Utdaterte vekstkurver i norsk svangerskapsomsorg
Nyhet
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
I graviditeten tas det mål av den gravides mage for å kunne følge med på om barnet vokser som normalt i henhold til en referansevekstkurve. Resultater fra en studie Folkehelseinstituttet har deltatt i viser at symfyse-fundus-kurven, referansevekstkurven som brukes i Norge i dag, ligger for lavt. Dette kan føre til at veksthemmede fostre overses i graviditeten.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden
I denne studien har forskerne utarbeidet nye referansekurver for symfyse-fundus-mål basert på i overkant av 40 000 svangerskap og 280 000 målinger av gravide fra Västra Götaland län i Sverige. Disse kurvene er svært ulike referansevekstkurven som brukes i dag; symfyse-fundus-målene som ble foretatt i studien ligger vesentlig høyere enn hva de gjorde for 40 år siden, og i motsetning til den gjeldende referansevekstkurven er det ingen avflatning av kurven mot termin, men derimot en tilnærmet konstant vekstfart gjennom hele svangerskapet.
- Den nye symfyse-fundus-kurven vil klassifisere flere kvinner med mistanke om veksthemmet barn, sier Aase Pay, stipendiat på Folkehelseinstituttet.
Brukbarheten av den nye kurven i å oppdage fostre som vokser dårlig skal evalueres i videre studier.
Store endringer i den gravide populasjonen
Gjeldende norske referansekurver for symfyse-fundus-mål ble laget på 1970-tallet og er basert på et fåtall friske kvinner (100 kvinner). Gjennom de siste tiårene har den gravide populasjonen i Norge gjennomgått store endringer; de gravide er blitt større (særlig vekt/overvekt) og det er en større andel kvinner med annen etnisitet, hvor kvinnene er langt lavere enn kvinner med norsk etnisitet.
Å identifisere veksthemning hos fosteret er en av hovedoppgavene i den alminnelige svangerskapsomsorgen. Veksthemning hos foster forekommer i 3-10 prosent av alle svangerskap. Tilstanden medfører økt risiko for skadelige virkninger på fosteret, på barnet under oppveksten og som voksen.
Referanse
Pay ASD. Frøen JF, Staff AC, Jacobsson B, Gjessing HK. A new population-based reference curve for symphysis-fundus height. Acta Obstet Gynecol Scand 2013; DOI: 10.1111/aogs.12157