Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Få varsel ved oppdateringer av «Økning av pasienter smittet med sjelden Salmonellavariant»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Økning av pasienter smittet med sjelden Salmonellavariant

Nyhet

Økning av pasienter smittet med sjelden Salmonellavariant

Folkehelseinstituttet har i januar og februar 2014 fått melding om 14 personer med infeksjon forårsaket av en sjelden variant av monofasisk Salmonella Typhimurium. De fleste er smittet i Norge og bor spredd i flere fylker. Instituttet får vanligvis melding om 1-4 tilfeller av denne typen av Salmonella årlig.

Folkehelseinstituttet har i januar og februar 2014 fått melding om 14 personer med infeksjon forårsaket av en sjelden variant av monofasisk Salmonella Typhimurium. De fleste er smittet i Norge og bor spredd i flere fylker. Instituttet får vanligvis melding om 1-4 tilfeller av denne typen av Salmonella årlig.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Pasientene er mellom 16 og 70 år og hjemmehørende i Akershus, Buskerud, Hedmark, Møre og Romsdal, Oppland, Oslo, Rogaland og Vest-Agder.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com
Instituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for om mulig å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde. Etterforskningsarbeid kan være komplisert, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde.

- Det er ikke indikasjoner på at denne bakterien forårsaker mer alvorlig sykdom enn andre varianter av salmonella, sier seniorrådgiver Line Vold i avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Roller ved oppklaring av sykdomsutbrudd

Ved nasjonale utbrudd vil Folkehelseinstituttet lede oppklaringen rundt pasientene mens Mattilsynet leder oppklaringsarbeidet langs matkjeden. Mattilsynets distriktskontor bistår kommuneoverlegen ved å gjennomføre pasientintervjuer og sender dem til Folkehelseinstituttet for grundige analyser. Basert på disse analysene vil Folkehelseinstituttet kunne generere hypoteser om felles eksponeringer og smittekilder. Dersom det finnes rester av aktuelle matvarer fra tiden før innsykning hjemme hos pasienten, vil Mattilsynet kunne ta ut prøver av dette for analyse. 

Om salmonellainfeksjoner

Salmonella bakterien smitter hovedsakelig via forurenset mat og vann, med kontaktsmitte fra person til person eller fra dyr, inkludert ville dyr, husdyr og kjæledyr. De vanligste symptomene er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber. Sykdommen er normalt ikke alvorlig. Ved alvorligere symptomer bør man kontakte legen. For smittet personell som håndterer mat i produksjon eller servering, helsepersonell eller barn i barnehage blir det gitt spesielle smitteforebyggende råd med oppfølging og kontrollprøver.

Generelle smittevernråd ved diarésykdom

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.