Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Tuberkulose - statistikk for 2012»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tuberkulose - statistikk for 2012

Nyhet

Tuberkulose - statistikk for 2012

Antall personer som får tuberkulose har økt i Norge de siste årene. Likevel har Norge fremdeles få tilfeller av tuberkulose. Det viser årsstatistikken fra Folkehelseinstituttet for 2012.

Antall personer som får tuberkulose har økt i Norge de siste årene. Likevel har Norge fremdeles få tilfeller av tuberkulose. Det viser årsstatistikken fra Folkehelseinstituttet for 2012.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Forside rapport om tuberkuloseAntallet tuberkulosetilfeller har økt de senere årene, fra 201 tilfeller i 1996 da forekomsten var på det laveste, til 378 i 2012. De fleste av de som utvikler tuberkulosesykdom, er smittet i andre land. Bare 55 av de tuberkulosetilfellene som ble meldt i 2012, gjaldt personer som var født i Norge.

De fleste av de som blir smittet av tuberkulose blir aldri syke. Andelen som blir syke kan reduseres ytterligere ved å gi forebyggende medikamentell behandling.

Forebyggende behandling tilbys personer som nylig er smittet eller som av ulike årsaker har økt risiko for å utvikle tuberkulosesykdom. Denne behandlingen har økt kraftig de siste årene. I 2012 var det 794 friske personer med tuberkulosesmitte som fikk forebyggende behandling. Til sammenlikning var antallet 38 personer i 2001.

2012-statistikken for tuberkulose inneholder også data om behandlingsresultater for 2011. Behandling for tuberkulose varer i minst i et halvt år med daglig tablettinntak, og kan være en utfordring både for pasientene og helsevesenet. Det er derfor betryggende at 90 % av pasientene som ble diagnostisert med tuberkulose i 2011, fullførte behandlingen med godt resultat.

Rapporten inneholder også data fra en studie der data fra MSIS - tuberkuloseregisteret ble koblet med data fra Norsk pasientregister. Den viser at en kobling mellom de to registrene ikke kan erstatte det kvalitetsarbeidet MSIS gjør for tuberkulosedata, fordi MSIS har mer valide data om diagnosen tuberkulose en Norsk pasientregister. Studien viste forøvrig stort sprik i ICD10 koding for latent tuberkulose. Helsedirektoratet har bestemt at det fra 2014 innføres en spesifikk kode for latent tuberkulose: Z22.30 Latent tuberkulose