Skilsmisse og psykososiale konsekvenser hos voksne barn
Nyhet
|Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Dersom en av ektefellene har opplevd foreldres skilsmisse er risikoen for at paret vil skille seg nesten doblet, viser en ny studie. Og dersom begge ektefellene har opplevd foreldres skilsmisse er risikoen for skilsmisse nesten tredoblet sammenlignet med ekteskap hvor begge ektefellene har gifte foreldre. Arbeidet med studien er gjennomført ved Folkehelseinstituttet.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden
Resultatene i studien tyder også på at voksne barn av skilte foreldre gifter seg senere enn voksne barn av fortsatt gifte foreldre. Det er også flere i gruppen barn av skilte foreldre som aldri inngår ekteskap. For de som gifter seg er det en større tendens til at de skiller seg sammenlignet med voksne barn av fortsatt gifte foreldre.
Kan føre til angst og depresjon i voksenlivet
Studien viser også at både egen skilsmisse og foreldres skilsmisse er relatert til symptomer på angst og depresjon i voksenlivet. Dette gjelder både for kvinner og menn. Blant menn er det imidlertid slik at de som både har opplevd foreldres skilsmisse og egen skilsmisse har særlig stor risiko for å utvikle symptomer på angst og depresjon.
Forskningsspørsmålene som ble reist i studien er belyst ved hjelp av data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT II) og ved hjelp av registerdata. HUNT pågikk i 1995-1997. Alle personer som var fylt 20 år eller eldre ble inkludert i undersøkelsen, det vil si rundt 66 000 deltakere.
Arbeidet med studien er gjennomført ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, divisjon for psykisk helse, og er en del av doktorgradsarbeidet til førsteamanuensis Ingunn Størksen. Størksen arbeider nå ved Senter for atferdsforskning, Universitetet i Stavanger.
Referanse:
Størksen, I., Røysamb, E., Gjessing, H. K., Moum, T., & Tambs, K. (2007). Marriages and psychological distress among adult offspring of divorce: A Norwegian study. Scandinavian Journal of Psychology, 48, 467-476.