Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Nyhet

Samme E. coli-stamme påvist hos to av HUS-tilfellene

Publisert Oppdatert


Folkehelseinstituttet har påvist E. coli O157 i prøvene fra to av de tre HUS-tilfellene som ble offentliggjort i går. Det foreligger ikke prøveresultater for det tredje tilfellet. Den påviste E. coli-bakterien har samme DNA-profil og egenskaper som bakterien som forårsaket et større nasjonalt utbrudd i 2009.


Har du funnet en feil?

Bakteriekultur dyrking. FHIt
Bakteriekultur dyrking. FHIt
- Påvisningen av den samme bakteriestammen hos to av pasientene styrker mistanken om at dette kan være et utbrudd med en felles smittekilde, sier avdelingsdirektør Bjørn Iversen.

- Det er for tidlig å si noe om det er noen sammenheng mellom disse to tilfellene og utbruddet i 2009, der ni barn utviklet HUS, sier han.   

Det gjøres nå en systematisk innsamling av informasjon om pasientene. Det gjennomføres grundige intervjuer av foreldre og andre i barnets nærmiljø. Hva har barnet spist og drukket? Har det hatt kontakt med dyr? Hva er blitt servert i barnehagen? Spørreskjemaet er langt og detaljert. Mattilsynet tar prøver av matrester.

- Oppklaringsarbeidet ved utbrudd er komplisert og tidkrevende. Dessverre er det ofte slik at smittekilden aldri blir funnet, sier Iversen.

Hvilke symptomer hos barn bør man være oppmerksom på?

- Høst og vinter er en periode med mye diaré og omgangssyke. De aller fleste som får diaré har kortvarig og ufarlig sykdom, sier Bjørn Iversen.

- Foreldre og helsepersonell bør nå være ekstra årvåkne ved diaré hos barn. I de fleste tilfeller, men ikke alltid, starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn, sier Iversen.

- Det er først og fremst barn under 5 år som utvikler HUS fordi nyrene hos små barn er mer sårbare for bakterien og den giften den lager, forklarer Bjørn Iversen. Hos eldre barn og voksne kan E. coli O157 gi alt fra ingen symptomer til alle grader av diaré, også blodig.

Om E. coli O157

E. coli-bakterier finnes i store mengder i tarmen hos mennesker og dyr. Disse bakteriene er vanligvis ufarlige, og er en del av den normale bakteriefloraen. Det finnes mange typer E. coli-bakterier. Noen er giftproduserende og kan gi blodig diaré og komplikasjonen HUS, og disse kalles EHEC. E. coli O157 er en undergruppe av EHEC. Bakterien overføres vanligvis gjennom kjøtt som ikke er varmebehandlet, forurensede grønnsaker, upasteurisert melk, vann, ved direkte kontakt med dyr som skiller ut bakterien eller fra person til person.

For informasjon og råd til publikum, se Mattilsynets nettsider: