års influensasesonger. Det forventes at influensaaktiviteten vil øke i  ukene fremover, men det er usikkert hvor omfattende årets utbrudd vil bli» - sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttets årlige scenarierapport om influensasesongen beskriver influensasituasjonen så langt og gir vurderinger om det kommende utbruddet.

Hovedpunktene i rapporten er:

  • Influensaaktiviteten er fortsatt lav, men forventes å øke i ukene fremover.
  • Foreløpig er det influensa A(H1N1) som dominerer bildet.
  • Influensavirus A(H1N1) (svineinfluensaviruset) regnes nå som et vanlig sesonginfluensavirus. Viruset gir oftere sykdom i de yngre aldersgrupper av befolkningen enn andre sesonginfluensavirus.
  • Vaksinasjonsdekningen i risikogruppene er fortsatt alt for lav (estimert til ca. 20%).
  • Vaksinen ser denne sesongen ut til å gi god beskyttelse overfor de virus som dominerer i Norge nå. Situasjonen følges nøye med tanke på andre varianter som kan dukke opp.
  • Det er relativt god immunitet i befolkingen mot A(H1N1), noe som kan begrense årets utbrudd, men dette er usikkert.

Årets influensavaksine inneholder som i alle årene etter 2009 en komponent mot A(H1N1). Det er ikke for sent å vaksinere seg da influensasesongen ennå er i en tidlig fase. 

Ukerapporter om situasjonen publiseres på www.fhi.no/influensa