Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Økt antall hepatitt A tilfeller smittet i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Økt antall hepatitt A tilfeller smittet i Norge

Nyhet

Økt antall hepatitt A tilfeller smittet i Norge

Folkehelseinstituttet har så langt i 2013 fått meldt 12 innenlandssmittede tilfeller av smittsom leverbetennelse, hepatitt A. Dette er noe mer enn normalt. Foreløpige undersøkelser tyder ikke på en felles utbruddskilde.

Folkehelseinstituttet har så langt i 2013 fått meldt 12 innenlandssmittede tilfeller av smittsom leverbetennelse, hepatitt A. Dette er noe mer enn normalt. Foreløpige undersøkelser tyder ikke på en felles utbruddskilde.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com
Folkehelseinstituttet samarbeider med de lokale kommunoverlegene  og Mattilsynet om å kartlegge eventuelle felles smittekilder for tilfellene. Analyser av virus fra pasientene viser at virusene er av flere forskjellige varianter. Det betyr at vi ikke har grunnlag for å mistenke smitte fra en felles kilde. Folkehelseinstituttet følger likevel situasjonen nøye og nye pasienter vil fortløpende bli intervjuet og virus fra pasientprøver vil bli genotypet for sekvenssammenlikning.

Om viruset og sykdommen

De fleste som får hepatitt A smittes i utlandet. Forekomsten av hepatitt A er spesielt høy i Afrika, Sør Amerika, Midtøsten og store deler av Asia. En høy andel av befolkningen i disse landene gjennomgår infeksjon uten symptomer i tidlig barnealder. Hepatitt A er et virus som kan gi leverbetennelse, og vanligvis blir  pasientene helt friske uten leverskade. Symptomer på leverbetennelse er feber, kvalme, oppkast, magesmerter og gulsot. Urinen blir mørkfarget, og avføringen blir lys. De fleste voksne kan ha symptomer i én til flere uker før de kvitter seg med infeksjonen og blir immune. Barn kan ha lettere symptomer. Det er viktig at pasienter med symptomer på leverbetennelse kontakter lege med hensyn på korrekt diagnose.

Råd til publikum

Syke personer skiller ut virus med avføringen, og kan smitte andre via for eksempel forurensede hender eller mat og vann. Det viktigste tiltaket for å hindre smitte til andre er god håndhygiene etter toalettbesøk og før man spiser eller lager mat. Smitte kan også skje ved oralsex og oral-anal kontakt, eller gjennom sprøytedeling.

Nærkontakter til personer med påvist hepatitt A skal tilbys immunglobulin og/eller vaksine for å forhindre at de utvikler sykdom.

Se også: Hepatitt A - veileder for helsepersonell