Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Årets influensasesong domineres av A(H1N1)-viruset»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Årets influensasesong domineres av A(H1N1)-viruset

Nyhet

Årets influensasesong domineres av A(H1N1)-viruset

Det hyppigst påviste influensaviruset denne sesongen er influensa A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa. Dette viruset regnes nå som et vanlig sesonginfluensavirus, og har sirkulert hver sesong siden pandemien i 2009.

Det hyppigst påviste influensaviruset denne sesongen er influensa A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa. Dette viruset regnes nå som et vanlig sesonginfluensavirus, og har sirkulert hver sesong siden pandemien i 2009.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

 «Det at A(H1N1) nå dominerer gir ingen grunn til spesiell bekymring sammenliknet med tidligere års influensasesonger. Det forventes at influensaaktiviteten vil øke i  ukene fremover, men det er usikkert hvor omfattende årets utbrudd vil bli» - sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttets årlige scenarierapport om influensasesongen beskriver influensasituasjonen så langt og gir vurderinger om det kommende utbruddet.

Hovedpunktene i rapporten er:

  • Influensaaktiviteten er fortsatt lav, men forventes å øke i ukene fremover.
  • Foreløpig er det influensa A(H1N1) som dominerer bildet.
  • Influensavirus A(H1N1) (svineinfluensaviruset) regnes nå som et vanlig sesonginfluensavirus. Viruset gir oftere sykdom i de yngre aldersgrupper av befolkningen enn andre sesonginfluensavirus.
  • Vaksinasjonsdekningen i risikogruppene er fortsatt alt for lav (estimert til ca. 20%).
  • Vaksinen ser denne sesongen ut til å gi god beskyttelse overfor de virus som dominerer i Norge nå. Situasjonen følges nøye med tanke på andre varianter som kan dukke opp.
  • Det er relativt god immunitet i befolkingen mot A(H1N1), noe som kan begrense årets utbrudd, men dette er usikkert.

Årets influensavaksine inneholder som i alle årene etter 2009 en komponent mot A(H1N1). Det er ikke for sent å vaksinere seg da influensasesongen ennå er i en tidlig fase. 

Ukerapporter om situasjonen publiseres på www.fhi.no/influensa